Top News
8198 prikaza

Plaćenici umjesto vojske: Privatnici će dobiti milijarde

Vojska u Afganistanu
1/8
REUTERS
Put za privatiziranje ratova preko privatnih vojski je otvoren, a utrku za ratnim plijenom predvodi jedna od najkontroverznijih tvrtki na svijetu kojoj je core business ratovanje

Iako je prošlo više od godinu dana otkako je Trump predložio novi plan za Afganistan, umjesto američke vojske,  prošli je mjesec u Kabul doputovao kontroverzni Erik Prince. 

Prince je bio vlasnik tvrtke Academi, koja je plaćenike slala po svim svjetskim ratištima, a pruža i usluge američkoj vladi i CIA-i. Njegova tvrtka i sam Prince našli su se usred skandala 2007. godine, kad je otkriveno da su pripadnici njegove plaćeničke vojske pobili u Iraku 14 civila.  

Tvrtka je bila poznata pod imenom Blackwater, ali je 2009. godine, nakon skandala, promijenila ime u Xe Services, a danas je poznata pod imenom Academi. No, Prince je trentačno vlasnik tvrtke 'Frontier Services' sa sjedištem u Hong Kongu.

Erik Prince | Author: Wikipedia Wikipedia
Iako se već dulje priča o mogućnosti da redovne američke trupe u Afganistanu zamijene plaćenici, još u kolovozu se takvoj mogućnosti silno odupirao ministar obrane James Mattis.

"Kad Amerikanci na stol stave kredibilitet svoje zemlje, privatizacija vjerojatno nije dobra ideja", rekao je tada Mattis na konferenciji za novinare.

No, očito da Trump nema namjeru poslušati savjet svog iskusnog i uravnoteženog ministra obrane Mattisa. Ni mjesec dana nakon Matissovog nastupa u javnosti, u Kabul se vratio Eric Prince kako bi svoj prijedlog o plaćeničkim odredima predložio vladi u Kabulu, a mnogi vjeruju da je to učinio uz Trumpovo prešutno odobrenje.

Prince se, kako piše Washington Post, tijekom posjeta glavnom afganistanskom gradu, susreo s brojnim utjecajnim političarima unutar i izvan administracije predsjednika Ashrafa Ghanija. 

Jeff Flake BEZ PRESEDANA Top News Ako Kavanaugh ne prođe bit će to radi 'napada u liftu'

"On uvjerava Afganistance da je blizak s Trumpom", objasnio je jedan dobro informirani pripadnik afganistanske političke scene, dodajući kako se mnoge Princeove ideje preklapaju s frustracijama unutar i izvan afganistanske vojske koja broji velike žrtve u borbi protiv talibana. 

No, predsjednik Ghani se tome žestoko protivi i izjavio je da 'ni pod kojim uvjetima neće dopustiti da borba protiv terorizma postane privatni, unosni biznis'. 

Istovremeno i čelnik Središnjeg zapovjedništva američkih vojnih snaga, general Joseph Votel također je kritizirao ideju slanja plaćenika: 

Ashraf Ghani, predsjednik Afganistana | Author: James Mackenzie/Reuters James Mackenzie/Reuters
"Ne slažem se s Princeovom tvrdnjom da se rat u Afganistanu mogao završiti brže i efikasnije, uz manje troškova s nekoliko tisuća unajmljenih vojnika."

Osim toga, Votel je rekao da bi se time prekršili ugovori potpisani s afganistanskom vladom i 'da bi nacionalne interese prepustili plaćenicima, a to nikako nije dobra strategija.'

Ono što je ponovno oživjelo ideju o plaćeničkoj vojsci je uvjerenost Kabula da Prince uživa Trumpovu potporu jer ga frustriraju troškovi i spori napredak strategije koju je sam usvojio prije godinu dana. 

"Kontinuirano procjenjujemo naše strategije i otvoreni smo novim pristupima koji će nam pomoći da postignemo naše strateške ciljeve", izjavio je u četvrtak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost u odgovoru na pitanja o tome jesu li razmatrali Princeov prijedlog.

Izvori iz Bijele kuće također tvrde da je Trump izjavio kako 'ne razmatra Princeov plan', ali mnogi sumnjaju u to jer je tijekom kolovoza njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, ratoborni John Bolton, na isto pitanje odgovorio sasvim suprotno. Za ABC News je izjavio: "Uvijek sam otvoren za nove ideje."

Dužnosnici uprave i nekoliko ljudi koji su upoznati s razmišljanjem američke i afganistanske vlade,kažu kako se ne bi iznenadili kad bi se jednog jutra probudili i pročitali na Twitteru da je Trump odlučio drugačije od onog što sad tvrdi, s obzirom na njegovu prevrtljivu i impulzivnu narav.

Isus Krist vodi djela Donalda Trumpa, ilustracija Fundamentalizam Kultura Hit u Americi: Bog je Trumpa poslao da nas spasi!

