Top News
1367 prikaza

Objavljena snimka trenutka kad je 'El Chapo' pobjegao iz zatvora

Bijeg Guzmana
Youtube
Posljednjih dana mediji pršte pričama o tome kako je meksički narkoboss pobjegao iz strogo čuvanog zatvora, a sad napokon imamo i snimku

Snimke bijega Joaquina 'El Chapo' Guzmana iz zatvora pojavile su se na internetu. Poznati meksički narko-boss bio je pod video nadzorom 24 sata dnevno. Zato su mnogi ostali u šoku kad su čuli da je unatoč tome uspio pobjeći.

Na snimci se prvo vidi kako Guzman čučne kod tuša, potpuno odjeven. Zatim se kompletno sagne, ali nije jasno što radi, budući da ga niski zid za tuširanje sakriva od kamera za nadgledanje. 

Nekoliko sekundi kasnije, Guzman se diže, sjeda na krevet i obuva druge cipele. Nakon toga se vraća u dio za tuširanje i naginje prema dolje opet iza zidića. No ovaj put se ne digne natrag.

Guzman se naime provukao kroz rupu na podu kod tuša, te je puzao kroz tunel dug oko 1.6 km do slobode, objavile su vlasti. A najnoviji video prikazuje koliko je opušteno i jednostavno to učinio.

Meksički ministar unutarnjih poslova - Miguel Ángel Osorio Chong, izjavio je da iako je nadgledanje trajalo 24 sata, zaista su postojale ta dva mrtva kuta - zahod i prostor za tuširanje.

A Guzman nije tek jednostavno izbjegao kameru, on je s alarmantnom lakoćom zaobišao jednu sigurnosnu mjeru.

Naime, imao je narukvicu koja je pratila svaki njegov korak, a koju je ostavio iza sebe dok je puzao kroz tunel.

Vrlo je vjerojatno da su zatvorski službenici pomogli Guzmanu u bijegu, izjavio je Osorio Chong, dodavši da su već otpušteni upravitelj zatvora i nekoliko službenika. 

Najmanje 49 osoba ispitano je u vezi subotnjeg bijega, te je objavljeno da se nudi 3.8 milijuna dolara nagrade za bilo kakvu informaciju koja bi rezultirala uhićenjem Guzmana.

Joaquin Guzman | Author: State Department State Department

Inače, Guzman, poznat i kao 'shorty' zbog svoje visine, već je jednom pobjegao iz strogo čuvanog zatvora, 2001. godine, kad se navodno sakrio u košari za rublje. 

Vlastima je trebalo 13 godina da ga uhite, a posebno su ljuti Amerikanci koji su željeli da im ga izruče (djelomično i iz straha od novog bijega), na što Meksikanci nisu pristali, piše CNN.

Guzman, koji je na kraju pobjegao koristeći tunel opremljen kompletnom rasvjetom, ventilacijom i modificiranim motorističkim trakama, a koji se možda godinama izrađivao, predstavlja noćnu moru za vlasti s obje strane granice, jer vlada carstvom vrijednim više milijardi dolara, koje američke ulice opskrbljuje marihuanom, kokainom i heroinom.

Američko Ministarstvo pravosuđa prozvalo je Sinaloa kartel 'jednim od najprofitabilnijih, najnasilnijih i najmoćnijih narko kartela na svijetu", a njegov vođa Guzman smatrao se najmoćnijim narko-bosoom do uhićenja u veljači 2014. godine.

Izgleda da je odlučio povratiti titulu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.