Top News
341 prikaza

Plenki ih ne voli: Nepoželjni su jer su bili loši ili Tomini ljudi

Sjednica Vlade
Patrik Macek (PIXSELL)
Šefa HDZ-a Andreja Plenkovića čeka zadovoljavanje svih partnera, pa će neki ministri otići iako nisu griješili, dok su neki uistinu podbacili

HDZ i Most i dalje govore kako još nisu stigli razgovarati o podjeli ministarstava, no u političkim krugovima već se naveliko spominje tko neće sjediti u dosadašnjim foteljama.

Josip Buljević | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Kako se čini, nakon Plenkovićeve rošade svoja ministarstva morat će napustiti sljedeći tehnički ministri bivše vlade: Josip Buljević, Anton Kliman, Predrag Šustar, Darko Horvat i Nada Šikić.

"Njima je zajedničko to što su podbacili kao ministri, ili samo nose breme Karamarkovih ljudi", pojašnjava politički analitičar Žarko Puhovski. Tehnički ministar obrane Josip Buljević, prema procjeni Puhovskog, nije napravio nikakve pogreške, ali: “On slovi za Karamarkova čovjeka i za njega nema mjesta kod Plenkovića”.

Ministar obrazovanja je imao najbolje predispozicije za ministra, no kad je trebalo donositi konkretne odluke, nije se iskazao.

"Šustar je išao iz pogreške u pogrešku, a bio je najkvalificiraniji za ministra. No pokazao se u startu tipičnom pridošlicom u vladi, koji na kraju podbacio u radu", kaže Puhovski.

Na pitanje koji su po njemu grijesi ministra poduzetništva Darka Horvata, odgovara: “Pa to što nije, kako se kaže, niti smrdio niti mirisao. Jednostavno nije na nivou da bude član ozbiljne vlade, a upravo je iz tog razloga uspio u prošloj biti ministar”.

Šikić nije znala ni svoje ovlasti

Jedno od najpoželjnijih ministarstava je Ministarstvo turizma jer ondje je teško podbaciti. Ipak, Antona Klimana ondje najvjerojatnije nećemo gledati.

Nada Šikić | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

"Na valu dobroih rezultata mogao bi ostati, ali pitanje je koga sve Plenković i Petrov moraju zadovoljiti", dodaje Puhovski. U ovoj petorci najlošijom se, prema sudu Puhovskog, pokazala ministrica rada Nada Šikić.

"Pokazala se najnesposobnijom ministricom. Nije znala svoje ovlasti, osramotila se na pitanju budžeta i za nju sigurno više nema mjesta", zaključio je.

Po kojem ključu će budući mandatar Andrej Plenković birati najbliže ljude, pitali smo bivšu premijerku Jadranku Kosor, koja je Plenkoviću i utrla zvjezdani politički put.

"Postavljat će sebi najlojalnije ljude", diplomatski kaže Kosor. 

No koji su ti i kad je stigao razviti tu mrežu, Kosor kaže: “Ne znam. Valjda oni s kojima je surađivao u EP-u”.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.