Top News
19240 prikaza

Ministar policije poziva narod na ustanak

Vlaho Orepić
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Andrej Plenković zatražio je njegovo razrješenje, no ministar Orepić ipak je u petak došao na posao u MUP

Iako je premijer Andrej Plenković u četvrtak zatražio njegovo razrješenje, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, u petak je došao na posao.

- Hrvatska se nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i narod treba odmah brzo reagirati jer se radi o uzurpaciji vlasti. Da li sam ja ministar ili ne to je na parlamentarnoj većini i gospodin Plenković će morati prihvatiti ta pravila igre. Most ne ruši Vladu nego Plenković ruši politički ambijent gdje su se stvorili uvjeti da se odgovornost pozicionira i lokalizira na konkretna imena i prezimena kada se radi o situaciji u koju su nas doveli Agrokor i svi oni koji su vezani uz Agrokor - rekao je Orepić novinarima.

Dodao je kako ovo nema veze sa zaštitom ministra Marića, jer je on završena priča. 
 
- Radi se o zaštiti drugih političkih aktera koji su na neki način i kreatori ove političke situacije. Trebamo znati da mi u Vladi imamo ministre financija koji su u određenom periodu obnašali dužnost i kada je Agrokor vrlo dobro rastao. Bilo bi dobro da gospođa Dalić koja je vrlo dobro upućena u taj odnos države i Agrokora u tom periodu pa da vidimo po tom pitanju. Mislim da je ovaj politički manevar gospodina Plenkovića zaštite nje i njenih političkim mentora koji su očito i isti mentori gospodinu Plenkoviću  - zaključio je Orepić.

Podsjetimo, premijer Plenković je na jučerašnjoj sjednici Vlade, uz Orepića, zatražio razriješenje još dvojice ministara, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje nakon što su glasovali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtjev SDP-a za pokretanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Andrej Plenković nakon razrješenja trojice ministara | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

 - Ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi, ne mogu biti članovi moje Vlade - rekao je premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade i poručio da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu, a Vlada nastaviti rad, tako da prijevremeni parlamentarni izbori nisu realni.

Plenković je nakon toga u intervju za RTL rekao da je kazao Petrovu što može očekivati ako ne podrže Marića. - Lagao je. Ali zapravo, izbjegao je odgovor. Činjenica je da sam sve rekao HDZ-u i Plenkoviću direktno, i zbog čega smo protiv Marića i što ćemo napraviti - rekao je Božo Petrov za 24sata.

Predsjednik Sabora, pak, je na dnevni red za srijedu 3.svibnja uvrstio opoziv ministra financija Zdravka Marića. 

Tijekom rasprave u parlamentu, HDZ-ov zastupnik Branko Bačić se obrušio na izlaganje Nikole Grmoje, koji je, među ostalim, rekao da porezni nadzor nije od 2007. godine bio u Agrokoru. No još žešće komentirao je jutrošnji Orepićev istup.

"Bi li se izjavom ministra Orepića trebala pozabaviti neka tijela? Orepićeva izjava je udar na ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, Petrov bi trebao isključiti Orepića iz Mosta i ograditi se", rekao je Bačić na saborskoj govornici, a prenosi N1.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.