Tehno
1809 prikaza

On vodi vijesti, čita i komentira, ali nije živo biće

Kineski AI voditelj
Screenshot Youtube
Ovakve simulacije mogu se koristiti i na web stranicama i društvenim mrežama, a kako kažu njegovo kreatori "smanjit će troškove proizvodnje vijesti

Zamislite voditelja vijesti koji vam iste prezentira gotovo bez ikakvih emocija, bez podizanja glasa, a bez ikakvog umora može to raditi 24 sata dnevno. To baš i nije moguće, ako ste čovjek, složit ćemo se svi. No u Kini jedan voditelj radi upravo to. Čita, tj., izgovara vijesti bez emocija, i bez prestanka. Tajna njegove izdržljivosti leži u činjenici što on nije čovjek, već virtualni voditelj vijesti 'zaposlen' na novinskoj agenciji Xinhua.

"Pozdrav, gledate vijesti na engleskom. Ja sam AI voditelj vijesti u Pekingu", rekao je on to svojim robotskim glasom na početku vijesti. 

Napravljen je uz suradnju Xinhua sa kineskom tvrtkom Sogou koja se bavi razvojem upravo umjetne inteligencije. A takav je i ovaj voditelj. Njegove geste umjetno su kreirane kako bi na najbolji mogući način oponašale one ljudske. Ovaj voditelj "uči na snimkama samog sebe i može čitati tekst prirodno poput bilo kojeg drugog profesionalnog voditelja", piše CNN.  

SenseTime Tko nas sve prati? Tehno Kina postaje lider na polju razvoja umjetne inteligencije

Ovakve simulacije mogu se koristiti i na web stranicama i društvenim mrežama, a kako kažu njegovo kreatori "smanjit će troškove proizvodnje vijesti i povećati učinkovitost". Zasada nije poznato jesu li neke kineske kuće pokazale interes za ovakvom vrstom voditelja. 

U videu u kojem je predstavio samog sebe rekao je "kako će neumorno raditi i informirati a tekst će biti, bez prestanka, uključen u njegov sistem". Na predstavljanju je uz njega prikazan i model voditelja na kineskom jeziku. 

Kineski AI voditelj | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Kritičari ovog zapravo alata, kažu kako mu je glas previše krut, a pauze neprirodne. 

Kina je poznata po svojoj velikoj želji da postane lider na polju razvoja i implementacije umjetne inteligencije, što će im sigurno i pomoći u svijetu medijske cenzure od strane vladajućeg, restrikcijskog partijskog režima. Iako će za ovoga reći kao je prvi na svijetu, i prije njega Kina je koketirala sa primjercima umjetne inteligencije u medijskom svijetu. 

2015. godine tako je Dragon TV uz pomoć Microsoftovog XiaoIce chatbota prezentirao izvještaje o vremenu u njihovom jutarnjem programu, s "umiljatim" ženskim glasom. 

Automatizacija izvještavanja postala je posebno prisutna posljednjih godina, pa je tako i poznati The Associated Press servis samo jedan od velikih medijskih organizaciji koji koriste sofisticirane kompjutorske algoritme kako bi napisali tisuće automatskih priča godišnje. Ti napredni softverski programi izvješća o financijskom poslovanju tako bi mogli transformirati u rečenice koje su razumljive ljudima. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.