Top News
9368 prikaza

Petrov: Plenković ruši Vladu, mi ostajemo, a možda i ne

Božo Petrov
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Predsjednik Sabora Božo Petrov kaže da Mostovi ministri nisu glasali protiv Vlade nego jednog ministra

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji Božo Petrov je u ime Mosta rekao da očekuje od premijera Andreja Plenkovića da se konkretno izjasni da li ruši vladu. "Danas ovim činom on kreće u rušenje vlade, HDZ po drugi put u godini dana kreće u rušenje vlade zbog svog ministra", rekao je Petrov. Jutros je, naime, Plenković rekao tajnici da pripremi odluku o razrješenju trojice ministara Mosta koji nisu podržali Zdravka Marića na sjednici Vlade.

Osim što je ponovio jučerašnje izjave Nikole Grmoje, o razlozima zašto Mostovi ministri nisu podržali Zdravka Marića kao ministra u vladi, konkretno zbog toga što je bio jedan od 25 Agrokorovih direktora, Petrov je rekao da Most nije znao što se sprema na sjednici. "Ne, nisu nam rekli", odgovorio je na pitanje jesu li im kolege iz HDZ-a javili kako će premijer reagirati ako Mostovi ministri ne podrže Plenkovićev prijedlog Vladine izjave i Mariću.

Andrej Plenković Napadi odasvud Top News Moćna Alijansa želi srušiti Plenkovića

Uporno je Petrov inzistirao na tome da Vladu ruši HDZ, a ne Most: "Andrej Plenković će dati odgovor za preslagivanje ili će rušiti vladu. Most nije glasao protiv vlade, nego protiv ministra. Oni danas nisu smijenjeni. Za smjenu treba dati potpis predsjednik Sabora ili moraju glasati zastupnici. Premijer je ishitreno pokušao razriješiti ministre."

Drugim riječima, Petrov je rekao da smjenu treba potvrditi Sabor. U Zakonu o Vladi to, međutim, ne stoji, no analitičari kažu da sad treba vidjeti postoji li takva procedura u poslovniku Sabora. Božo Petrov je rekao da "naravno da Vlada nije stabilna". U međuvremenu je Anka Mrak Taritaš u Saboru rekla da HNS neće sudjelovati u preslagivanju Vlade. Iz SDP-a su i Arsen Bauk i Siniša Hajdar Dončić pozvali na nove izbore ako Vlada nema potporu. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je da neće koalirati s HDZ-om.

Bauk je HDZ-u predbacio da politički trpi zbog Agrokora: "HDZ je očito voljan toliko braniti svog ministra da se vidi da Agrokor na njih ima veliki utjecaj, da i brane ministra koji ne može donositi odluke jer je bio u Agrokoru, te da zbog Agrokora pišu novi zakon." Na pitanje jesu li SDP-u doista u interesu novi izbori jer prema anketama zaostaje za HDZ-om 10 posto, on je odgovorio: "Izbori, ako ih bude, neće se održati sada, nego u Ustavom predviđenom roku. Rejting nama uostalom počinje rasti, a njima padati. Vidjeli ste prošlog ljeta kako se to brzo mijenjalo."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 14:06 27.Travanj 2017.

    Gosp. Petrov, ja Vas nerazumijem. Vi ste protiv najboljeg Ministra kojeg je Hrvatska do sada imala. To je jedna, po mom misljenju, najveca glupost do sada. Vi ste me jako razocarali.