Top News
13261 prikaza

Veliki obrat u aferi Dnevnice: Saucha spašava sam sebe

Tomislav Saucha
Patrik Macek (PIXSELL)
Bivši šef ureda premijera dostavio je USKOK-u detaljne dokaze o putovanjima svih zaposlenih iz Ureda premijera

Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda premijera Milanovića, pripremajući svoju obranu dobio je, među papirima USKOK-a, u dokaznim materijalima, detaljni popis službenih putovanja svih zaposlenih u Uredu premijera.

Troje bivših savjetnika bivše premijera Milanovića (Neven Budak, Slavko Goldstein i Siniša Petrović), kako je tjednik Express već objavio, imali su putne naloge za Ženevu, Zurich i Bern iako tamo nikada nisu putovali. Švicarska je bila pomno odabrana destinacija zbog visine dnevnica od 80 eura. No, osim spomenute trojice savjetnika Budaka na popisu za iste destinacije zapisane su i druge osobe zaposlene u vladi. Primjerice, Ane Balaban i Maje Bogdan.

Iako su one posao u Vladi dobile za vrijeme Vlade Zorana Milanovića njihova su se imena nalazila na popisima putovanja iz 2016. Dakle, iz perioda kada je predsjednik Vlade HDZ-a i Mosta bio tehnokrat Tihomir Orešković

Andrej Plenković na konferenciji za novinare povodom afere Dnevnice Afera Dnevnica Top News "Nepravilnosti je bilo i nakon Milanovića" .

Naknadnim detaljnim istraživanjem uočena su i imena još dva Oreškovićeva savjetnika: Jakše Puljiza te Davora Huića. I oni su također, prema putnim nalozima, ‘putovali’ u Švicarsku. Tada je odvjetničkom timu Tomislava Sauche (uključujući i njegovu suprugu) postalo jasno kako imaju ozbiljne indicije koje sada idu u prilog od početka postavljenoj obrani da bivši predstojnik nije kriv. Upravo je toj Saucha tvrdio od dana kada se afera ‘Dnevnice’ počela valjati po medijima. Unatoč vještačenjima grafologa iz istrage DORH-a koji su potvrdili veliku vjerojatnost da je njegov potpis na lažnim putnim nalozima.    

Tomislav Saucha i Zoran Milanović Lopovi u Vladi Top News Iz Sabora su krali slike sa zidova, kako neće dnevnice

Na osnovi novih i dramatičnih spoznaja, u prošli petak nakon neformalnih potvrda da gospođe iz vlade Balaban i Bogdan nisu putovale u Švicarsku, Saucha je dao novi iskaz USKOK-u. I odmah potom podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe. A ta nepoznata osoba, po svemu sudeći i prema informacijama obrane, trebala bi biti gospođa Sandra Zeljko, Sauchina bivša tajnica koja je od početka spominjana u ovoj aferi i čiji je rukopis također vještačen u DORH-u. Gospođa Zeljko odnedavno radi u Plenkovićevu kabinetu.

Zanimljivo da je informaciju o Sauchinoj kaznenoj prijavi DORH-u, prema informacijama iz Banskih dvora, nekako doznao i premijer Plenković. Procijenio je da postoji velika politička opasnost ako je u njegovom kabinetu, doslovno ispred vrata kabineta, osoba koja bi mogla biti duboko upletena u aferu.  Čini se da je baš to presudilo da premijer održi izvanrednu press konferenciju na koju je doveo i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana što je prilično čudna i nezapamćena činjenica koja bi mogla imati dublje političke konsekvence. Pogotovo ako se već znaju rezultati vještačenja rukopisa bivše Sauchine, a sadašnje Plenkovićeve tajnice. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • karlohege 01:04 07.Ožujak 2017.

    Ne može se Saucha izvući! U istrazi protiv Sauche, provedena su dodatna grafološka vještačenja njegovih parafa, kao i rukopisa njegove tadašnje tajnice. Nakon što su analizirali potpise na nalozima i usporedili ih s nespornim Sauchinim rukopisom, grafolozi su došli do ... prikaži još! zaključka da je Saucha doista parafirao sporne naloge. Znači,utvrdili su to opet! Postoje naznake kako je bivša tajnica Sauche, gospođa Sandra Zeljko, krivotvorila potpise. Uglavnom, Saucha i Zeljko su krali lovicu za nekoga.