Top News
3355 prikaza

Policajac se boji matere koja ga traži

TBF
Goran Jakuš/PIXSELL
Sva bizarnost pravosudnog sustava ogleda se u pozivu Saši Antiću da svjedoči u Virovitici

Moja mater te traži
Zna di radiš i di se krećeš
Moja mater te traži
Zna sva mista di ideš navečer
Moja mater te traži
Zna di živiš, al neš još dugo
Moja mater te traži
Nije uzela lijek, a okriće na jugo'

Stihovi su to iz pjesme 'Mater' splitskog benda TBF.  

Ima tome već dosta vremena da je neki prijestupnik iz Virovitice ovaj refren utipkao u mobitel i poslao ga SMS-om policajcu koji ga je valjda uhvatio u kakvom nedjelu.

I taj isti policajac, kad je pročitao te stihove u svom mobitelu, shvatio ih je kao ozbiljnu prijetnju. 

Spis je ovih dana došao na sud, a saznalo se to tako jer je sudac pozvao autora pjesme - Sašu Antića da dođe na prvo ročište kao svjedok i objasni što je stihovima želio reći?

I sad, vrteći film unazad, možemo točno zamisliti kako je do toga došlo,

Saša Antić, TBF | Author: Tino Jurić/ PIXSELL Tino Jurić/ PIXSELL

Dotični policajac pročitao je poruku od koje su mu zaklecala koljena. Tako onemoćao od straha zbog nečije matere, odjurio je u policijsku stanicu. Dramatične scene nastavile su se i u uredu - recimo - Prve policijske postaje Virovitica:

Dežurnom službeniku je izdiktirao svoje ime i prezime, ime oca, godinu rođenja, točnu adresu. Drhtavom rukom dežurnom policajcu dodao je mobitel pokazujući mu ekran na kojem je pisalo 'Moja mater te traži...'

Mater i sin

Pa onda počeo objašnjavati u kakvom je odnosu s pošiljateljem SMS-a. Onda su ga policajci vjerojatno opširno ispitivali je li ga dotični i prije uznemiravao? Ima li mater dotičnog prijestupnika doista razloga da uhodi policajca po Virovitici i sprema mu sačekušu? Ako ima, što misli koji bi to razlozi mogli biti?

Pa su našeg isprepadanog policajca dežurni policajci vjerojatno detaljno ispitali o njegovim navikama. Tj. da li mu možda mater ili prijestupnik duguje novac? Ili duguje li policajac materi novac? Jesu li imali prije kakvih imovinskih nesuglasica i jesu li možda policajac i mater u rodu? 

Pa su onda našeg izbezumljenog policajca dežurni policajci vjerojatno pitali zna li kako ta mater izgleda? Je li već i prije bio u kontaktu s tom materom? I je li primijetio da ga ta mater uhodi po Virovitici kad navečer izlazi u grad? 

Policija na mjestu zločina Ubojstvo boksača Life 'Kad je Orepić došao u MUP, mafiju su svi pustili na miru"

Onda su našeg policajca još satima ispitivali i da im točno objasni kako se i zašto boji, je li i prije dobivao prijetnje ili mu je ovo prvi put?

Onda su unezvjerenog policajca dežurni policajci sigurno pitali i želi li goniti dotičnog i njegovu mater kazneno? Pa kad je ovaj rekao da želi, onda su napisali prijavu i poslali ju na virovitički sud.

Slijepa pravda

Sudac kao sudac - dobio je spis, čitao ga, pročitao vjerojatno i tekst SMS poruke i zaključio da ne može donijeti nikakvu presudu bez prethodnog objašnjenja.

A tko bi mogao najbolje objasniti stihove neke pjesme, do li samog autora. Srećom pa prijestupnik nije policajcu poslao stih Arsena Dedića 'Po glavi stanovnika', jer do presude vjerojatno, nikad ne bi došlo ili bi možda na sud morali dolaziti Gabi i Matija.

No, što je - tu je. Kad Saša Antić objasni na sudu da je bilo jugo i da je baš eto, uz pivo i dim cigarete, zamislio kako njegova mater špija po Splitu neku njegovu bivšu... djelovat će to prosvjetiteljski na našeg virovitičkog suca. Više neće imati povez preko očiju poput Justitie, odvagnut će smjerno i za koju godinu donijeti pravičnu presudu.

Pod uvjetom da policija na vrijeme pronađe prijestupnika i njegovu mater i da im uruče poziv na ročište.

Josip Klemm Nepravomoćno Top News Biznismen Klemm: Od šatora do Zrća i zatvora

Onda će se jedna od strana žaliti, pa će se sve još jedno pet-šest godina vući po Županijskom sudu, a ako bude sreće i slučaj ne ode do Vrhovnog suda, ima šanse da se vlasnika gorespomenute matere i pošiljatelja SMS-a, drastično kazni. 

Koja bi bila pravedna kazna? Možda godinu, dvije, tri.. za prijetnju službenoj osobi. 

I kaže ovih dana Saša Antić:

" U mom slučaju čak i nema konkretnog nasilja, tek prazna prijetnja. Ima bit da nas repere ozbiljne institucije doživljavaju preozbiljno. Jer repanje nije pjevanje, a kako je prihvaćeno da „ko pjeva zlo ne misli“, ne želim ni pomisliti što bi se iz toga dalo zaključiti za repanje."

SMS | Author: Express.hr Express.hr

Tako da Saša mora dobro paziti što će i kako će svjedočiti na sudu i kako će objasniti svoje prijeteće stihove. Jer sigurno je da pošiljatelj SMS-a i vlasnik matere, neće poput Rojsa ili Čobankovića guliti krumpir u domu umirovljenika. Nije on oštetio državu za kakvih tričavih 3-10-40 milijuna kuna. On je prijetio službenom licu svojom materom. 

Eto tako radi hrvatsko pravosuđe u 21. stoljeću, kad se Horvatinčiću nakon dvoje mrtvih priznaje da boluje od sinkope, kad se Bandiću ne može dokazati ni krivnja, ni nevinost, kad se ubojici Luke Ritza, koji ga je - kako je rekao - napao iz dosade, sada daje godina i pol zatvora za 388 tableta  ecstasyja. 

Županijski sud u Osijeku Sude nam Life Hrvatski suci: "Najbolji među nama ne napreduju!"

Tako radi hrvatsko pravosuđe koje još nije dovršilo ni suđenje Sanaderu, a ni započelo Nadanu Vidoševiću.

Tako radi i hrvatski policajci, koji ruše na pločnik i vežu lisicama baku koja prelazi preko ceste na crveno ili pišu kaznu ocu jer se sa sinčićem vozi na biciklu po pješačkoj stazi.

To su ti hrvatski policajci koji ne mogu pronaći nikoga tko nije na adresi koja mu piše u osobnoj karti. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ATeam 16:15 17.Ožujak 2018.

    Hahaha dobar članak, svaka čast Expresss!

  • Apsurdistan 21:39 16.Ožujak 2018.

    Hebi ga, to je kada studiraš pravo i slušaš samo narodnjake