Top News
3861 prikaza

Ona bi mogla srušiti Hillaryine snove o Bijeloj kući

Huma Abedin
BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL
Godinama je u visokoj politici, ali svuda je prate neki skandali

Desetljećima radi u tišini, prava dama iz sjene. Huma Abedin i njena karijera neraskidivo su povezani s Hillary Clinton otkako je Abedin bila pripravnica u uredu tadašnje Prve dame SAD-a sredinom devedesetih.

Godinama je bila zamjenica tadašnjeg pomoćnika Clintonice, a službeno je preuzela tu ulogu na prijelazu milenija. Tada je Hillary uspješno se kandidirala za mjesto u američkom parlamentu, a Abedin je postala još bitnija osoba u visokoj politici.

Samo pitaj Humu

Otada je praktički svaki sastanak s Hillary morao prvo dobiti Humino odobrenje. Odanost su Clintonovi oduvijek znali nagraditi, a koliko se brinu za Humu, govori i činjenica da je samo za nju uspostavljen poseban ugovor o radu. Huma je tako mogla raditi kao zamjenica šefa kabineta dok je Hillary bila ministrica vanjskih poslova i istovremeno raditi kao savjetnica za Teneo i zakladu Clintonovih. Uostalom, godinama postoje glasine da je Hillary u nekoliko navrata izjavila kako je Huma Abedin njezina druga kćer. 

Nakon što je Clintonica izišli iz politike, barem privremeno, Abedin je predvodila grupu koja je Hillary pomogla u privikavanju na civilni život. Nastavila je svoj rad za Zakladu, a i osnovala je vlastitu konzultantsku tvrtku. 

Kada je Hillary odlučila još jednom pokušati ući u Bijelu kuću, bilo je više nego očito da će Huma predvoditi kampanju. Iako je službeno tek na drugom mjestu po važnosti, svima je jasno da Clintonica najviše cijeni upravo Humine savjete.

Bez skandala na prvi pogled

Na prvi pogled bi se moglo učiniti da je Huma štreberica i osoba koja nije sklona skandalima. Za nju je to točno, ali za osobe oko nje ta tvrdnja baš i ne drži vodu. Naime, prije četiri godine su američki republikanci optužili Humu da je barem troje članova njezine obitelji povezano s Muslimanskim bratstvom, političkom organizacijom zabranjenom u nekoliko zemalja Bliskog istoka. Digla se velika halabuka, ali situacija je bila prenapuhana. Neki repulikanci su tražili da se Humu istog trena makne iz američke politike, ali ništa se nije dogodilo.

Kako je bivši kandidat za predsjednika John McCain rekao: "Nisu ponudili niti jedan primjer postupka, odluke ili izjave Hume Abedin dok je radila u ministarstvu vanjskih poslova koji bi potvrdili da ona ima anti-američke stavove. Napadi nemaju nikakvu logiku, nikakve temelje i nikakvu vrijednost".

Njezin suprug, Anthony Weiner ipak joj je priredio znatno više skandala. Prvo je greškom javno objavio svoje golišave fotografije pa se ispostavilo da je zapravo pokušavao ih poslati 22-godišnjoj studentici iz Seattlea. Iako je žestoko negirao da je ikome slao svoje fotografije, na kraju je morao priznati, a uskoro je odstupio s dužnosti iz američkog Kongresa. Godinama se držao u tajnosti, ali je onda odlučio se kandidirati za gradonačelnika New Yorka. Ankete su mu davale ogromnu prednost i očekivalo se da će pobijediti bez većih problema.

Onda je opet odlučio slati golišave fotografije mladim ženama. Kampanja mu je neslavno propala i na kraju je osvojio oko 5% glasova na izborima.

Ove godine opet je završio u javnosti, opet zbog golišavih fotografija. Ovog puta Huma Abedin nije imala milosti i zatražila je razvod.

Suprug ruši sve

Međutim, ispostavilo se da je Weiner pravi ovisnik o seksu, a FBI je otkrio da je Weiner navodno slao eksplicitne poruke jednoj 15-godišnjakinji. FBI je otkrio nebrojene e-mailove na njegovom laptopu i zbog toga je u petak šef FBI-a James Comey obavijestio republikance da su pronašli neke e-mailove povezane s Hillary Clinton. 

Comey je napisao da te novootkrivene poruke možda mogu biti relevantne za istragu o tome jesu li Clintonica ili njeni bliski suradnici pogrešno baratali tajnim podacima dok je ona bila ministrica vanjskih poslova. E-mailove nije slala ni primala sama Clintonica, rekao je jedan savezni dužnosnik upoznat s istragom, ali zbog viška opreza Comey je obavijestio Kongres. Između ostaloga, zasad pregledani e-mailovi samo pokazuju informacije koje su istražitelji već znali, napisao je LA Times.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.