Top News
965 prikaza

Odbačena optužnica - kapetan Vatrenih može mirno spavati

Luka Modrić
Igor Kralj (PIXSELL)
Optužnica protiv Luke Modrića podnesena je prije točno sedam mjeseci

Luka Modrić za sada je slobodan čovjek. Naime kako piše Večernji list, odbačena je optužnica protiv Luke Modrića zbog lažnog iskaza. 

Optužno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu na sjednici održanoj prošlog petka odbacilo je optužnicu protiv Luke Modrića koja je protiv njega podnesena prije točno sedam mjeseci, a kojom ga se teretilo da je lažno svjedočio na suđenju bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću u vezi izvlačenja novca iz tog kluba.

Naime, u službenom odgovoru s tog suda potvrdili su da je optužnica protiv Modrića odbačena, no ne precizira se točno zbog čega. Ipak, iz neslužbenih izvora moglo se doznati da je ista optužnica odbačena kao preuranjena. Njegova obrana tako smatra da sudski proces protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije ne može početi prije nego što sudski postupak koji se vodi protiv Zdravka Mamića bude pravomoćno okončan.

Modrićeva odvjetnica Laura Valković za Hinu je izjavila da ne zna za tu sudsku odluku koja je najvjerojatnije donesna nakon sjednice optužnog vijeća u petak, ali još nije otpremljena strankama.

"Ako su medijske tvrdnje točne sud je najvjerojatnije uvažio argumente iz našeg odgovora na optužnicu u kojemu smo detaljno obrazložili zašto bi optužnicu trebalo odbaciti", rekla je Valković.

Prema neslužbenim informacijama optužnica je odbačena kao preuranjena, odnosno sud je zauzeo stav da optužbe za Modrićevo lažno svjedočenje nisu osnovane prije pravomoćnosti presude u Mamićevu slučaju. Optužnica protiv Modrića isprva je podignuta pred osječkim sudom, gdje se sudi i Mamiću, no slučaj je u međuvremenu preseljen u Zagreb. 

Zdravko Mamić u Međugorju Zdravo Maminjo! Top News Međugorje spalo na niske grane - Mamić im vodi molitve

Tužiteljstvo Modrića tereti da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Mamiću i još trojici svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki puta kada bi produžavao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Tužiteljstvo tvrdi da je tako iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, "jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između tih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu".

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama nepravomoćno je u lipnju osuđen na šest i pol godina zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna. Uoči izricanja presude na osječkom sudu Mamić je pobjegao u BiH i ondje dobio utočište na temelju činjenice da uz hrvatsko ima i bosanskoheregovačko državljanstvo.

Po izlasku iz sudnice nakon Modrićeva svjedočenja Mamić mu je odao priznanje rekavši da je njegov iskaz "nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada bilo".

"Njemu su uvalili rečenicu koju on jednostavno nikada nije rekao", kazao je Mamić, ocijenivši da Modrić nije promijenio iskaz iz Uskoka već je svjedočeći rekao "upravo suprotno".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.