Top News
13171 prikaza

Pada Vlada - Plenković potjerao tri Mostova ministra

Andrej Plenković i Božo Petrov
Patrik Macek (PIXSELL)
Svi HDZ-ovi ministri podržali su Zdravka Marića, Mostovi nisu, premijer je tada napravio rez. Most iznenađen?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković stvar je razriješio naizgled mirno, ali oštrim rezom: "Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra." Sjednica Vlade do ove je točke došla nakon glasanja članova Vlade o izjave koju je predložio Plenković o povjerenju ministru Zdravku Mariću. Svi članovi su glasali za prijedlog Plenkovića kao o izjavi Vlade, osim ministara Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje.

Plenković je tada, praktično, donio odluku da se trojicu ministara razriješi, a kako je riječ o trojici Mostovih ministara, zapravo je jasno da raskidu koalicije koja čini Vladu između HDZ-a i Mosta, sada na putu stoji još samo formalizacija. Osim ukoliko bi se Most povukao s pozicija po kojima podupire ostavku ministra Marića, jer smatra da je bio u sukobu interesa u aktualnoj priči o Agrokoru. Riječ je o Marićevim odlukama u HBOR-u kad se odlučivalo o kreditima za dio kompanija u koncernu Agrokor.

"Vrlo jasno govorimo i o tome da činjenica da je jedno vrijeme bio zaposlenik Agrokora, nije mogao znati niti ima odgovornost za ove procese koji su se odvili u proteklim mjesecima i tjednima", iznio je Plenković u svom prijedlogu Vladine izjave. On, naime, tvrdi da Marić nije imao nikakvu posebnu ulogu jer je bio samo jedan od ukupno 25 direktora u Agrokoru, te da nije bio upoznat s onime što je dovelo do kraha koncerna.

Andrej Plenković Napadi odasvud Top News Moćna Alijansa želi srušiti Plenkovića

Tekst koji je predložio Plenković kao predsjednik Vlade sadržavao je sljedeći tekst: "Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Zdravku Mariću, riječ je o prijedlogu koji je podnio određeni broj zastupnika u Saboru, a na koji smo pripremili očitovanje Vlade RH. Ono u svom sadržaju iznosi argumente na temelju kojeg Vlada RH ne prihvaća navode u ovoj inicijativi, predvođene prije svega SDP-om, kao glavnom oporbenom strankom i jasno i argumentirano odgovaramo i na aluzije koje se odnose i na eventualne sukobe interesa ministra financija i njegovih odluka u HBOR-u kad je riječ o kreditima za dio kompanija u koncernu Agrokor."

Samo dan ranije Nikola Grmoja je dao izjavu medijima, iz koje bi se dalo iščitati ili da je Most savršeno svjesno ušao u ovakav rasplet ili da se, što je puno više moguće, preračunao. Grmoja se, prvo, pozivao na Mira Bulja i njegove stavove o ministru Mariću i što mu sve zamjera. Izjave "dijela medija i Ivana Vrdoljaka" o opasnosti od pada Vlade Grmoja je nazvao "kataklizmičkima". Rekao je da on ne vidi da postoji opasnost od toga, te da se to potencira "namjerno, iz ne znam kakvih motiva".

To je podupro ranijim preslagivanjima u ranijim vladama koje nisu padale zbog jednog ili čak i nekoliko ministara. Čak se pozvao na izjavu Andreja Plenkovića kada je, skupa s kolegama iz stranke i Europarlamenta, pozivao od Tomislava Karamarka da se povuče iz vlade, iako je bio i predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade. "On je tada govorio da interesi jednog čovjeka ne smiju biti ispred interesa Hrvatske... A ovdje se radi o nestranačkom čovjeku", rekao je Grmoja.

"Ako netko želi rušiti vladu, možda i iz HDZ-a, to je njihov problem", zaključio je. Prve reakcije iz vrha Mosta, neslužbeno doznajemo, takve su da je doista izgledan raspad Vlade. "Ako ovo nije kraj Vlade, ne znam što bi trebao biti. Mi iza svojih ljudi stojimo, a Marić mora otići. Plenković je odlučio štiti sustav kao i HDZ prije 20 godina", kazao je izvor na koji se poziva 24sata i time potvrdio da je ovime aktualna vlada HDZ-a i Mosta gotova.

Naknadno Slobodna Dalmacija citira jedinog Mostovog preostalog ministra Ivana Kovačića koji je opravdano izostao sa sjednice: "Da sam bio na sjednici Vlade isto bih postupio, dakle ne bih podržao premijerov prijedlog da se odbije pokretanje pitanja povjerenja Zdravku Mariću." Drugim riječima, u tom slučaju bi Plenković kao premijer naložio tajnici da pripremi razrješenje četiri člana Vlade.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.