Top News
1464 prikaza

Ostarjeli teroristi danas pljačkaju novac kako bi preživjeli

Tjeralica za RAF-ovcima
Landeskriminalamt Niedersachsen
Nekoć moćna marksističko-lenjinistička teroristička organizacija, pred kojom se tresla Europa, spala je na čisti banditizam nekolicine još malo pa penzića

Posljednji od posljednjih koji nisu niti ubijeni, a nisu niti zaglavili na višedesetljetnim zatvorskim kaznama, pripadnici marksističko-lenjinističke organizacije Rote Armee Fraktion se ne predaju. Iako su mnogi već nadomak dobi za mirovinu. Državno odvjetništvo iz Verdena prošle je godine raspisalo 20.000 eura nagrade za informacije kojima bi se došlo do Ernst-Volkera Stauba (62), Burkharda Garwega (48) i Daniele Klette (58).

Prije nekoliko dana policajci iz Donje Saske objavili su i njihove najnovije fotografije. Unatoč poslovičnoj revnosti njemačkih kriminalista, troje progonjenih RAF-ovaca možda bi ostavili i na miru, bez obzira na to što je, ako ne i drugi, barem Staub čak i u 1990-ima pripadao vodstvu tzv. treće generacije RAF-a.

Njih troje su, međutim, u lipnju prošle godine na parkiralištu ispred supermarketa u Stuhru kod Bremena osuli paljbu po kombiju za prijevoz novca, da bi na kraju ostali praznih ruku jer je kombi bio blindiran, a zaštitari su se sklonili unutra. Slično su pokušali i krajem godine kod Wolfsburga, ali s identičnim uspjehom.

Prema policiji dostupnim podacima, točnije tragovima DNA, oba prepada pokušali su upravo troje za kojima je raspisana tjeralica. Za razliku od puno (ne)slavnije prošlosti, ovaj put motiv za prepade, vrlo je izvjesno, nije bilo nastojanje da se financira teroristička organizacija i politički ekstremizam, nego si naprosto pokušavaju namaknuti nekakav novac za bezbrižnu starost.

Klette i Staub posljednji put su imali politički, odnosno teroristički motiviranu akciju još 1993., kad su eksplozivom napali zatvor u gradiću Weiterstadtu u Hessenu. Organizacija je inače imala neusporedivo burniju prošlost u 1970-ima, kada je pobila 34 osobe iz politike, ekonomije i pravosuđa. Vođe su bili Andreas Baader, Ulrike Meinhof, po kojima se RAF nazivao i "Baader-Meinhof Gruppe", te Gudrun Ensslin i Horst Mahler.

1977. s jedne je strane kulminiralo nasilje RAF-a, a s druge u zatvoru Stammheim, tijekom "noći smrti", u vrlo sumnjivim okolnostima živote su skončali najgori RAF-ovi teroristi. Navodno uslijed samoubojstava, ali uz u najmanju ruku vrlo neobične propuste u osiguranju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.