Top News
3761 prikaza

Plaćao je milijune kuna mita, a sad se krije u BiH

Drago Tadić, on je ubacio milijun kuna u automobil Josipa Sapunara
Sanjin Strukić/PIXSELL
Kontroverzni osječki poduzetnik osuđen je zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda

Osječki poduzetnik Drago Tadić, koji je pravomoćno osuđen za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se izmijenila prvostupanjska osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine, napustio je Hrvatsku i otišao u Bosnu i Hercegovinu, te je zatražio prebacivanje svog predmeta u nadležnost pravosuđa te države, doznaje se u četvrtak na osječkom Županijskom sudu.

Tadić se 26. rujna trebao javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, temeljem pravomoćne presude Vrhovnog suda RH, ali to nije učinio, već je 20. rujna podnio novi zahtjev za odgodom izdržavanja kazne radi nastavka liječenja dijagnosticirane bolesti i priložio liječničku dokumentaciju, javlja Hina.

Pet dana kasnije je zahtjev odbijen, a Tadić se nije javio na izdržavanje kazne. 28. rujna izdan je nalog za njegovo sprovođenje na izdržavanje kazne, ali je 2. listopada stigla žalba na rješenje gdje je naveo da se nalazi u Bosni i Hercegovini. 

Milan Bandić Doživotni vladar? Top News Bandićevih 18 godina afera, ludih izjava, zlatnih WC-a...

"Član uprave HAC-a Josip Sapunar pozvao me krajem 2005. i rekao mi: ‘Nisi prijatelj firme, radiš, a ništa ne doprinosiš’", svjedočio je nedavno Tadić na Županijskom sudu u Zagrebu, bivši predsjednik uprave građevinske tvrtke Osijek Koteks. Iskusnom poslovnom liscu ovo nije bio prvi takav razgovor sa Sapunarom. Odmah ga je upitao koliko mu novca treba. Ovaj je odgovorio: "Milijun kuna, i to u kešu".

Tadić je uzvratio kako će mu trebati neko vrijeme, no da će to riješiti. Kad su nabavili novac, nazvao je Sapunara i rekao mu da će biti u restoranu Trnjanka.

"On se dovezao u crnom Passatu. Izašao sam iz restorana i iz svog Audija A8 izvadio poslovnu torbu u kojoj je bilo milijun kuna. Sapunar nije izlazio. Stisnuo je gumb i prtljažnik se otvorio. Ubacio sam torbu s milijunom i to je bilo to. Nije bilo ni riječi niti je bilo prebrojavanja novca", svjedočio je Tadić u predmetu HAC - Remorker.

Objasnio je i odakle milijun.

Premijera filma "Narodni heroj Ljiljan Vidić", 29.12.2015. Izgubljeni Life Dokazali: Hrvati vjeruju u političku korupciju, a ne u rad

"O Sapunarovu zahtjevu obavijestio sam upravu i vlasnike tvrtke, i to mog zamjenika g. Škorića, kao i predstavnike našeg strateškog partnera Alpine Salzburg, i to g. Aluta, koji je u to vrijeme bio predsjednik nadzornog odbora Alpine. U to vrijeme je Alpine Salzburg putem odvjetničkog ureda Boženka Loze iz Zagreba imala vlasničke udjele u Osijek Koteksu, no to nismo javno obznanili sve do 2008. Preko poslovnih partnera Alpine Salzburg iz Austrije smo ‘izvukli’ novac i dobili milijun kuna. Naime, krajem 2007. uz dužnost predsjednika uprave Osijek Koteksa bio sam direktor za zapadni Balkan u tvrtki Alpine Salzburg. Radeći na toj funkciji, bilo mi je poznato da su oni mogli za lobiranje na zapadnom Balkanu dizati novac s računa tvrtke s naznakom ‘lobiranje na zapadnom Balkanu’", ustvrdio je Tadić dodavši kako su nakon uplate milijun kuna problemi s plaćanjem smanjeni, ali kako su još postojali.

"Nakon četiri ili pet mjeseci Sapunar me pozvao u HAC. Nisam znao zašto me zove, a kad sam došao u njegov ured, držao je ugovor, u više primjeraka. Rekao mi je da bih trebao potpisati sponzorstvo, odnosno konzultantske usluge. Potom sam iznos s ugovora platio tvrtki Zolt ili nekog sličnog naziva, za koju sam na ispitivanju pred Uskokom saznao da se radi o tvrtki g. Premilovca. Ugovor sam potpisao bez da sam ga čitao, nisam gledao o kojem iznosu se radi niti tko je potpisao u ime sugovornika", rekao je Tadić.

Vjenčanje Anketa u Saboru Top News Što bi političari rekli da im dijete ode za "one druge"?

No ni to nije bilo sve. U proljeće 2006. Milivoj Mikulić, koji je tad bio član uprave HAC-a, zatražio je od Tadića da Osijek Koteks sponzorira gradnju dvorane u Mikulićevu rodnome mjestu Prološcu. Za to sponzorstvo Osijek Koteks platio je 250.000 kuna. Iste godine Osijek Koteks platio je 100.000 kuna za obnovu franjevačke crkve u Splitu.

"Da to nismo učinili, bilo koji naš zahtjev bio bi odbijen. Donacije su bile uvjet kako Osijek Koteks ne bi bio odbijen sa zahtjevima za izvantroškovničke radove. Nadzorni inženjeri nisu nas zezali, nije se kasnilo s ovjerama, sve je išlo glatko", rekao je Tadić. I dok je o poslovanju s HAC-om i izvlačenju milijuna na gradnji autocesta tijekom vladavine HDZ-a napisano na desetke tisuća stranica, saznali smo da se to radilo i početkom 2000-ih, dok je premijer bio Ivica Račan (SDP).

"Dok sam bio direktor Osijek Koteksa, 2001. godine s Hidroelektrom smo radili na dionici Jušići - Jurdani na poslu vrijednom 92 milijuna kuna. Obratio mi se Josip Sapunar i rekao kako razgovara sa mnom jer je predsjednik uprave Ivan Raguž ‘pod opijatima’ te da bi bilo dobro da budem prijatelj firme. Razgovarao sam s dioničarima i glavnim direktorom te smo 2001., 2002. i dijelom 2003. u više navrata uplatiti od 150.000 do 200.000 kuna za konzultantske usluge", prisjetio se Tadić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.