Top News
779 prikaza

Ratni veterani: Nezaposleni, beskućnici, na doktora čekaju dva mjeseca...

Zastavice ispred Bijele kuće
Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
Dok se brojni domaći veterani brinu zbog gubitka povlastica, ni vani drugima ne cvjetaju ruže

Iako je američkim veteranima najgore bilo tijekom posljednjih godina ratovanja u Iraku i Afganistanu, ni danas bivši članovi američke vojske često ne dobivaju poštovanje i zasluge koje zaslužuju. Mnogi napominju da je to rezultat više desetljeća zanemarivanja, koje potječe od doba Kennedyja.

Evo nekih činjenica o američkim veteranima koje vjerojatno niste znali:

1. Kod novijih generacija veterana postoji 50 posto više samoubojstava nego kod opće populacije

Nedavno veliko istraživanje Nacionalnog instituta SAD-a za mentalno zdravlje pokazalo je da je među veteranima koji su služili u vojsci između 2001. i 2007. godine, u tom razdoblju njih 1.868 počinilo samoubojstvo. Točnije, 29.5 na 100.000, što je za 50 posto više nego u općoj populaciji. Ako se pak gleda cjelokupna veteranska populacija, procjenjuje se da ih 22 dnevno počini samooubojstvo.

2. Mnogi od onih koji se na kraju ubiju prije toga su dugo čekali psihološku pomoć

Brojni veterani diljem SAD-a moraju dugo čekati na prvi razgovor s psihijatrima koji su odobreni za rad s njima. Prema jednom članku iz 2013. godine, u prosjeku su čekali tri mjeseca na prvi slobodan termin, a od njih 372, dvojica su tijekom čekanja počinila samoubojstvo. U drugom, većem istraživanju pokazalo se da jedan od pet (od 4.000 veterana koji su upućeni na izvanbolničko liječenje) nikad na kraju nije niti krenuo na liječenje.

Iako neke države, poput Novog Meksika danas pružaju besplatnu psihološku pomoć za veterane, mnogi i dalje imaju problema s dobivanjem pomoći. Čak 59 posto veterana je otkrilo na se njihovi PTSP simptomi nisu poboljšali (ili su se čak pogoršali) nakon terapije, iako je predsjednik Obama povećao budžet za psihološku pomoć za 61 posto.

Američki veterani | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

3. Dugo čekaju na bilo koje osnovne zdravstvene usluge

Iako su američki mediji puno priča o važnosti zdravstvenih usluga za veterane, pogotovo otkad je prošle godine njih 18, dok su ih prebacivali s jedne liste čekanja na drugu - umrlo, mnogi se i dalje muče da dobiju termin za osnovne preglede, a kamoli specijalističke.

U ožujku je objavljena priča kako je 12.700 veterana čekalo više od 90 dana da dobiju termin kod liječnika. 64 ih je bilo na listama čekanja između šest mjeseci i godine dana. A u domovima zdravlja diljem zemlje, veterani čekaju u prosjeku po 60 dana na termin kod liječnika opće prakse.

4. Mnogi su beskućnici

Prema Nacionalnoj koaliciji za veterane beskućnike, otprilike 12 posto svih odraslih beskućnika su veterani, a oko 50.000 veterana je svakodnevno bez krova nad glavom. Prema istom izvještaju, oko 1.4 milijuna veterana ubraja se u rizičnu skupinu kojoj prijeti beskućništvo zbog siromaštva, nedostatka podrške i loših životnih uvjeta.

Iako je Obama uložio mnogo u to da se spriječi beskućništvo među veteranima, jednostavno ne postoji dovoljno resursa niti je sistem dovoljno velik da svima omogući smještaj, piše Mic.

5. Među veteranima je veća nezaposlenost nego među općom populacijom

Posljednjih godina je pao broj nezaposlenosti među veteranima, zahvaljujući Obaminoj agresivnoj akciji da se u državne službe zapošljava veći broj bivših vojnika. Ali broj nezaposlenih veterana danas iznosi 7.2 posto, dok je mladih veterana, starih između 18 i 24 godine, nezaposleno čak 17.3 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.