Top News
3561 prikaza

Novo oružje terorista: Naoružani dronovi

ISIL-ov dron s bombom
Screenshot/Twitter
Već koriste dronove naoružane bombama i stručnjaci upozoravaju da je samo pitanje vremena kad će ih početi koristiti na civilima

Teroristi uvijek imaju nove igračke i ne srame ih se pokazivati. Tako ovih dana iračka vojska i policija u zapadnom Mosulu svjedoče sve češćem ISIL-ovom korištenju komercijalno dostupnih dronova naoružanih običnim bombama. Dok na iračkoj strani ratuju nebrojeni ratni zrakoplovi, Islamska država pribjegava bespilotnim letjelicama koje možete svatko kupiti. 

Ako je ikad postojala definicija asimetričnog ratovanja, onda to možemo vidjeti u zapadnom Mosulu. Međutim, stručnjaci nisu zabrinuti zbog jednog malog drona naoružanog jednom bombom. Strah u kosti protuterorističkim analitičarima utjeruje mogućnost da bi netko mogao koristiti mnoštvo dronova za simultane napade u europskim gradovima. Kako to priča Bruce Hoffmann, stručnjak za terorizam za sveučilište u Georgetownu: "Zamislite napade u Parizu da su teroristi koristili dronove. Vlasti jednostavno ne bi mogle uraditi ništa. Sve to samo pojačava naše strahove od simultanih napada u urbanim sredinama".

Na bojnom polju već vidimo prve naznake kako bi takve napade mogli izvesti u drugim sredinama. Iračke vojnike u Mosulu redovito napadaju jata od tri do pet dronova, prenosi Daily Beast. Islamska država redovito se hvali takvim pothvatima i često objavljuju snimke napada dronovima, ali najčešće ih ipak koriste za snimanje propagandnih videa i izvještaja s bojišta.

Zasad su ipak dronovi ograničene učinkovitosti. Psihološki učinak je možda i najgori, a kako to objašnjava Bellingcat u analizi bitke za Mosul, napad dronom je korišten kao diverzija od puno opasnijeg napada. Naime, dok su irački vojnici pokušavali srušiti dron koji je upravo bacio granatu na njih, prišuljao im se automobil bomba i nanio daleko veću štetu nego što je to učinila samo jedna bomba.

"Povijest terorizma nas uči da se oružje s bojnog polja često seli i među civile", kaže Hoffmann.

Analitičarka Mia Bloom upozorava da Islamska država ima čitavu jedinicu opremljenu dronovima koje koriste za snimanje brutalnih snimki samoubilačkih napada. Dronovi prate vozilo, pokazuju metu i često bilježe posljednje trenutke nekog samoubojice. "Što više teritorija gube, više će osjećati pritisak da pokažu svoju relevantnost", kaže Bloom.

Jedan od najbrutalnijih terorističkih napada u posljednje vrijeme bio je onaj u novogodišnjoj noći u istanbulskom klubu Reina gdje je jedan jedini napadač ubio 39 osoba. Prvo je Abdulgadir Masharipov trebao napasti doček Nove godine na popularnom trgu Taksim, ali je bilo previše policajaca. Kad je došao ispred Reine, hladnokrvno je ubio jedinog policajca ispred ulaza i nastavio svoj krvavi pohod. U tjednima potrage za napadačem, turska policija uspjela je pronaći nekoliko lokacija gdje se on skrivao te su pronašli dva nekorištena drona u jednoj od njegovih sigurnih kuća.

Gotovo je nezamislivo što se sve moglo dogoditi da je imao nekoliko suradnika koji bi bacali bombe po novogodišnjoj zabavi na otvorenom dok bi Abdulgadir pucao po civilima i policajcima. Krvavi pokolj je mogao biti i puno brutalniji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.