Top News
1225 prikaza

Ovako je nekad bilo: Tuđman i Račan nakon debate na večeru

Tuđman, Račan, Tripalo i Mažar
PIXSELL
Sučeljavanje kandidata najvećih stranaka nije preraslo u tradiciju, ali uskoro ćemo gledati prvo sučeljavanje nakon 13 godina

Prvo sučeljavanje lidera održano je prije 25 godina, ali nažalost nije preraslo u tradiciju. Na tadašnjoj televiziji Zagreb sučelili su se Franjo Tuđman, Miko Tripalo, Ivica Račan i Željko Mažar.

Miroslav Lillić objavio je svoje sjećanje na to sučeljavanje u memoarima "Bez reprize". 

"Za zadnju predizbornu emisiju, u kojoj su mišljenja sučelili Ivica Račan, Franjo Tuđman, Miko Tripalo i Željko Mažar", formirali smo posebnu komisiju, piše Lilić.

"Na njenom je čelu bio akademik Vlatko Pavletić, a član Ivica Crnić. Oni, Ines Šaškor i ja sjedili smo u jednoj prostoriji i zajednički pregledavali pitanja koja su dolazila kako bismo odlučili koje će ići izravno u studio.

Ali o pitanjima koja će ići u eter odlučivali su Crnić i Pavletić. Uopće me nije zanimalo tko će što koga pitati. U glavi sam se bavio pripremom nečega meni mnogo važnijeg. Tog sam časa odlučio da ih sve pozovem na večeru koja uopće nije bila planirana. Nakon emisije sam rekao Tuđmanu, kojeg tada još nisam poznavao:

- Gospodine Tuđman, zovem vas na večeru, ja osobno, a ne Televizija. Idemo Dragi Vukušiću, jer sam tamo 50-postotni vlasnik!

U zezanciji sam potvrdio glasine da sam suvlasnik tog restorana. Tuđman je odmah pristao:

- Nema problema, dapače.

Račan je rekao:
- Joj, mene nešto boli kuk…

Mika Tripalo je rekao:

- Kako ne. A može li biti i žena?

- Naravno da može.

- Sjajno, dolazimo.

Došao je i Željko Mažar, čelnik socijalista. Od naših ljudi došli su Ines Šaškor, Luka Mitrović i Vanja Sutlić. Bila je to vrlo opuštena večer. Ja sam se vozio s Tuđmanom u nekom starom, zelenom „peugeotu 304”, koji je bio parkiran na samom ulazu u zgradu Televizije. Često razmišljam gdje je sad onaj dečko s jednim okom na čije sam mjesto sjeo i koji je zbog mene, po Tuđmanovoj naredbi, morao do Drageca tramvajem. Za večerom su svi bili odlično raspoloženi, posebno Tuđman koji je stalno nazdravljao govoreći:

- Dobivamo 60-65 posto glasova!

Sutradan sam se šokirao kada sam vidio da je Slobodni tjednik Marinka Božića u najnovijem izdanju od riječi do riječi prenio naš razgovor za stolom. Znam samo da su konobari cijelu noć oblijetali oko nas kao muhe. Bili su silno ljubazni i stalno nam dolijevali vino. Nije mi to bilo nimalo sumnjivo. Tek poslije sam saznao da ih je Marinko Božić potplatio i da su s diktafonima i mikrofonima snimali doslovce sve što smo razgovarali… Sadržaj našeg razgovora, s raskošnim fotografijama, objavljen je na nekoliko strana.

Dakle na toj večeri prije prvih izbora u lokal je svratila Goranka Vrus Murtić.

- O, bog, Franjo! Pozdravila je ležerno Tuđmana i rekla:

- Evo ti pozivnica za Edinu izložbu.

Tuđman se nasmiješio:

- Edo je pogriješio, odabrao je krivu stranku. Ja ti nudim - dođi u moju stranku.

Umiješao sam se:

- Gospodine Tuđman, ona vam je u mojoj stranci!

- A u kojoj to? O čemu vi to govorite?

- U stranci noći i ljubavi! Tog sam časa to smislio kako bih Goranku spasio HDZ-a.

- Nudim vam koaliciju - odgovorio mi je Tuđman i digao čašu.

- Ne bih s vama koaliciju!

- Zašto?

- Grezi ste!

- Ne razumijem.

- Grezi ste. Nemate intelektualaca, imate sve greze ljude na listi, to nije za koaliciju. Tuđman je na to uzvratio:

- Niste u pravu - evo, imamo Antuna Vrdoljaka, režisera.

Tu je s nevjericom uskočio Miko Tripalo:

- Ali, Franjo, on je na našoj listi, u Koaliciji narodnog sporazuma!

- O čemu ti to govoriš? Vrdoljak je u Središnjem odboru HDZ-a – uzvratio je Tuđman

- Vrdoljak je potpisao, s 300 uglednika, za koaliciju - rekao je Tripalo i dodao da je to objavljeno u novinama.

Onda sam ja uskočio:

- Gospodo, nemojmo se svađati oko tog jednog intelektualca!

Tako je na toj večeri slučajno osnovana stranka „Noći i ljubavi“ za koju sam po Propadalovoj ideji tiskao i pristupnice, a potpisale su je mnoge poznate osobe.

A tko je bio u pravu oko Vrdoljaka? U pravu su bila obojica. I Tuđman i Tripalo. Vrdoljak je, naime, 14 dana prije izbora potpisao oglas Koalicije narodnog sporazuma, ali je ušao ne samo u HDZ nego i u Predsjedništvo stranke. Ta činjenica nije bila obznanjena u medijima, pa se za nju gotovo nije ni znalo. No, Vrdoljak je bio i na prvom općem saboru HDZ-a, štoviše, upravo je on na tom saboru donio vijest da je umro Jure Kaštelan.

Tuđmanu se mnogo toga moglo reći na način koji sam instinktivno dobro osjećao. On uopće nije bio zatvoren za primjedbe, kako misle neki koji ga nisu poznavali. S Tuđmanom sam u životu razgovarao 20-ak puta. Često smo poslije s Tončijem i drugima večerali kod Drage Vukušića i u restoranu na Hipodromu. Tamo mi je jednom rekao:

- Vi ste puno toga učinili, kako da vam se odužimo?

Mislio je na program Za slobodu koji mu se sviđao.

- Imam ženu Slovenku, htio bih postati ambasador u Sloveniji - rekao sam u šali.

Tuđman mi je, mrtav ozbiljan, rekao:

- Može!

Naravno da me to, kao ni politika, nije zanimalo, zavšava Lilić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.