Top News
4040 prikaza

Saucha: Kako sam odradio Cvitanov posao

Tomislav Saucha
Marko Lukunić (PIXSELL)
Cvitan te je potvrdio postojanje indicija da su se sporne isplate događale i nakon odlaska vlade Zorana Milanovića

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Saucha u ponedjeljak je, na vlastitu inicijativu, došao u Uskok kako bi prijavio nepoznatog počinitelja zbog indicija da su se sumnjive isplate po nalozima u Vladi odvijale i nakon njegova odlaska s dužnosti, odnosno u mandatu Tihomira Oreškovića.

"Posjedovao sam jedan dokument s popisom svih putnih naloga za cijelu 2016. godinu. Na tom popisu nalazili su se i neki od spornih putnih naloga, koji se meni stavljaju na teret. Na drugoj strani tog dokumenta bila su ispisana imena i prezimena koja su mi privukla pažnju jer sam iz iskustva znao da su to ljudi koji, u pravilu, nikada ne putuju. To je bilo prvo što mi je privuklo pažnju", rekao je Saucha u intervjuu za Nacional.

Andrej Plenković objavio proširenje istrage u slučaju dnevnice | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Na putnim nalozima uočio je sličan obrazac - riječ je uglavnom bila o putovanjima u Švicarsku, u gradove u kojima ne postoje nikakve međunarodne institucije i ne postoji nikakav logičan smisao putovanja. Osobe koje su navedene da su putovale su osobe koje gotovo nikada nisu išle na službene puteve, ili su bile zadužene za unutarnju politiku, te nije bilo potrebe za putovanjima u inozemstvo.

"Taj podatak imao sam neko vrijeme i naravno da mi je to pobudilo sumnju da se nastavljaju malverzacije koje se meni stavljaju na teret", dodao je.

Saucha je pokušao kontaktirati neke od osoba navedenih na tim putnim nalozima, od kojih je neke vrlo dobro poznavao. Jedna od njih je i Ana Balaband.

"Prišao sam joj, ali nije djelovala pretjerano sretno što sa mnom razgovara i što sam joj uopće prišao. Dogodilo se to na Markovom trgu, između Sabora i Vlade, oko 16.20 sati, kad sam se vraćao iz dućana u kojem svakodnevno kupujem hranu. Rekao sam gospođi Balaband da mi nije bitno misli li ona da sam kriv ili ne, nego me samo zanima jedan vrlo jednostavan podatak - je li ona u 2016. godini ikada bila u Švicarskoj. Izraz na njezinom licu rekao mi je apsolutno sve: Rekla je: "Ja. Nikada". Na to sam joj odgovorio: "Hvala lijepa, to je sve što sam trebao znati", opisao je Saucha svoj susret s Balaband.

Njena izjava potvrdila je Sauchinu tezu koju je cijelo vrijeme ponavljao, da on sam nije potpisao ni jedan putni nalog koji mu se stavlja na teret. Nakon što je još jednom proučio dokument, shvatio je da mu je promaknuo jedan detalj. Naime, na jednom od naloga bilo je i ime njegove bivše kolegice Maje Bogdan s kojom je radio u Uredu premijera i koja i danas ondje radi. Njezino radno mjesto uključuje službena putovanja, ali je i u njezinom slučaju primijetio da je destinacija bila Švicarska.

"Nazvao sam je i pitao: "Majo, reci mi samo jednu stvar. Jesi li ti prošle godine bila u Zurichu i dvaput u Ženevi?"", rekao je Saucha.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Nacionalu

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.