Top News
6600 prikaza

Blefira li Plenki? I Karamarko je obećavao novu većinu

Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Velike rasprave su se vodile prošle godine o mogućem preslagivanju unutar Sabora bez izlaska na nove izbore

Imamo većinu i bez Mosta - dva puta su to HDZ-ovci govorili u posljednjih godinu dana. Prvo su takve priče puštali nakon što je javnost doznala za aferu Konzultantica u koju je bila upletena supruga tadašnjeg šefa Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka. Most je i tada bio u koaliciji s HDZ-om. Istini za volju, Božo Petrov je bio na poziciji potpredsjednika Vlade i tako je, barem nominalno bio ravnopravan Karamarku.

"Preslagivanje je dogovoreno. Sve ćete čuti na vrijeme", bio je neodređen Ivan Domagoj Milošević upitan u lipnju prošle godine na kojih to barem 76 ruku računa u Saboru za potporu novoj Vladi. Bilo je to tek nekoliko dana nakon što je Karamarko najavio svoj odlazak s mjesta potpredsjednika Vlade, a iz HDZ-a su govorili da bi istu sudbinu trebali podijeliti i Petrov i Tihomir Orešković.

Petrov je tada imao sličnu retoriku kao i danas. "Nemamo više što razgovarati. HDZ se pokazao kao skup pojedinaca koji gledaju vlastite interese. Ako ne žele dati novog potpredsjednika, neka postroje tih 76 zastupnika ili idemo na nove izbore. Dosta je ove sapunice!", poručio je čelnik Mosta prošle godine.

Božo Petrov | Author: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Ove godine, na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji Božo Petrov je u ime Mosta rekao da očekuje od premijera Andreja Plenkovića da se konkretno izjasni da li ruši vladu. "Danas ovim činom on kreće u rušenje vlade, HDZ po drugi put u godini dana kreće u rušenje vlade zbog svog ministra".

Povod ovom, posljednjem, rasulu u vladajućoj koaliciji bio je ministar Zdravko Marić. Nakon glasanja članova Vlade o izjave koju je predložio Plenković o povjerenju ministru Zdravku Mariću. Svi članovi su glasali za prijedlog Plenkovića kao o izjavi Vlade, osim ministara Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković stvar je razriješio naizgled mirno, ali oštrim rezom: "Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra." Plenković je tada, praktično, donio odluku da se trojicu ministara razriješi, a kako je riječ o trojici Mostovih ministara, zapravo je jasno da raskidu koalicije koja čini Vladu između HDZ-a i Mosta, sada na putu stoji još samo formalizacija. Osim ukoliko bi se Most povukao s pozicija po kojima podupire ostavku ministra Marića, jer smatra da je bio u sukobu interesa u aktualnoj priči o Agrokoru. Riječ je o Marićevim odlukama u HBOR-u kad se odlučivalo o kreditima za dio kompanija u koncernu Agrokor.

Ministar financija Zdravko Marić daje izjavu za medije | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Vrlo jasno govorimo i o tome da činjenica da je jedno vrijeme bio zaposlenik Agrokora, nije mogao znati niti ima odgovornost za ove procese koji su se odvili u proteklim mjesecima i tjednima", iznio je Plenković u svom prijedlogu Vladine izjave. On, naime, tvrdi da Marić nije imao nikakvu posebnu ulogu jer je bio samo jedan od ukupno 25 direktora u Agrokoru, te da nije bio upoznat s onime što je dovelo do kraha koncerna.

Prošle godine se špekuliralo da će se oko tadašnje Domoljubne koalicije okupiti neke druge stranke, ali i pojedini zastupnici nacionalnih manjina. Domoljubna koalicija imala je 59 zastupnika, računali su na 6 zastupnika Milana Bandića, ali i troje zastupnika Hridi Drage Prgometa. Navodno je i Radimir Čačić bio spreman podržati novu HDZ-ovu Vladu, a tada se pričalo da bi Zdravko Marić mogao biti novi mandatar i eventualni premijer. Računalo se i s podrškom dvojice zastupnika HDSSB-a Branimira Glavaša.

U godinu dana se mnogo toga promijenilo. Bandić je spao na samo jednog zastupnika i to nominalno nezavisnog. Prgomet se vratio u okrilje HDZ-a, gdje je i obnašao visoke dužnosti. HDSSB je spao samo na Glavaša, a ni HSP Ante Starčević nije se proslavio uspjehom na izvanrednim izborima. U sastavu Domoljubne koalicije imali su tri zastupnika, a danas ih nema ni blizu Markovog trga.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ines72 19:00 27.Travanj 2017.

    Sve mi se manje sviđa taj prepotenko, kao da je popio svu pamet svijeta, ne može si naći zamjerku? to može reći samo budala