Top News
187 prikaza

Priča iza fotografije koja je potresla čitav svijet

Sirijski otac s djecom
Twitter/ Die Welt
Fotografija sirijskog izbjeglice koji u suzama grčevito grli svoju djecu, gotovo sve je ostavila, u najmanju ruku, s knedlom u grlu

Laith Majid iz sirijskog grada Deir ez-Zoir čvrsto je prigrlio svojeg sina i kći i gorko jeca. U 4:30 sati ujutro domogao se obale grčkog otoka Kos u gumenom čamcu za troje, a u kojemu je bilo njih čak osmero.

Fotografija je to koja je prepavila društvene mreže izazivajući snažnu reakciju jer prikazuje dehumanizirani pristup prema migrantima.

„Nakon više od dva sata vožnje čamac je počeo puštati zrak, voda je procurila unutra, a izbjeglice su bile natopljene do trenutka kad su stigli na obalu. No, bili su sretni jer su stigli“, ispričao je 34-godišnji fotograf Daniel Etter koji je zabilježio upravo taj očajni trenutak ove četveročlane sirijske obitelji.

Sirijski otac s djecom | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

Na Kos je Etter došao zbog vijesti da je tijekom kolovoza broj izbjeglica koje pokušavaju ući u sigurnu Europu porastao na 107.500. 

Obitelj Majid pobjegla je iz Sirije nakon silnih napada i bombardiranja od strane vlade, zatim pobunjenika i nedavno ISIL-a, a Laith se nada da će uspjeti doći do Njemačke. Iako majke nema na slici, Etter je saznao da je i ona, inače učiteljica engleskog jezika, zajedno s njima.  

Obitelj je kasnije ostala u improviziranom šatoru na drugoj obali u Kosu, prije nego su se pokušali ukrcati na Eleftherios Venizelos - kojega su grčke vlasti formirale za registraciju i obradu izbjeglica iz Sirije. 

„Jesu li uspjeli, ne znam“, rekao je Etter koji kao slobodni fotograf sada fotografira migrante duž granica EU-a, a suze mu svaki puta iznova teku kada pogleda upravo ovu fotografiju. 

„To mi se nikada ranije nije dogodilo“, priznao je Etter, a prenio Independent

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.