Life
15200 prikaza

Najokrutniji taliban: Bebe ubija granatama

Pir Agha
Twitter
Pir Agha je stekao ugled ubojstvom obitelji čovjeka koji je bio poznat kao najokrutniji taliban u Afganistanu

Afganistan je, nažalost, poznat po mnogim krvoločnim ljudima - zloglasnim ubojicama, mučiteljima i onima koji su počinili zločine protiv čovječnosti, s tim da su njihove žrtve bili mnogi nevini Afganistanci.

1990-ih godina, najgorim od najgorih proglašen je Mullah Dadullah koji nije prezao od ubojstava novorođenčadi i spaljivanja čitavih sela. Bio je toliko nasilan da ga je vođa talibana - Mullah Omar, 1997. godine izbacio iz pokreta.

Kad je američkom vojnom intervencijom svrgnuta talibanska vlada, nakon napada 11. rujna, Dadullah se vratio. 2006. godine preuzeo je barbarsku praksu Abu Musaba al Zarqawija iz Iraka, te je počeo odrubljivati glave navodnim neprijateljima i nevjernicima. 

Ubijen je 2007. godine u jednoj američkoj operaciji, no s njima nažalost nije nestala okrutnost. Naime, na njegovo mjesto je odlučio zasjesti Pir Agha - relativno nisko pozicioniran zapovjednik afganskih talibana koji je brzo postao simbol terorizma i okrutnosti, jer mu je meta svatko tko kritizira njegovu organizaciju.

Pir Agha je na čelu talibanske jedinice za brzo djelovanje, koja je nedavno poslana u napad na borce u južnom Afganistanu odane Abu Bakr al-Baghdadiju, samoprozvanom kalifu Islamske države. U toj borbi, Pir Agha se u tolikoj mjeri istaknuo da je privukao pozornost Mullaha Mansoorija, koji se postavio na mjesto preminulog Mullaha Omara - tj. na čelo talibana. 

Mansoor je Pir Aghu postavio na mjesto zapovjednika jedinice koja se bori protiv ISIL-a, prozvavši ga "vođom vjernika".

Napada sve: Od najmlađih do najstarijih

Pir Agha se počeo penjati na ljestvici okrutnosti još prošle godine, kad je pobio cijelu obitelj Mullaha Dadullaha, uključujući i njegovog mlađeg brata. Svi su ostali šokirani kad je obitelj simbola talibanske okrutnosti ubio netko još okrutniji od njega.

Jedan stariji Afganistanac, koji je pregovarao s Pir Aghom da mu pusti brata na slobodu, opisao ga je kao muškarca "duge brade, dugih, oštrih brkova, debelog tijela i krvavih očiju".

Dodao je: "Nisam vidio tako užasnog lika u svih 60 godina svojeg života. On izvana ima ljudsku kožu, ali iznutra je opasna životinja. Tukao je i ubijao zatvorenike, napadajući ih kao plijen. Od dječaka u selu starih samo osam godina, do staraca od 80, zavezao im je ruke željeznim lancima i bacio ih u kamion".

Drugi svjedok opisao je kako su svi stanovnici njegovog sela bili uhićeni jer je brat Mullaha Dadullaha prenoćio kod njih. "Bili smo poniženi i pretučeni, te su nas izbacili van usred noći, po ledenoj zimi."

Treći svjedok navodi kako je Pir Agha uhitio 1500 mještana jer su pripadali istom plemenu kao i Mullah Dadullah. "Danas, kad djeca ne žele ići spavati, samo im kažemo da će ih, ako brzo ne zaspu, doći pojesti Pir Agha. Jadna djeca se odmah pokriju s dekom po glavi."

Još jedan od svjedoka, Amir Shah, opisao je što se dogodilo dok ga je Pir Agha držao u zatočeništvu. Naime, u jednom trenutku se svećenik Mufti Abu Zar poželio predati talibanima. Abu Zar je bio s Čečenima i Uzbekistancima koji su prisegli na vjernost ISIL-u, ali se ubrzo predomislio i došao je moliti Pir Aghu da mu dopusti da mu se pridruži.

Pir Agha mu je rekao da nema problema, pa je Abu Zar pokupio dvije supruge i devetero djece, među kojima su bile i dvije bebe, te se uputio prema granici kojom je patrolirao Pir. Kad je došao, Pir Agha je naredio jednom od svojih muškaraca da auto pogodi s granatom s kakvima se inače zaustavljaju tenkovim, pa je čitava obitelj na mjestu ostala mrtva, piše Daily Beast.

"Zauvijek ću mrziti talibane, a do prije nekoliko mjeseci sam ih podržavao. Mislio sam da su božji vojnici, ali nakon što sam vidio što su učinili toj djeci, znam da su zli i neprijatelji Boga", kaže Shah.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vidigal 16:04 22.Svibanj 2017.

    pa Islam je u cjelosti leglo zla!! nikad nista dobroga od tih muslimana