Top News
493 prikaza

Otjerali Amazon iz grada zbog poreznih olakšica

Prosvjedi protiv gradnje sjedišta Amazona u New Yorku
REUTERS
Protivnici gradnje sjedišta Amazona u New Yorku najviše su se protivili ideji da se Amazonu napravi ustupak u plaćanju poreza

Američki div internetske prodaje Amazon objavio je u četvrtak da odustaje od otvaranja novog sjedišta u New Yorku s 25.000 radnih mjesta nakon kritika newyorških političara nesklonih tom planu.

"Nakon mnogo razmišljanja odlučili smo odustati od izgradnje novog sjedišta u New Yorku", objavio je Amazon na svom blogu.

"Određen broj lokalnih političara je jasno rekao da se protive našoj nazočnosti i da neće raditi s nama na izgradnji odnosa koje trebamo za ostvarenje tog projekta", objasnio je.

Amazon, čije je sjedište u Seattleu, objavio je u studenom da će izgraditi dva nova sjedišta, jedno u New Yorku, u Queensu i drugo u predgrađu Washingtona.

Brojne newyorške demokratske istaknute osobe kritizirale su taj plan, od poreznih olakšica koje su bile obećane tvrtki, do zagušenja prometa metroom u toj četvrti, preko nedostatnih javnih konzultacija tijekom pregovora s gradonačelnikom i guvernerom New Yorka.

Prosvjedi protiv gradnje sjedišta Amazona u New Yorku | Author: REUTERS REUTERS
Amazon je precizirao da "za sada" neće tražiti novi lokalitet umjesto newyorškog sjedišta, ali da nastavlja s planom otvaranja sjedišta u Washingtonu, s također 25.000 radnih mjesta i nešto manjim u Nashvilleu s predviđenih 5000 radnih mjesta.

Gradonačelnik Bill de Blasio bio je jako sklon ideji da Amazon otvori svoje sjedište u New Yorku, ali brojni drugi političari nisu bili baš skloni toj ideji. Među njima je i politička zvijezda Alexandria Ocasio-Cortez.

"Amazon je kompanija vrijedna milijarde dolara i prijedlog da im se omoguće porezne olakšice u vrijednosti od više stotina milijuna dolara u trenutku kada u našu zajednicu treba više uložiti i dok nam se raspada podzemna željeznica je jako loše za stanovnike Queensa", napisala je na Twitteru.

Amazon je, kako piše Business Insider, trebao dobiti tri milijarde dolara poreznih olakšica, a guverner New Yorka optužio je političare koji su se protivili ideji da su odgovorni za veliki ekonomski gubitak, jer bi Amazon u narednih 25 godina u gradsku blagajnu iskrcao 27,5 milijardi dolara poreza.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.