Princeov dolazak u Afganistan i izjave koje je davao posljednjih nekoliko tjedana koincidirale su s percepcijom da je stanje na ratištu loše, te da su talibani tijekom ljeta postigli nekoliko važnih privremenih pobjeda. Također, i sam Votel je priznao da su se vojne žrtve povećale u odnosu na 2017.  

Ghanija je ovih dana napao i Princeov glasnogovornik Marc Cohen. Znajući da Ghaniju iduće godine istječe mandat, napao ga je oštrim riječima i nazvao ga 'korumpiranim i nesposobnim', te dodao da njegova vlada crpi godišnje 62 milijarde dolara američkih poreznih obveznika, a Afganistanci i dalje ginu. 

Prince je u Washingtonu izjavio i da je Ghani sve više izoliran i da gubi podršku, ali na njega se obrušio Qadir Shah, glasnogovornik ureda afganistanskog predsjednika. Cohena je okarakterizirao kao 'tipičnog arogantnog kolonijalista' i nazvao ga ratnim profiterom koji bi na račun svog plana htio godišnje zaraditi 10 milijardi dolara.

"Postoji konsenzus među našim političkim vodstvom i ljudima da je to zastrašujuće loša ideja", rekao je Shah. "To se nikad neće dogoditi".

Afganistan | Author: James Mackenzie/Reuters James Mackenzie/Reuters

Prince je brat američke tajnice za obrazovanje Betsy DeVos i u velikoj je mjeri pomogao Trumpu u njegovoj predsjedničkoj kampanji. Bivši je časnik američkih specijalnih snaga SEAL. Cijelu karijeru prate ga kontroverze zbog poslova koje sklapa s američkim administracijama. Danas vodi tvrtku 'Frontier Services' koja se bavi istim poslom i ima sjedište u Hong Kongu.

Dio godine živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje ima dobre veze, pa je bio i važna figura u istrazi koju je vodio odvjetnik Robert S. Mueller o umiješanosti Rusa u američke predsjedničke izbore. Dobre veze u UAE pomogle su mu da se na Sejšelima u siječnju prošle godine susretne s predstavnicima predsjednika Vladimira Putina, s kojima je razgovarao o toj temi. Nakon sastanka Prince je demantirao sumnje da je na tom sastanku zastupao Trumpa. 

Svoju ideju o rješavanju rata u Afganistanu predstavio je u Bijeloj kući početkom prošle godine, uz potporu Trumpovog tadašnjeg savjetnika Stephena K. Bannona, ali su se Princeovoj ideji već tad usprotivili i Mattis i tadašnji savjetnik za sigurnost McMaster, koji su nagovorili Trumpa da poveća broj američkih vojnika

No, od tada se mnogo toga promijenilo u Bijeloj kući. Mnogi koji su dijelili mišljenje ministra obrane Jamesa Mattisa su danas bivši - od državnog tajnika Rexa Tillersona, preko Bannona, do McMastera, a svi oni su, kao i Mattis, htjeli jednom zauvijek zatvoriti vrata Princeu i njegovim idejama. Scott Miller, novi zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, upoznavao se sa situacijom na terenu upravo u vrijeme Princeovog boravka u toj zemlji. Upućeni su uvjereni da Pentagon neće mijenjati taktiku u odnosu na prošlu godinu - povećan je neznatno broj vojnika na 14.000, te su dopustili snažnije zračne napade, kao i stroži odnos prema susjednom Pakistanu odakle talibani dobivaju podršku za terorističke akcije. 

Afganistan | Author: James Mackenzie/Reuters James Mackenzie/Reuters
Princ se susreo s Ghanijevim sadašnjim i bivšim časnicima obavještajnih službi, aktualnim ministrom unutarnjih poslova i njegovim zamjenikom, kao i nizom visokih dužnosnika od kojih su neki Ghanijeva opozicija. 

U prošlotjednom intervjuu afganistanskoj televizijskoj postaji, Prince je oštro kritizirao američku strategiju u toj zemlji, često mijenjanje američkih jedinica i korištenje konvencionalnog oružja u borbi s 'nekonvencionalnim neprijateljem'.

Kako je rekao, on bi umjesto toga na teren poslao oko 6.000 plaćenih vojnika sastavljenih od bivših američkih i europskih specijalaca, uz oko 3.600 pripadnika afganistanske vojske. Dodao je da, ukoliko bi plaćenici radili nešto nedopušteno, da bi im se sudilo po američkim vojnim zakonima. 

Prince se oštro usprotivio novinaru koji je takve jedinice nazvao plaćenicima a njegove kalkulacije govore da bi njegov plan, u koji bi bilo uključeno još i 2.000 američkih specijalaca i trošak vojnih aviona, koštali oko 5 milijardi dolara godišnje, te je najavio da bi u roku šest mjeseci na terenu bila sasvim drugačija situacija. "U to sam uvjeren", zaključio je Prince.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.