Top News
4906 prikaza

Sin Gorana Milića radi za Plenkovića

Marko Milić i Andrej Plenković
privatni album
Student pete godine prava učlanio se, naime, s 18 godina u HDZ, i to 2011., godine, u trenutku kad se znalo da ta stranka, obilježena aferama bivšeg šefa Ive Sanadera, silazi s vlasti

Davor Božinović, Davor Ivo Stier i Gordan Jandroković dio su najužeg Plenkovićeva tima, no malo je poznato da je mladi Marko Milić, sin istaknutog novinara Gorana Milića, osoba od najvećeg povjerenja šefa HDZ-a! 

Andrej Plenković | Author: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

Iako ima tek 22 godine, Milić je imao odgovornu ulogu u ovoj HDZ-ovoj kampanji, a na glasu je kao vješt organizator i iznimno inteligentan.

Jednog dana vidi se kao političar koji je dobre i loše strane te profesije mogao gledati iz prve ruke, kao suradnik Andreja Plenkovića, iako kad se učlanjivao u stranku nije poznavao današnjeg predsjednika HDZ-a. 

Student pete godine prava učlanio se, naime, s 18 godina u HDZ, i to 2011., godine, u trenutku kad se znalo da ta stranka, obilježena aferama bivšeg šefa Ive Sanadera, silazi s vlasti.

"Nisam gledao nikakvu korist, u pitanju su bili svjetonazorski razlozi, a ne interesi. Tata se tada složio s mojom odlukom, iako je bilo nekih njegovih prijatelja kojima moj izbor nije bio jasan. No nije se protivio", govori za Express Marko Milić, inače asistent za Hrvatsku u Uredu europarlamentarca Andreja Plenkovića.

Ističe kako njegovo učlanjenje u stranku nema veze s Plenkovićem, kojega je upoznao kad je današnji šef HDZ-a postao saborski zastupnik tijekom mandata Kukuriku koalicije.

Tad se prijavio za volontiranje u Hrvatskom saboru, a najviše mu je nekako odgovarao politički profil Andreja Plenkovića. 

Naime, imao je iste interese poput svog šefa, upisao je Pravni fakultet, učio francuski jezik, a i odgovarala mu je politika koju je Plenković zastupao.

"Pitao sam ga tad bih li mogao volontirati za njega, a on je tad odabrao sedam- osam mladih, među kojima sam i ja bio, da mu pomažu u radu u Saboru. Zapravo s Andrejem surađujem od samih njegovih početaka i doista sam puno naučio. Vjeujte mi, Andrej gleda daleko u budućnost i od nas mladih želi stvoriti jednu generaciju novih političara, obrazovanih, iskusnih koji se jednog dana mogu baviti i europskom politikom. Uložio je nesebično u nas svoje znanje i trud jer jako polaže u mlade ljude", kaže Milić dodajući da Plenković gaji veliko povjerenje u mlade, o kojima vodi iznimnu brigu jer želi da Hrvatska te HDZ u budućnosti imaju odgovorne i obrazovane političare. 

Tako, primjerice, kao zastupnik u EU parlamentu ima asistente u svim županijama, kojima je dana prilika da nauče posao.

Andrej Plenković - doček rezultata | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

"Nakon volontiranja u Hrvatskom saboru, odlučio je, kad je postao zastupnik u EU parlamentu, uzeti me za svog asistenta u Hrvatskoj. Tijesno smo surađivali kako tad, tako i sad, kad je postao šef HDZ-a", rekao je Milić, koji se ne voli isticati, ali sugovornici iz središnjice s Trga žrtava fašizma kažu da je zaista riječ o suradniku kojem Plenković najviše vjeruje te se često s njim i savjetuje. 

Otpočetka, kaže nam sugovornik iz vrha HDZ-a, Plenković ima puno povjerenje u Milića, jedan mu je od prvih suradnika i znaju se sad već dugo.

Primijetili smo da se Milić nije posebno isticao, bio je rezerviran jer Andrej kao zastupnik u EU parlamentu nije bio omiljen u vrhu stranke - kaže nam naš sugovornik. 

Na unutarstranačkim izborima u travnju ove godine Plenković se nije želio kandidirati protiv Karamarka jer nije htio rušiti Vladu, ali kad je Karamarko odstupio, osjećao je da mu je obveza preuzeti odgovornost za HDZ.

Milića nikada nisu zanimale funkcije u stranci nego je upijao iskustvo i znanje iz prve ruke. 

Plenković mu je znao davati odgovorne zadatke, poput pisanja i pripreme govora, organiziranja medijskih nastupa, a čak su i u suparničkoj stranci, SDP-u, oni koji se bave europskom politikom morali priznati da je Plenković najviše od svih zastupnika radio na odgoju mladih kako bi se jednog dana oni mogli odgovorno baviti politikom, kako na europskoj tako i na nacionalnoj razini.

Inače, prije samog Plenkovića, Goran Milić radio je na širenju znanja i odbacivanju predrasuda tijekom formativne dobi svog sina Marka.

"Kad je tad radio putopise za HTV, ja sam dva-tri ljeta išao s njim. Tata je moja putovanja financirao o svom trošku, vjerujući da tako ulaže u mene. U dobi od dvanaest, trinaest godina vidio sam svijeta i zaista odbacio sve predrasude", rekao je Milić, koji će nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima ostati uz Plenkovića.

"Riječ je o političaru koji ima red u svom životu, strpljiv je i spreman preuzeti odgovornost. Osim toga, i građani su na ovim izborima pokazali da žele lidera koji smiruje", zaključio je Milić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.