Top News
808 prikaza

Karta ubojstava: Koje zemlje izbjegavati, a u koje možete mirno putovati

Rio de Janeiro
RENZO GOSTOLI/DPA/PIXSELL
2012. godine ubijeno je 437.000 ljudi, a 14 od 20 najsmrtonosnijih država nalazi se u Latinskoj Americi i Karibima

Brazilski think tank Igarapé objavio je jezivu interaktivnu kartu u kojoj su predstavljene nacije među kojima ljudi imaju najviše šanse biti ubijeni, s tim da je Južna Amerika, očekivano, na vrhu.

Mapa ubojstava složena je na temelju podataka iz 2012. godine, te je pokazala da se trećina ubojstava te godine dogodila u Srednjoj i Južnoj Americi, te na Karibima. I to unatoč činjenici da na tom području živi manje od desetine svjetske populacije.

Najviše ubojstava dogodilo se u Salvadoru, Venezueli i Brazilu, što znači da ako se spremate na put, imate 25 puta veće šanse da vas ubije netko u Brazilu nego u Velikoj Britaniji.

Robert Muggah, čovjek koji stoji iza cijelog projekta, objasnio je da je nasilje obično koncentrirano, točnije da su žrtve većinom mladi muškarci, crne ili miješane rase, koji žive u siromašnim četvrtima koje se brzo šire, a za koje lokalne vlasti nisu pretjerano zainteresirane.

Rio de Janeiro | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

"Percepcija koja postoji u mnogim gradovima - da su svi jednako ugroženi, nema veze sa stvarnošću. U mnogim gradovima u SAD-u, primjerice, 75 posto nasilja događa se na manje od pet posto gradske površine. A U Bogoti se 98 posto ubojstava dogodi na dva posto površine", objasnio je Robert.

Ali istraživanje je pokazalo i kako se situacija može postupno poboljšati, jer je, s većom usredotočenosti na javnu sigurnost, pala i razina ubojstava u Bogoti, Sao Paulu i Rio de Janeiru, i to za više od 60 posto u posljednjih 20 godina.

Igarapé se nada da će političari iskoristiti njihova otkrića kako bi se pozabavili zastrašujućim figurama. Jer visoka stopa ubojstava može se riješiti uključivanjem lokalne zajednice u donošenje odluka koje se njih tiču, te zapošljavanjem većeg broja policajaca u opasnim četvrtima, prenosi Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.