Top News Izbori u Americi
156 prikaza

Početak kraja Donalda Trumpa – ne može se više kontrolirati

Donald Trump
DPA/PIXSELL
Kada je kampanja eskalirala u grubom ponašanju, Trump se krenuo hvalisati da bi mogao doslovce proći nekažnjeno s ubojstvom i time je kandidat poznat po imidžu riđokosog provokatora konačno otišao predaleko

Seksizam je uzrok pada mnogih moćnih ljudi, među kojima ima doista loših. Donald Trump je posljednji na toj listi jer taj čovjek ne može se suzdržati, tvrdi politička analitičarka NBC News/MSNBC-a, Elise Jordan. Bivša suradnica predsjednika Georgea W. Busha, državne tajnice Condoleezze Rice i senatora Randa Paula, iz svog iskustva govori kako je ovo početak njegova kraja.

Donald i Melania Trump | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Kada je kampanja eskalirala u grubom ponašanju, Trump se krenuo hvalisati da bi mogao doslovce proći nekažnjeno s ubojstvom i time je kandidat poznat po imidžu riđokosog provokatora konačno otišao predaleko. Osramotio je Republikance glupostima o abortusu, u početku stavom da žene za taj čin trebaju biti kažnjavane. Zadržao je menadžera kampanje u stožeru nakon napada na reproterku iz koje je ova izašla s modricama. I fiksiran je na gnjusne usporedbe svoje nježnije polovice sa ženom najjačeg protukandidata Teda Cruza. 

Analitičarka nadalje stoji kod tvrdnje da Trump jednostavno mrzi žene i zato mu je nemoguće kontrolirati svoje ispade, povući se i ne učiniti nove, još šokantnije od prethodnih. Žensko glasačko tijelo kao odgovor mrzi njega. 

Toliko je štete već učinjeno da više gotovo ništa ne može anulirati činjenicu: tri četvrtine glasačica ne simpatizira Trumpa. Ako je tako, znači da za njega neće glasati, pa nema matematičke logike po kojoj bi mogao pobijediti na izborima čak i ako uspije u nominaciji. Odbijanje žena gubitni
ka je strategija jer uvijek ih više glasa negoli muškaraca, uzme li se u obzir očekivanih četiri do sedam milijuna njihovih glasova više od 'jačeg' spola u recentnim izborima. 

Dok Trumpova mizoginija nije nikakva novost, njegovi komentari na temu gorućih socijalnih pitanja u zemlji 'uspijevaju' tamo gdje milijuni dolara anti-Trumpovaca propadaju: na objedinjavanju desnih i lijevih protiv njegove kandidature. Čini se kako se ne može zaustaviti od propasti na svim frontovima. 

Prošli tjedan, Trump se nije odrekao upotrebe nuklearnog oružja – čak ni u Europi. Sugerirao je da Južna Koreja i Japan nabavljaju nuklearno naoružanje na mjestu dugoročne i uspješne američke sigurnosne alijanse u Aziji. „Osoba koja daje takve izjave neinformirana je o vanjskoj i nuklearnoj politici, kao i o Korejskom poluotoku i svijetu uopće“, izjavio je predsjednik Barack Obama na Summitu o nuklearnoj sigurnosti u petak. 

Nadalje je tu krajnje ogoljujući i bizaran intervju koji je Trump dao novinaru Washington Posta, Bobu Woodwardu, u kojemu predviđa „masivnu recesiju“ no tvrdi kako bi bio u stanju eliminirati manjke ako postane predsjednik.  

Trump u diskusijama o abortusu zna podjednako malo kao na temu vanjskih poslova, politici o emigrantima, ekonomiji i nuklearnoj prijetnji – ili bazično o svemu. Kalkulira se da daje faktički pogrešne izjave svakih pet minuta! Nekolicina njegovih političkih promišljanja – poput oslobađanja više nuklearnog oružja u svijetu i povlačenja iz NATO i Ženevske konvencije – nisu ni na nivou priučenog filozofa. 

Kratkoročno gledano, Trump posrće u nadolazećoj državi Wisconsin, a Ted Cruz već ga je nadmašio po nedavnim anketama, što je bilo još prije Trumpova katastrofalnog tjedna. Ako Trump izgubi na većini od 42 delegata u Wisconsinu, gotovo mu je nemoguće doseći nužnih 1,237 delegata za izbjegavanje natjecateljske konvencije na kojoj bi se koprcao protiv Cruzove razmjerno superiorne organizacije. 

Donald Trump | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

To je empirijska realnost. Kako će se Republikanci opredijeliti posve je novo pitanje. Trump u osobnom priručniku sluti da je kraj blizu. („Vjerojatno je najgore kad se stvar čini očajničkim pokušajem“, napisao je Trump u „The Art of the Deal“. „Tada drugi namirišu krv i mrtav si.“). Trump se sastao s moćnim brokerima u Republikanskom Nacionalnom Komitetu i njihov predsjedavajući Reince Priebus navodno je istaknuo nijanse selekcije delegata.

U nedjelju, Priebus je kazao da će biti „konzekvenci“ po Trumpovu izjavu kako neće podržati nijednog eventualnog kandidata koji nije on osobno. Nakon mjeseci nezaustavljivosti, Trump konačno treba stranku više negoli ona njega.   

Na kraju će, ipak, antiženska patologija – i patologija općenito – zbaciti Trumpa, bez obzira koliko će učinkovito biti u stanju dalje se dodvoravati. Evo kako je to činio 1997. godine : „Ne volim ništa više od žena, ali one su zbilja znatno drukčije nego što se prikazuju. Mnogo su gore od muškaraca, neusporedivo agresivnije.“. Agresivnije od njega na ovim izborima? Teško. 

Mnogi muškarci u javnom životu, napose Republikanci, imaju škakljive stavove o spolnim razlikama. Ali, nikada čovjek u javnosti nije toliko otvoreno pokazao takav prijezir prema ženama kao Trump, neukusno se izražavajući spram izgleda i seksa. 

Zato se s pravom valja nadati obratu situacije. Spektakularno antipatičnoga Donalda Trumpa zbacuje će vlastita mizoginija, kao rijetka nazadna iznimka što potvrđuje pravilo ljudskog progresa.

Najizvjesnije ikad, vrijeđalački ton izbacit će ovaj put aktera iz utrke jer šteta je, procjenjuje se, nepopravljiva. Amerikanci mogu tolerirati pa čak i veličati lidere koji su po predznaku rasisti novog doba ili prostaci – što se dešavalo industrijalcu Henryju Fordu i IT izumitelju Steveu Jobsu – ali ni izbliza nisu toliko prijemčivi na autoritarne koji prijete dokidanju njihovih teško stečenih sloboda.    

A Donald Trump je gromoglasni nacionalistički zlostavljač – invalida, Meksikanaca i muslimana, jakih žena kao što su bivša mu protukandidatkinja Carly Fiorina te novinarke Megyn Kelly i Michelle Fields – u trajanju od skoro cijele jednogodišnje kandidature. Tijekom jeseni i zime, činilo se da ga nitko ne može zaustaviti. Sada, konačno, izgleda da ga je uništila jedina osoba koja to može: on sam.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.