Top News
4817 prikaza

Tajnica iz 'afere dnevnice' izbačena iz Banskih dvora

Sjednica Vlade 28.11. Andrej Plenković
Patrik Macek/ PIXSELL
Tajnica Sandra Zeljko radila je za četvero premijera, sve dok nije otkrivena afera Dnevnice

Sandra Zeljko, tajnica u Vladi premijera Andreja Plenkovića i najvažniji svjedok u čitavoj aferi Dnevnice, jutros je premještena na neko drugo radno mjesto, izvan Banskih dvora. Kako je Express već ranije pisao, Zeljko će odigrati nevjerojatno bitnu ulogu u budućoj istrazi.

Troje bivših savjetnika bivše premijera Milanovića (Neven Budak, Slavko Goldstein i Siniša Petrović), kako je tjednik Express već objavio, imali su putne naloge za Ženevu, Zurich i Bern iako tamo nikada nisu putovali. Švicarska je bila pomno odabrana destinacija zbog visine dnevnica od 80 eura. No, osim spomenute trojice savjetnika Budaka na popisu za iste destinacije zapisane su i druge osobe zaposlene u vladi. Primjerice, Ane Balaban i Maje Bogdan. Iako su one posao u Vladi dobile za vrijeme Vlade Zorana Milanovića njihova su se imena nalazila na popisima putovanja iz 2016. Dakle, iz perioda kada je predsjednik Vlade HDZ-a i Mosta bio tehnokrat Tihomir Orešković

Zoran Milanović Tomislav Saucha Top News Zoki: "Krađa dnevnica ima narkomanski modus"

Naknadnim detaljnim istraživanjem uočena su i imena još dva Oreškovićeva savjetnika: Jakše Puljiza te Davora Huića. I oni su također, prema putnim nalozima, ‘putovali’ u Švicarsku. Tada je odvjetničkom timu Tomislava Sauche (uključujući i njegovu suprugu) postalo jasno kako imaju ozbiljne indicije koje sada idu u prilog od početka postavljenoj obrani da bivši predstojnik nije kriv. Upravo je toj Saucha tvrdio od dana kada se afera ‘Dnevnice’ počela valjati po medijima. Unatoč vještačenjima grafologa iz istrage DORH-a koji su potvrdili veliku vjerojatnost da je njegov potpis na lažnim putnim nalozima.    

Na osnovi novih i dramatičnih spoznaja, u prošli petak nakon neformalnih potvrda da gospođe iz vlade Balaban i Bogdan nisu putovale u Švicarsku, Saucha je dao novi iskaz USKOK-u. I odmah potom podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe. A ta nepoznata osoba, po svemu sudeći i prema informacijama obrane, trebala bi biti gospođa Sandra Zeljko, Sauchina bivša tajnica koja je od početka spominjana u ovoj aferi i čiji je rukopis također vještačen u DORH-u. Gospođa Zeljko odnedavno radi u Plenkovićevu kabinetu.

Tomislav Saucha i Zoran Milanović Lopovi u Vladi Top News Iz Sabora su krali slike sa zidova, kako neće dnevnice

Zanimljivo da je informaciju o Sauchinoj kaznenoj prijavi DORH-u, prema informacijama iz Banskih dvora, nekako doznao i premijer Plenković. Procijenio je da postoji velika politička opasnost ako je u njegovom kabinetu, doslovno ispred vrata kabineta, osoba koja bi mogla biti duboko upletena u aferu.  Čini se da je baš to presudilo da premijer održi izvanrednu press konferenciju na koju je doveo i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana što je prilično čudna i nezapamćena činjenica koja bi mogla imati dublje političke konsekvence. Pogotovo ako se već znaju rezultati vještačenja rukopisa bivše Sauchine, a sadašnje Plenkovićeve tajnice. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.