Top News
4904 prikaza

Pala odluka: Trošimo tri milijarde na izraelske 'kante'

Američki F16
1/3
Wikipedia
F 16 su stari već 25 godina, ali su modernizirani, dok bi švedski JAS 39 Gripen bili novi, ali još skuplji

Hrvatska treba kupiti 12 rabljenih borbenih aviona F-16 C/D Barak. Preporučilo je to u utorak navečer Vijeće za obranu na sjednici što su je sazvali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković. Konačnu odluku o kupnji zrakoplova donijet će Vlada na jednoj od idućih sjednica.

„Nakon duge i iscrpne rasprave o sve četiri ponude, prihvatili smo prijedlog Povjerenstva o najpovoljnijoj ponudi za nabavu borbenih aviona od Izraela. Odluka je donesena jednoglasno, razmotrili smo sve elemente, od financijskih aspekata do potreba Hrvatske. Vodili smo računa o nacionalnim interesima, našim potrebama, mogućnostima i razvoju Hrvatske“, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izraelski F16 | Author: 24sata.hr 24sata.hr

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da se slaže s predsjednicom. Zahvalio se stručnom timu Ministarstva obrane koji je proveo cijeli postupak javne nabave.

„Vrlo smo detaljno analizirali sve aspekte ponuda, i tehničke i stručne i financijske i strateške i smatram da je ovaj odabir plod odgovorne procedure uz punu svijest da je ovo dugoročna odluka za jačanje hrvatskih obrambenih snaga i stvaranje novih sposobnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mislim da će Vlada na temelju ovih preporuka Vijeća za obranu nastaviti proceduru i donijeti konačnu odluku“, dodao je.

Premijer je naglasio da će se zbog velikog interesa javnosti organizirat prezentacija za medije i javnost da bi se objasnilo zašto je odabrana povoljnija ponuda. „Ispitali smo sve detalje i smatramo da donosimo odgovornu odluku koja će na više od 30 godina osigurati sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva.“

Batajnica, 20. listopada 2017., "Sloboda 2017" Čiji je veći Top News Ruski MiG-ovi u Srbiji: Nije poletio nijedan!

Avioni stari 25 godina koštat će oko 500 milijuna dolara, a Hrvatska će ih kupiti 12. U ponudu ulaze avioni s naoružanjem, dva simulatora, borbena obuka pilota te garancija da iza cijelog posla stoji upravo država, odnosno Izrael. Najveći konkurent ovoj ponudi bila je švedska tvrtka SAAB, koja je ponudila nove avione za 700 milijuna eura, no u cijenu nije uključeno naoružanje. Drugi minus ponudi je što ponudu daje tvrtka, a ne država. Nakon preporuke Vijeća, Vlada mora donijeti službenu odluku i potpisati ugovor s ponuditeljem.

Uoči sjednice ministar obrane Damir Krstičević kratko se obratio novinarima i poručio da je sretan što se Vijeće za obranu sastaje nakon godinu dana, javio je Dnevnik.hr. Na pitanje hoćemo li do 2020. stići primiti avione, Krstičević je poručio da je to „naš san“. „To je bitno jer Hrvatska će tada predsjedati Europskom unijom i slaviti 25 godina od Oluje. Mi želimo ostvariti taj san i zato se godinu dana bavimo tom problematika.“

Stručnjak za nacionalnu sigurnost Robert Mikac rekao je da je izraelska ponuda borbenih aviona najbolja. „Ministarstvo obrane jasno je opredijeljeno koji zrakoplov želi kupiti. Stručna radna skupina, koja je radila zadnjih šest mjeseci na ovome pitanju, detaljno je analizirala sve četiri ponude. Kada se uzme sve u obzir, izraelska ponuda F-16 Barack je definitivno najbolja“, rekao je Mikac u HRT-ovoj Temi dana.

„U ostale tri ponude nemamo taj ponuđeni odnos države s državom. U ostalim ponudama trebali bismo dizati kredit kod komercijalnih banaka. Ako se odlučimo za izraelski model, izraelska država bi nas financirala s određenim počekom. Taj dug ne bi ulazio u naš javni dug države. Osim toga, dobivamo nešto što se ne može novcem kupiti. Dobivamo strateško partnerstvo na političkom i sigurnosnom aspektu s Izraelom. To nam svakako puno vrijedi“, dodao je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.