Top News
572 prikaza

"Orjunašima" je Kolinda nazvala huligane, odmah i HVIDRA antifašiste

Predsjednica u obraćanju javnosti
Igor Kralj/PIXSELL
Riječ je o egzotičnoj političkoj etiketi o pripadnosti fašističkoj organizaciji koja ne postoji već 87 godina, čija je upotreba već godinama isključivo krajnje ekscesna

Na otkrivanju spomen kosturnice ubijenim civilima žrtvama fašizma i palim antifašističkim borcima 1941.-1945. u Paklenici kod Novske 60-ak pripadnika Hvidre vikali su okupljenima da su "orjunaši". Dan ranije predsjednica Kolinda Grabar Kitarović isti je izraz upotrijebila za opisivanje huligana na jučerašnjoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije.

Obnovljenu spomen kosturnicu povodom skorog Dana antifašizma u Paklenici su otkrili Udruga antifašističkih boraca i antifašista Novske, dok je grupu pripadnika Hvidre predvodio predsjednik podružnice Ivica Vulić. Osim "orjunašima", nazivali su ih još i "bando crvena, izdajice, bando hrvatska", a čuli su se i povici kako "taj spomenik neće dugo trajati".

Milovan Bojčetić, potpredsjednik SABA Hrvatske izjavio je: "Antun (predsjednik SABA Novska) i ja, kao i mnogi naši članovi, bili smo od prvih dana hrvatski branitelji. Istinski branitelji ne buče kao ovi kvazi. Da nije bilo Narodnooslobodilačke borbe, danas bismo cijelu Hrvatsku vidjeli sa Sljemena."

"Orjunaši" kao pogrdna politička etiketa u javnom političkom životu Hrvatske mogla se redovito čuti samo prvih godina hrvatske neovisnosti. S izuzetkom povremenih verbalnih obračuna prvog dopredsjednika HNS-a Zdravka Mamića protiv nekih članova hrvatskih navijačkih skupina, prvenstveno Hajduka, do danas je u relevantnoj javnosti taj izraz skoro iščeznuo.

Stoga je sve iznenadio tekst sinoćnje objave predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović na Facebooku, u kojem je huligane koji su organiziranim napadom eksplozivnim sredstvima umalo prekinuli utakmicu Hrvatska-Češka, nazvala "orjunašima". Riječ je o nazivu za pripadnike "Organizacije jugoslavenskih nacionalista", ORJUNA, osnovane 1921. u Splitu. Organizacija je postojala samo osam godina, do uspostavljanja šestosiječanjske diktature 1929.

Zabranio ju je tadašnji kralj Aleksandar I. Karađorđević, i to unatoč tome što ga je ORJUNA podržavala. Kraljev problem je bio to što je ORJUNA bila izrazito omražena kao organizacija koja je koristila nasilne i terorističke metode obračuna s političkim neistomišljenicima, te je po svemu odgovarala profilu fašističke terorističke ili paramilitarne organizacije.

Kao svoje političke neprijatelje ORJUNA je ciljala nacionalne manjine, odnosno tadašnju talijansku manjinu u Splitu, ali prvenstveno komuniste i hrvatske nacionaliste. Na svom vrhuncu 1925. godine ORJUNA je brojila 10.000 članova.

Do danas predsjednica nije objasnila što ju je 87 godina otkako ORJUNA ne postoji ponukalo da iskoristi taj egzotični izraz za opisivanje destruktivnih akcija nogometnih navijačkih huligana na Euru 2016. Posebno zato što je svaka upotreba takvog izraza u relevantnim medijima već dva desetljeća u pravilu bila izrazito ekscesna.

Tako je kontroverzni kolumnist Glasa Koncila Ivan Miklenić prije dvije godine "orjunašima" proglasio navijače Hajduka optužujući ih u uvodniku tog glasila Zagrebačke nadbiskupije za unutarnacionalni razdor. Time je među katoličkim svećenstvom u Dalmaciji isprovocirao reakcije na tu temu bez presedana. Povod je Mikleniću bio prosvjed 30.000 Splićana na Rivi.

"Dragi kolega, mislim da znam osobu koja dijeli sjever i jug. Imenom i prezimenom. Zove se Lopov, a preziva Nepravda. I kad nju maknemo iz nogometa, ali i iz ostalih pora hrvatskog društva, mislim da nas nitko neće moći podijeliti", odgovorio mu je tada, u ime skupine svećenika, otvorenim pismom predavač na splitskom Katoličko-bogoslovnom fakultetu don Marijo Volarević.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.