Znanost
8942 prikaza

Najpopularniji kozmetički tretman nosi velik rizik!

Glumica Megan Fox koristi filere
Wikimedia Commons
Stavljanje filera više se čak ne doživljava kako zahvat plastične kirurgije, već čista "kozmetika"

Mogu vam "napumpati" usne tako da izgledate kao svaka druga zvijezda, izravnati bore ili čak oblikovati svoj nos - sve to omogućava korištenje trenutno najpopularnijeg estetskog zahvata na svijetu, korištenja filera. 

Filer koji se injektiraju po kožu sadrže "materijal" poput hijaluronske kiseline ili kolagena, a samo se u SAD-u je traženost tog zahvata u posljednjih šest godina udvostručila. Kako SAD nameće trendove u estetskoj kirurgiji, ni ostatak svijeta ne zaostaje, a ono što filere čini posebno privlačnim za ljude je ideja kako uljepšavaju izgled bez ikakvih nuspojava. 

No, čini se da to baš i nije tako.

Laž je da je bezopasno

Naime, prema izvješću koje je prošli tjedan objavio dnevnik Plasične kirurgije lica, komplikacije injektiranja filera, učestalost komplikacija zahvata sve je vidljivija, piše CNN.

Među česte i poprilično bezopasne komplikacije spadaju oticanje tkiva, a slijedi infekcija, no one nisu trajne nuspojave, objavšnjava dr. Hani Rayess s medicinskog Wayne State sveučilišta u Detroitu.

No, nuspojava koja se također događa, a kojoj rijetko tko govori je sljepoća, ističe Rayess.

Ona objašnjava kako je vrlo važno da pacijenti razumiju sve rizike prije nego se upuste u zahvat, a američka popularizacija filera svodi cijeli priču na to da se ona svodi na nešto slično "odlasku u dućan".

Za istraživanje su znanstvenici iskoristili javne zdravstvene podatke, a ističu da je sljepoća rijetka komplikacija, no ona se nažalost ipak zna dogoditi.

Zbog niže cijene odlaze kod šarlatana

Trošak filera se kreće od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura, a komplikacije su najčešće kod filera u obrazima te filera u usnama. Globalno, prošle je godine prijavljeno samo oko 50 slučajeva sljepoće nakon zahvata, i to na dijelu oko nosa te očiju, kad je vjerojatno došlo do pogađanja krvnih žila.

Kao faktor rizika svakako je i činjenica da zahvate sve češće izvodi osoblje koje nije educirano za to - bez medicinskih certifikata. Procjenjuje se da je tek oko 20 posto svih zahvata injektiranja filera obavio plastični kirurg, upozoravaju istraživači te govore zainteresiranima da se prije zahvata dobro raspitaju i o sastavu filera, i o onom tko ga daje - ali i najvažnije o mogućim komplikacijama.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.