Top News
2299 prikaza

Papa majkama: 'Slobodno dojite djecu u Sikstinskoj kapeli'

Papa Franjo
Željko Lukunić (PIXSELL)
Plač beba je prekidao njegovu propovijed, a on se nasmijao i rekao: "Koncert je počeo!"

Tijekom nedjeljne mise nakon koje je u Sikstinskoj kapeli krstio 28 djece, Papa Franjo pozvao je majke da bez ustručavanja podoje svoju djecu u samoj kapeli. Radio Vatikan je situaciju opisao kao takvu da su djeca, redom bebe, počela sve češće plakati kako je odmicala Papina kraća homilija o vjeri i krštenju. "Koncert je počeo", kazao je i nasmijao se. "Bebe plaču zato što se nalaze na nepoznatom mjestu ili zato što su se morale rano probuditi ili jednostavno zato što su čule drugu djecu da plaču. Isus je činio isto tako", kazao je Papa i dodao da je "uvijek volio razmišljati o Gospodinovoj prvoj misi kao njegovom plaču u jaslama".

Papa Franjo Financijski 'Vatileaks' Life Papa Franjo bijesan: Fondove za siromašne svećenici trošili na luksuz

"A ako djeca plaču zato što su gladna, nemojte se ustručavati, slobodno ih nahranite kao što je i Marija dojila Isusa", pozvao je Papa majke s bebama. Prethodno je rekao da vjera ne znači puko recitiranje molitava nedjeljom, nego i vjeru u istinu, u Boga i podučavanje drugih u prvom redu primjerom vlastitog života. Ovo nije i prvi ovakav poziv Pape Franje majkama da doje svoju djecu, ako zatreba, i na misi. Prije dvije godine na istom mjestu posebno se osvrnuo na položaj siromašnih majki diljem svijeta. "Zahvalimo Gospodinu na daru mlijeka i pomolimo se za one majke, a nažalost takvih je mnogo, koje nemaju dovoljno hrane za hraniti djecu", kazao je tada i tom prilikom također pozvao majke da se ne ustručavaju podojiti svoje dijete usred Sikstinske kapele.

Papa se time od samog početka svog pontifikata prometnuo u najvećeg i najvažnijeg svjetskog zagovaratelja prava žena na slobodno dojenje svoje djece u javnosti. Znanost je sa svoje strane odavno dokazala da majčino mlijeko sadrži optimalne odnose hranjivih tvari za bebe, da takvo mlijeko bebama omogućuje izgraditi snažan vlastiti imunološki sustav koji ih štiti od bolesti, kao i to da je riječ o načinu izgrađivanja snažne i zdrave veze majke i djeteta. Utvrđeno je čak i to da dojenje ženama pomaže da se lakše vrate na razine tjelesne težine prije trudnoće.

Biblija Bosanski lonac Top News Oni koji su zbog ‘hereze’ maknuli fra Dragu Bojića, to bi učinili i papi

Međutim, Papinim poticanjem žena da djecu slobodno doje u javnosti mnogi nisu nimalo oduševljeni, čak i unutar same Crkve. Riječ je u prvom redu o vrlo konzervativnim krugovima. Usto, u mnogim zemljama svijeta, čak i u zapadnim demokracijama, žene se vrlo često suočavaju sa zahtjevima da se prekrivaju tijekom dojenja beba ili čak da napuste javni prostor u kojem doje, poput parka, restorana, podzemne, čak da izvole "to" obaviti u zahodu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.