Top News
1180 prikaza

Pet razloga zašto je Boris Johnson pobijedio na izborima

Boris Johnson
Press Association/PIXSELL
Imao je kratke i jasne poruke koje je uporno i neprekidno ponavljao i koje su biračima ušle u uho

Premoćna pobjeda Borisa Johnsona iznenadila je vjerojatno i njega samog. Mnogi su smatrali da je njegov potez, da prvi put u gotovo 100 godina opći izbori budu u prosincu, prilično hazarderski potez, ali se vidi da se isplatilo. Guardian je analizirao njegovu pobjedu i smatra da je ovih pet faktora presudilo u njegovu korist.

1. Brexit

Čini se da je poruka Borisa Johnsona da će "izvesti Brexit" ponavljana iznova i iznova pogodila srž onog što želi čuti javnost umorna nedostatkom konkretnih odluka u vezi izlaska Velike Britanije iz EU. Tijekom kampanje naglasio je da će to pitanje riješiti brzo svojim ugovorom „spremnim za serviranje“, iako Veliku Britaniju očekuju godine i godine trgovinskih pregovora i neizvjesnosti krajem 2020. kad se tranzicijsko razdoblje bliži kraju. I više je puta naglasio perspektivu laburističke vlade koja će dovesti do još jednog referenduma.

2. Jednostavne poruke

Poruka torijevaca bila je mnogo više usredotočena i precizna od poruka laburista. Johnson se nemilosrdno usredotočio na slogan „dovršimo Brexit“, kao i na obećanja o većem broju policajaca i medicinskih sestara. Suprotno tome, laburisti su imali mnoštvo velikih obećanja od masovne nacionalizacije do besplatnog širokopojasnog pristupa internetu i naknade ženama u pedesetima do odlaska u mirovinu. Konačno, koncentriranje na mali broj temeljnih obećanja napravilo je prevagu.

3. Strategija sigurnosti na prvom mjestu

Konzervativci su pokrenula manifest kratkoročno privlačnih ponuda od manjih davanja za osiguranje do smanjenja javnih troškova. Stranka je željela izbjeći katastrofu Theresa May 2017. godine kada je otkrila nepopularnu politiku socijalne skrbi koju su laburisti nazvali "porezom na smrt". Ovog puta stranka se klonila bilo kakvih spornih obećanja. Manifest je bio toliko oprezan da je sadržavao čak i obećanja da neće vratiti lov na lisice – za što se zalagao bivši ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, tvrdeći da je to dio tradicije iako je zabranjen već 15-a godina.

4. Slabost laburista

Glasači laburista nisu se u mnogim mjestima odazvali na biračka mjesta. U nekim područjima nije uopće porastao broj Johnsonovih glasača, ali je odnosio veliku pobjedu jer su glasači laburista ostali kod kuće ili su glasali za stranku Brexit. Poraženi zastupnici Laburističko glasanje drastično je opalo u mnogim područjima. U nekim mjestima glas konzervativaca nije porastao, ali Johnsonov kandidat je izašao na vrh jer su, čini se, glasači tradicionalnih laburista ostali kod kuće ili su glasali za stranku Brexit. Poraženi zastupnici nisu krili razočaranje Corbynom i naveli ga kao razlog zašto neće izaći na izbore.

5. Boris Johnson

Kandidati su tijekom izbora rekli da, iako je Jeremy Corbyn od početka vrlo nepopularan, nisu gajili previše simpatija ni za Johnsona. Međutim, on je očito bio jači kandidat tijekom cijele kampanje od svibnja 2017., čak i u dva sučeljavanja u kojima se nije previše 'poskliznuo'. Premijer je napravio najveći gaf već potkraj same kampanje kad je odbio pogledati sliku dječaka koji leži na podu bolnice na hrpi kaputa, jer nema dovoljno kreveta, koju mu je pokazao novinar tijekom intervjua. Javnost se zgranula što je Johnson, umjesto da pogleda fotografiju, uzeo novinarov mobitel i spremio ga u džep, te nastavio pričati o planovima za povećanje izdvajanja za zdravstvo. Unatoč svemu, tijekom cijele utrke imao je bolji rejting od Corbyna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:06 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site