Top News
1052 prikaza

Obama ga je volio, sad mu ne daju da se kandidira

Barack Obama i Lula da Silva na sastanku G20 2010.
Ron Sachs/Press Association/PIXSELL
Svoj mandat 2010. završio je s podrškom 83 posto građana, više nego ijedan demokratski izabran predsjednik u povijesti

Za njega je 2009. na jednom sastanku G20 Barack Obama rekao: "To je moj čovjek. Ja naprosto volim tog tipa." I nije bio jedini. Kada je Lula da Silva 2010. godine završio svoj drugi predsjednički mandat, uživao je popularnost među Brazilcima od 83 posto, čime je postao najpopularniji demokratski izabrani predsjednik na svijetu u povijesti. A što je s njim danas? Prije nekoliko dana supruga mu je umrla od posljedica moždanog udara.

Mediji u većem dijelu svijeta podsjetili su da je Marisa Letícia Lula da Silva bila predsjednikova bliska suradnica još od doba kad se ovaj tukao i robijao protiv desničarskih režima u brazilu za prava radnika. Lula da Silva, pak, nakon dva odrađena mandata i nakon dva mandata njegove kolegice iz Radničke partije Dilme Rousseff, ima pravo opet se kandidirati na predsjedničkim izborima sljedeće godine. I to će i učiniti. "Lula uopće ne treba našu nominaciju.

Dilma Rousseff Dilma Rousseff Top News Dva tjedna nakon rušenja brazilske predsjednice - opća privatizacija

On je naš stalni kandidat za predsjednika", prenio je Reuters riječi predsjednika Radničke partije Ruija Falcãa. Lula da Silva i danas je najpopularniji političar u Brazilu, doduše, ne više toliko da bi suparnike pomeo već u prvom krugu. Zbog toga se konzervativna opozicija sprema ujediniti protiv ljevičarskog kandidata. Razlog padu popularnosti je to što je tužiteljstvo 2015. protiv njega pokrenulo istragu zbog navodne korupcije iz doba dok je bio predsjednik.

Na vrlo sličan način parlament Brazila krajem ljeta prošle godine opozvao je s vlasti Dilmu Rousseff. Na što je to nalikovalo svjedoči to što su mainstream mediji od New York Timesa do Al Jazeere špekulirali je li riječ o državnom udaru na osnovu izmišljenih optužbi. BBC je ustvrdio da to nije puč, ali da apsolutno jest riječ o desničarskoj nacionalnoj izdaji i rušenju legalno izabrane predsjednice kojoj nisu uspjeli dokazati da je korumpirana.

Na sličan način konzervativna opozicija/vlast, kako se gleda s obzirom na faktične položaje moći ili izborni legitimitet, pokušava spriječiti Lulu da Silvu da se kandidira na izborima 2018. Njemu tužiteljstvo također pokušava natovariti optužnicu, te je već dulje od jedne godine u tijeku proces kojim se optužnica pokušava učiniti pravomoćnom.

O kakvim je sukobima i progonima riječ pokazuje i to što Lula da Silva nakon smrti svoje supruge u 66. godini tvrdi da je Marisa Leticia zdravstveno stradala, potom i umrla, isključivo zbog pritisaka kojima je izložen vrh najpopularnije brazilske stranke Radničke partije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.