Top News
3455 prikaza

Osumnjičenog ISIL-ovca u Bosni pustili na slobodu

Pokolj džihadista nad konvojem civila u Siriji 2017.
AMMAR ABDULLAH/REUTERS/PIXSELL
Nisu mu uspjeli dokazati da je u Siriji bio pripadnik terorističke organizacije "Enwer Avlaki"

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je izrekao oslobađajuću presudu bosanskohercegovačkom državljaninu Osmanu Abdulazizu Kekiću koji je bio optužen za kaznena djela povezana s terorizmom temeljem procjene sudaca kako državno tužiteljstvo nije uspjelo nedvojbeno dokazati navod iz optužnice po kojima je on bio pripadnikom islamističke terorističke postrojbe u Siriji.

"Ključno pitanje bilo je da li je optuženi bio pripadnik strane (oružane) formacije u Siriji i to Tužiteljstvo BiH nije uspjelo dokazati. Samo na iskazu jednog svjedoka, koji nije potkrijepljen drugim iskazima ili materijalnim dokazima ne može se zasnovati osuđujuća presuda", kazao je predsjedatelj sudskog vijeća Mirsad Strika obrazlažući oslobađajuću presudu kako ga citira agencija BIRN specijalizirana za praćenje sudskih postupaka.

Islamska država Tragična pogreška Top News Desetljeće prije pokolja lidera iz ISIL-a pustili na slobodu

U optužnici je stajalo kako je Kekić (47) počinio kazneno djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim postrojbana što je kažnjivo po odredbama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Tužiteljsto BiH ga je teretilo da je 20. ožujka 2015. godine otputovao u Tursku a potom ilegalno prešao u Siriju gdje je postao pripadnikom terorističke paravojne formacije "Enver Alwaki“.

Kekić je bio optužen da je u toj postrojbi koja je djelovala na teritoriju pod nadzorom terorističke organizacije Islamska država na području Sirije i Iraka i bio do 2. listopada 2015. godine. Kekić je zajedno s osobom po imenu Muharem Smajić (45) uhićen u veljači 2016. godine u sarajevskoj zračnoj luci po povratku iz Turske. Tužiteljstvo BiH tada je objavilo kako su obojica privedeni temeljem suradnje s obavještajnim agencijama Turske koje su prikupile podatke o njihovu boravku u Siriji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mila2 20:18 17.Ožujak 2019.

    Pa čemu ste se nadali

  • vlado 18:02 05.Lipanj 2017.

    turčin oslobodio svog turčina, turska posla.