Top News
1580 prikaza

17 fotki pokolja u Gazi zbog ambasade SAD-a

Neredi zbog otvaranja američke ambasade u Izraelu
1/17
REUTERS
Turska je u ponedjeljak ocijenila da Sjedinjene Države nose dio odgovornosti za krvave sukobe u Gazi

U silovitim sukobima palestinskih prosvjednika i izraelskih vojnika u ponedjeljak ubijeno je 37 ljudi a stotine su ranjene u Pojasu Gaze, gdje Palestinci prosvjeduju protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Izraelu planiranog tijekom poslijepodneva u Jeruzalemu, javljaju svjetske agencije.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je u izraelskoj vatri po demonstrantima ranjeno 448 osoba.

Izraelska vojska priopćila je da na "10.000 nasilnih prosvjednika odgovara vatrom i sredstvima za rastjerivanje ljudi, djelujući u skladu s operativnim procedurama".

Palestinska vlada sa sjedištem na okupiranoj Zapadnoj obali optužila je Izrael za "strašan pokolj" u palestinskoj enklavi gdje je najmanje 37 Palestinaca ubijeno u izraelskoj pucnjavi tijekom prosvjeda protiv otvaranja veleposlanstva, objavio je France Presse.

Glasnogovornik palestinske vlade Youssouf al - Mahmoud pozvao je u priopćenju na "trenutačnu međunarodnu intervenciju radi zaustavljanja strašnog pokolja u Gazi koji su počinile snage izraelskog okupatora nad našim junačkim narodom".

Turska je u ponedjeljak ocijenila da Sjedinjene Države nose dio odgovornosti za "pokolj" u Gazi.

"Američka administracija je odgovorna za pokolj koliko i Izrael", rekao je glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag na Twitteru.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na suzdržanost u najnovijem sukobu Izraelaca i Palestinaca zbog preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izvijestio je dpa.

Otvaranje veleposlanstva u ponedjeljak ne smije biti izgovor za nasilje, rekla je u Berlinu glasnogovornica ministarstva.

"Pozivamo sve da na dan kao što je ovaj ne zlorabe pravo na mirno izražavanje mišljenja", rekla je.

Izrael se u svojim zaštitnim mjerama mora voditi načelom proporcionalnosti, dodala je.

Arapska liga osudila je otvaranje veleposlanstva kao "sramotno". "Sramotno je vidjeti da se neke zemlje pridružuju SAD-u i Jeruzalemu u proslavi premještanja veleposlanstva u okupirani Jeruzalem, u očitom kršenju međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je šef Arapske lige Abdul Gheit.

"Današnja smrt palestinskih mučenika od ruku izraelskih okupatora zvono je na uzbunu" državama koje zauzimaju "nemoralna i ilegalna stajališta", dodao je.

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na sutrašnju 70. obljetnicu osnutka izraelske države, dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. "Velikom maršu povratka".

Izraelske snage ubile su 45 Palestinaca otkad su počeli prosvjedi 30. ožujka, priopćili su palestinski zdravstveni dužnosnici, a ni jedna izraelska žrtva nije prijavljena.

Brojke ubijenih izazvale su međunarodne kritike, no SAD, koji je izazvao ljutnju Arapa zbog preseljenja svojeg veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, ponavlja izraelske osude da pokret Hamas, koji vlada u Gazi, potiče nasilje.

Šaljući pojačanje na granicu Gaze, izraelska vojska baca letke u kojim se Palestinci upozoravaju da ne "služe kao oruđe Hamasu", da se ne približavaju izraelskoj graničnoj ogradi.

Međutim tisuće Palestinaca slilo se na pet lokacija uzduž linije i najmanje 28, uključujući dva lokalna novinara, ranjeno je u izraelskoj vatri.

Predviđeno je da kulminacija prosvjeda bude u utorak, na Dan Nakbe ili 'katastrofe', kada je 1948. stotine tisuća Palestinaca bilo protjerano iz svojih domova.

Svake godine 15. svibnja Palestinci obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.