Top News
738 prikaza

The Sun: BiH je plodno tlo za teroriste, ne smije u EU

The Sun
Screenshot The Sun
"The Sun", naime, tvrdi da je bosansko oružje korišteno u terorističkim napadima na sjedište časopisa "Charlie Hebdo" u Parizu i u napadima na francusku prijestolnicu u studenom prošle godine

Britanski stručnjaci ocjenjuju da je Bosna i Hercegovina "plodno tlo" za teroriste i upozoravaju da će britanska sigurnost biti ugrožena ukoliko se toj zemlji dozvoli da postane članica Europske unije. Stručnjaci navode da je BiH, u kojoj živi tri milijuna muslimana, napustilo oko 300 ekstremista kako bi se borili na strani džihadista u Siriji i Iraku. 

Pored toga, zastava Islamske džave se vijori u pojedinim selima, prenosi "The Sun" i podsjeća da je BiH podnijela zahtiev za članstvo u EU. Ukoliko postane članica Unije, njeni građani bi imali veću slobodu ulaska u Veliku Britaniju što, navodi britanski medij, povećava strah od napada ekstremista. 

Bajro Ikanović i Nusret Imamović | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

"The Sun", naime, tvrdi da je bosansko oružje korišteno u terorističkim napadima na sjedište časopisa "Charlie Hebdo" u Parizu i u napadima na francusku prijestolnicu u studenom prošle godine, kada je poginulo 130 osoba. Pristalice izlaska Velike Britanije iz EU tvrde da bi milijune funti britanskih poreznih obveznika bilo dano BiH kako bi se unaprijedila njena ekonomija, a taj novac bi mogao doći u ruke terorista. Europska Komisija je već obećala više od 1,37 milijarde eura za naredne tri godine za ulaganje u bosanske prometnice. 

Lideri BiH traže da zemlja dobije status kandidata do sljedeće godine kako bi mogla postati njena članica nakon 2020. godine. Član Torijevca u britanskom parlamentu Peter Bone smatra da EU ne bi trebala niti razmatrati BiH kao svoju potencijalnu članicu. 

"Sa nezaposlenošću mladih od 60 posto u BiH, najvišom u Europi, britanski porezni obveznici morat će dati milijune funti. Jedini način da Britanci budu sigurni da bosanski teroristi neće dolaziti ovdje slobodno, i da naš novac neće biti poslan tamo, je tako što će glasati o izlasku iz EU 23. lipnja", naveo je on. 

Balkanski stručnjak i bivši savjetnik u američkoj sigurnosnoj agenciji John Schindler smatra da je BiH "sigurno utočište za ekstremiste". 

The Sun | Author: Screenshot The Sun Screenshot The Sun

"The Sun" naglašava da je oko 300 islamskih boraca radikalizirano u BiH što je više po glavi stanovnika nego u bilo kojoj drugoj europskoj državi. Među njima je i dvoje svjetski najpoznatijih terorista. U pitanju su Bajro Ikanović, koji je dugo godina vodio najveći kamp za obuku Islamske države na sjeveru Sirije, i lider Al Nusra Fronta Nusret Imamović.

Iako je većina bosanskih muslimana umjerena, nekoliko tisuća njih su salafisti, sljedenici sunitskog tumačenja islama koji su, dodaje britanski medij, uveli sjevernoafrički i bliskoistočni borci pri dolasku u zemlju u periodu između 1992. i 1995. godine. 

Međunarodna krizna grupa je, prije tri godine, upozorila da islamizam i nacionalizam "igraju opasan tango" u BiH. Dužnosnici su, nedavno, izbrojali 64 nelegalne muslimanske zajednice osumnjičene za radikalizam.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.