Top News
455 prikaza

Početak kraja: Najgori trenuci turskog predsjednika Erdogana

Erdogan
Uli Deck/DPA/PIXSELL
Stil vodstva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izazvao je mnogo kontroverzi diljem svijeta, a sad mu je sreća okrenula leđa i kod kuće

Pokušavajući si osigurati što više moći, Recep Erdogan naletio je na dvosjekli mač. Naime, njegova Stranka pravde i razvitka (AKP) izgubila je većinu u parlamentu nakon vala podrške kurdskim ljevičarima HPD-u. 

Iako je AKP i dalje najveća stranka u Turskoj i ima najviše šanse da formira sljedeću vladu, ovo je veliki korak unatrag koji bi mogao uzrokovati prijevremene izbore. Istodobno, ovo bi mogao biti početak kraja Erdoganovih ambicija da si osigura daljnju moć, te da se turska predsjednička republika centralizira oko njega.

Posljednjih godina Erdogan je razvio svojevrsnu reputaciju autokratskog stila vodstva, pa se učestalo spominju neki primjeri koji idu u prilog tome...

Erdoganova palača | Author: Youtube Youtube

Izgradio je palaču vrijednu više od 600 milijuna dolara 

Ak Saray ili 'bijela palača', nova je rezidencija turskog predsjednika koju je izgradio novcima poreznih obveznika. Veća je od Bijele kuće ili Buckinghamske palače, te se prostire na skoro 500.000 kvadratnih metara zemlje.

Cijena nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a kad znate da gradnju nije platio iz svojeg džepa, jasno vam je zbog čega je narod na rubu živaca.

Obećao je da će iskorijeniti Twitter i blokirao ga je u cijeloj zemlji

Tijekom prošlogodišnjih prosvjeda u zemlji, Erdogan je odjednom izjavio da će ukinuti Twitter te je dodao da ga je "baš briga što će međunarodna zajednica društvenih mreža reći na to". Nakon toga je blokirao stranicu u cijeloj Turskoj.

Izrazito je protiv interneta

Predsjednik je izabrao otvorenu konferenciju za novinare kako bi okupljene obavijestio da je "svakim danom sve više protiv interneta". Na prošlogodišnjem susretu Odbora za zaštitu novinara i Međunarodnog press instituta, Erdogan je rekao da bi se internet mogao koristiti za novačenje terorista.

Gezi park prosvjedi | Author: Youtube Youtube

Suzavcem je otjerao prosvjednike koji su željeli spriječiti prenamjenu parka Gezi u Istambulu

Vlasti su žestoko kritizirane nakon što su teško odgovorile na ekološke prosvjede kojima se želio očuvati Gezi park. Prosvjednici su na kraju otjerani suzavcem, a vjeruje se da je 11 osoba umrlo zbog sukoba između policije i prosvjednika, piše Independent.

Uhitio je kritički nastrojene novinare i druge protivnike...

Krajem prošle godine vodeće osobe u Gülenistovom opozicijskom pokretu okupljene su i uhićene. Među privedenima su bili novinari, televizijski producenti i policijski službenici.

...a zatim je izjavio da Turska ima najveću slobodu medija na svijetu

Unatoč svemu ovome, Erdogan se i dalje drži stava da 'nigdje na svijetu mediji nemaju veću slobodu nego u Turskoj'. Reporteri bez granice doduše nisu suglasni s njima. Organizacija je izjavila sljedeće: "Turska se 2014. godine našla na 154. mjestu od 180 zemalja svijeta po indeksu novinskih sloboda. Nekadašnje jako i raznoliko medijsko okruženje svakim danom je sve uže". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.