Top News
5812 prikaza

Vive le France, zbogom EU: Politički prevrat u Francuskoj

Marine Le Pen, predjednica Nacionalnog fronta, ikona francuske ekstremne desnice
JEAN-PAUL PELISSIER/REUTERS/PIXSELL
Ultradesničarka Le Pen po prvi put će ući u drugi krug izbora i ima realnu šansu za osvajanje predsjedništva

Po prvi put u povijesti pete francuske republike, dvije najveće centrističke stranke nemaju svog predstavnika u drugom krugu predsjedničkih izbora. Početkom svibnja će, zbog toga, Francuzi birati između nezavisnog Emmanuela Macrona i ultradesničarke Marine Le Pen.

Konzervativac Francois Fillon platio je danak financijskom skandalu otkrivenom netom prije izbora, a socijalisti su imali pa izgubili svog kandidata. Naime, Macron je do prošle godine bio ministar u socijalističkoj vladi predsjednika Francoisa Hollandea, ali je iz nje istupio kako bi se kandidirao na ovim izborima.

Macronov meteorski uspon mnogi pripisuju čežnjom za svježim licem u kombinaciji s neočekivanim slomom njegovih uvaženih protivnika. A i njegova dobra taktika imala je svoju važnu ulogu. Osjećajući nezadovoljstvo statusom quo u zemlji, najavio je da će protresti establišment, iako je pohađao prestižne francuske škole, basnoslovno zarađivao kao Rothschildov bankar i bio Hollandeov ministar gospodarstva. 

"Francuska je blokirana zbog tendencije njezine elite da služi samoj sebi", rekao je pristašama na skupu u Pauu. "A ja to znam jer sam bio njezin dio". Još kao ministar počeo je kritizirati 'svete krave' francuskog socijalnog modela, poput 35-satnog radnog tjedna, doživotnog zapošljavanja u javnim službama i prestrogu zaštitu radnika od otkaza.   Takve su ga poruke tijekom kampanje pretvorile u trenutno najpopularnijeg političara, što je golem uspjeh za bivšeg bankara u zemlji u kojoj mnogi preziru svijet visokih financija. Tvrdi da mu je ambicija premostiti tradicionalnu podjelu na lijevo i desno koja predugo dominira francuskom politikom.

Kada je u kolovozu prošle godine osnovao vlastiti pokret "En Marche!" (Naprijed!), mnogi su ga analitičari smatrali zvijezdom kratkog sjaja. Macronu, međutim, u kampanji ide na ruku to što su socijalisti u rasulu, a njihov kandidat Benoit Hamon tavori na sedam do osam posto podrške, te što istodobno konzervativna uzdanica Franocis Fillon trpi žestoke kritike zbog upletenosti u financijski skandal, pa ubrzo izbija na čelno mjesto u anketama . Tu je poziciju potom učvrstio gradeći široku potporu u biračkom tijelu i slijeva i zdesna. Međutim, tek treba pobijediti Marine Le Pen. A ona ga naziva kandidatom bankara. "Gospodin Macron ne brani interese naroda. On brani interese financijskih centara moći, brani interese velikih banaka", rekla je.

Trenutačno su dostupne samo izlazne ankete koje dobro predviđaju omjere među kandidatima i zbog toga je očekivati da će Le Pen i Macron se suočiti u svibnju u drugom krugu izbora.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tunte 21:28 23.Travanj 2017.

    Koji se klinac služite stranim jezikom, a ne poznajete ga? Griješite i kod najpoznatije francuske krilatice!