Top News
190 prikaza

Obama: "Britanci su od Libije napravili shit-show"

Muammar Gaddafi
NI Syndication/PIXSELL
Barack Obama je priznao da su SAD za vojno rušenje Gaddafija potrošile milijardu dolara

Američki predsjednik Barack Obama optužio je u intervjuu za The Atlantic Davida Camerona kao krivca za kaos koji je nastao u Libiji nakon rušenja Moamara Gadafija. U iznenađujuće otvorenom razgovoru, američki predsjednik rekao je da je britanskom premijeru pažnju odvlačilo mnoštvo drugih stvari. 

Događaje u Libiji iz 2011. opisao je tako da su pobunjenici i opozicija prosvjedovali u Bengaziju, da je zemlja bila plemenski heterogena, a da je Washington pomislio da bi mogao intervenirati kad se libijska vojska zaputila prema Bengaziju. Rekao je da Libija nije bila u središtu američkih interesa, te da zato Washington nije htio unilateralno vojno intervenirati. 

Uostalom: "U tom trenutku imate Europu i nekoliko zaljevskih država koje preziru Gadafija ili su zabrinute zbog humanitarnog stanja, te su spremne za akciju. Ali, u posljednjih nekoliko desetljeća postao je običaj da nas guraju u akciju, a da sami nisu u nju spremni baš ništa uložiti", rekao je Obama.

Slijedila je jedna njegova vrlo znakovita rečenica: "Kako nam to nije bilo u središtu interesa, trebao nam je UN-ov mandat." Vojna intervencija na drugu državu bez UN-ovog mandata, inače, predstavlja kršenje međunarodnih zakona. 

Obama je rekao da je SAD potom osigurao mandat UN-a za široku koaliciju protiv Gadafijeve vlade i vojske, zatim da je potrošio jednu milijardu dolara na vojno rušenje Gadafija, što je, pojasnio je, relativno jeftino za ovakve operacije, te da je učinio sve što god je bilo potrebno kako bi se izbjegle i civilne žrtve i kako bi Libija ostala funkcionalna država.

"A unatoč svemu tome, Libija je ispala shit-show", zaključio je. To što se dogodilo objasnio je time što je već sljedeće godine Nicolas Sarkozy izgubio predsjedničke izbore, a posebno time što je, kako je rekao, Cameron prestao obraćati pažnju na Libiju i počeo se baviti sasvim drugim stvarima.

Ipak, u njegovim riječima primijeti se i određena doza samokritike: 

"Ako u nešto krećemo, očito moramo biti prvi, jer nitko drugi neće htjeti uskočiti na naše mjesto... Razina plemenskih podjela u Libiji očito je bila viša nego što su to sugerirale naše stručne analize i naša sposobnost da tamo imamo ikakvu strukturu s kojom bismo surađivali, koju bismo stali trenirati, koju bismo opskrbljivali, vrlo brzo je propala... Kad pogledam u prošlost i pitam se što je pošlo po krivu, ima tu mjesta za kritiku, jer sam imao previše vjere u Europljane da će nakon vojne intervencije više investirati u Libiju koja im je tako blizu", rekao je američki predsjednik.

Obama je Cameronu predbacio još i premalo vojnih investicija, odnosno manje od dva posto BDP-a, s obzirom da je Velika Britanija članica NATO-a. Američki predsjednik je, inače, na početku svog mandata namjeravao više, manje ne baviti se ni Bliskim istokom ni sjevernom Afrikom. Svojedobno je u šali u privatnim krugovima izjavio da bi bio najsretniji kad bi u svakoj od tih država imao svog autokrata.

Nakon intervjua s druge strane Atlantika odmah je stigla reakcija. Cameronova glasnogovornica ustvrdila je da je britanska intervencija bila ispravna i dobro provedena. Sterilno i hladno. No, Downing street 10 je za žestoke reakcije zato izabrao manje napadne puteve komunikacije. 

Točnije, prvo je britanski ministar socijalne skrbi Alistair Burt na Twitteru napisao da "nije Velika Britanija bila ta zemlja čije su povlačenje iz te regije svi komentirali". 

Potom je bivši ministar razvoja Alan Duncan, opet na Twitteru, opalio kako je "Obama u neredu ostavio Irak, nije se uključio na Bliskom istoku, nije ništa učinio u Libiji, Siriji ni u Palestini i onda ide nama nešto predbacivati". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.