Top News
5268 prikaza

Plenki priča o većini dok gubi podršku vlastitih redova

Andrej Plenković i Martina Dalić u Saboru
Patrik Macek (PIXSELL)
Dvoje zastupnika je otvoreno reklo da neće podržati suradnju HDZ-a sa strankama lijevog centra i time su praktički potopili nade Premijeru u sastavljanje nove većine

Barem dvoje saborskih zastupnika iz kluba HDZ-a neće dati podršku Andreju Plenkoviću ako on odluči u vladu uključiti ministre iz SDSS-a, HNS-a i IDS-a. Kako je objavio Dnevnik.hr, riječ je o Bruni Esih i Željku Glasnoviću. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović dobila je na uvid i dokument koji su Esih i Glasnović sastavili uoči sastanka s Plenkovićem, a u kojem je navedeno:

"U skladu s našom trajnom opredijeljenošću da osobne i partikularne interese podredimo interesima hrvatskoga naroda, smatramo svojom obvezom jasno i nedvosmisleno se odrediti prema novonastaloj situaciji za koju ne snosimo nikakvu odgovornost niti smo na bilo koji način pridonijeli njezinu nastanku i razvitku.

Interes hrvatske države je stabilnost. Međutim, to ne znači stabilnost pod svaku cijenu niti nenačelne, polujavne ili prikrivene koalicije.

Bruna Esih | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Smatramo da u postojećim složenim okolnostima postupamo u skladu s osjećajima i težnjama svojih pristaša i birača, ako podupremo nastojanje da se izabere novi predsjednik Hrvatskoga sabora, a slijedom toga eventualno presloži nova vlada. Međutim, to možemo učiniti samo uz uvjet da u presloženu Vladu Republike Hrvatske ne uđu ministri iz redova HNS-a, IDS-a i SDSS-a. Uostalom, to već proizlazi iz rezultata posljednjih izbora te našega već izrečenoga i javnosti poznatog stava.

U slučaju da ovaj uvjet ne bude ispunjen i da se na bilo koji način izigraju rezultati narodne volje izražene na posljednjim izborima, uskratit ćemo svoj glas potpore prilikom glasovanja o izboru predsjednika Sabora."

Željko Glasnović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Plenković je sam tvorac pogrešaka koje bi ga mogle skupo stajati", kazao je u razgovoru za Express jedan HDZ-ovac koji više nije u stranci pa objasnio: "Tko mu je stavio Esih na listu, i to bez uvjeta da uđe u stranku? To se ne radi. On je to sam učinio. Trebao joj je uvjetovati - ići ćeš na listu ako ćeš se učlaniti u stranku. Uostalom, je li sam Plenković, koji je vrlo kasno ušao u HDZ, bio neovisni kandidat na stranačkoj listi? Ne, nije bio. Da bi došao na listu morao se najprije učlaniti u stranku i tako izložiti mehanizmu stranačke stege. Ali kad je riječ o Esih, Plenki je htio desne glasove, ne razmišljajući previše o posljedicama. A one su, kako vidimo, ozbiljne."

Dok su zasad samo dvoje zastupnika otvoreno rekli da neće podržati suradnju HDZ-a sa strankama lijevog centra, ostaje otvoreno pitanje gdje je Zlatko Hasanbegović i Stevo Culej. Obojica su istaknuti desničari i protivnici svega što nosi lijevi predznak, ali ovih dana šute. Zlatko Hasanbegović s trećeg je mjesta na izbornim listama bio siguran u Saboru, no preferencijalni su mu glasovi trebali kao satisfakcija, ali i kao politički kapital s kojim može “mahati” onim protivnicima u stranci koji su ga htjeli i još ga žele marginalizirati.  Osvojivši blizu 12.000 glasova, pokazao je da HDZ još ima bazu u tvrdoj desnici. I da tu struju treba uvažavati novo vodstvo HDZ-a. No unatoč tome - Zlatko Hasanbegović definitivno neće opet biti ministar kulture. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 12:40 03.Svibanj 2017.

    Plenki,ako neće Bruna,možda Jadranka,ako je na kolenima zamoliš.