Top News
3596 prikaza

Plenki pere ruke, ali svi marifetluci vode prema njemu

Andrej Plenković i Milan Bandić
Goran Stanzl (PIXSELL)
Perfidna je to igra u kojoj Andrej Plenković dobro pazi da ne zamrlja diplomatske skute - ni vrbovanjem, ni podmetanjem, ni ortacima

Andrej Plenković još pozira kao politički svetac, premda mu je aureola odavno skliznula s glave. Političar koji je obećao da će mijenjati HDZ uspio je mijenjati sebe. Prilagoditi se HDZ-ovim metodama i pravilima igre. 

Plenković, taj političar novoga kova, pokazao je da je sposoban uživjeti se u ulogu političara staroga kova. Politički događaji u zadnje dvije godine svjedoče o tome kako je Plenković, nositelj Vjerodostojnosti i lučonoša Stabilnosti, otkrio tamnu stranu hrvatske politike i iskoristio njezine moći za održavanje na vlasti, obračune s protivnicima, demontažu opozicije, kontroliranje medija, pacificiranje otpora... 

Viktor Orban i Andrej Plenković Za začuditi se? Top News Orban je preveslao Plenkovića i s LNG terminalom na Krku

A onda sve to umotao u svetačku priču o Višem interesu. Vidjeli smo kako se naprasno, pa i brutalno, obračunao s koalicijskim partnerima iz Mosta, pa prelomio i slomio HNS te ga pridobio za spašavanje njegova Titanica.

Svjedočili smo žrtvovanju najbližih suradnika, poput Martine Dalić, kad god je trebalo ispuhati tenzije, odbaciti pritiske i izvući živu glavu čak i iz tako žitkog blata kakvo je bila afera Borg. Makijavelističku sposobnost obračuna s unutarnjim neprijateljima u HDZ-u Plenković je demonstrirao u marginaliziranju Davora Ive Stiera i dekapitiranju Darka Milinovića.

A obračun s Milijanom Brkićem, uz elemente medijskog, pravosudnog i obavještajnog rata, pokazuje kako je fini diplomat Plenković izrastao u punokrvnog šefa HDZ-a. Ne tako davno Brkić se spominjao kao predvodnik desne struje HDZ-a koja će smijeniti Plenkovića i prebaciti stranku udesno. 

A evo, nekoliko aferica i naslovnica kasnije, Brkić je taj koji spašava živu glavu na Uskoku, a čast i ugled po sudovima, gdje tužaka medije i novinare. I dok se Plenkovića veliča i slavi zbog toga jer se obračunao sa stranačkom i ekstremnom desnicom, glavni posao obavio je u demontiranju lijeve oporbe. 

Nakon vrbovanja HNS-a krenulo se u bušenje SDP-a i HSS-a, preuzimanjem njihovih zastupnika. Ne zavaravajmo se: preletači i prebjezi nisu tema zbog svoje pohlepe niti je Milan Bandić odjednom izrastao u lidera, nego je sve to operacija spašavanja HDZ-a uz paralelno demontiranje oporbe. 

Milan Bandić Sindrom pokemon Top News 'Bandić ih je kupio u Saboru, to ni zatvor ne može poništiti'

Plenkovićev pakt s Bandićem, optuženikom, aferašem i osobom čije akcije kupovanja zastupnika ispituje Uskok, više od svega potvrđuje kako je premijer spremno trampio svetačku aureolu za parlamentarnu stabilnost. 

Može on prati ruke od Bandićeve operacije okupljanja prebjega u pričuvnu varijantu kluba HDZ-a, ali jasno je da Plenković najviše profitira od marifetluka koji su otvorili novu razinu gađenja političarima. 

Perfidna je to igra u kojoj Plenković dobro pazi da ne zamrlja diplomatske skute - ni vrbovanjem, ni podmetanjem, ni ortacima - iako je posve jasno da svi putevi i stranputice vode upravo prema njemu. A kad sve to završi, on će ostati jedini na ovom političkom zgarištu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:42 11.Siječanj 2019.

    haha car plenky