Top News
10826 prikaza

Policija upozorila: Narko država nastaje u srcu Europe

Narko kartel
Youtube
Više od 400 policijskih istražitelja dalo je svoje dojmove o radu na ulicama Europe

Nizozemska počinje nalikovati narko-državi s policijom koja nije u stanju boriti se protiv pojave paralelnog ilegalnog gospodarstva, upozorava izvješće nizozemskog policijskog sindikata.

Službene brojke ukazuju da je zločin na silaznom trendu, ali policajci kažu kako su mnoge žrtve prestale prijavljivati ​​incidente, dok su organizirani kriminalci preuzeli kontrolu na ulicama.

"Samo jednu od devet zločinačkih skupina možemo zaustaviti s trenutnim ljudima i resursima", navodi se u izvješću dnevnika De Telegraaf. "Detektivi vide da se mali kriminalci razvijaju u bogate poduzetnike koji se usredotočuju na ugostiteljsku industriju, stambeno tržište, srednju klasu, putničke agencije".

Zlouporaba droge Ulična scena Life Nove droge u Hrvatskoj: "Brate, to ti je pakao!"

Izvješće nizozemske policijske unije, na temelju intervjua s 400 detektiva, dodaje: "Nizozemska ispunjava mnoga obilježja narko-države. Detektivi vide kako se pojavljuje paralelno gospodarstvo."

Kritičari nizozemskog gedoogbeleida (politika tolerancije) prema prodaji kanabisa u kafićima i pravnom statusu prostitucije u zemlji tvrde kako je Nizozemska slučajno postala glavno središte trgovine drogama i ljudima.

Velika većina ecstasyja u Europi i SAD-u dolazi iz laboratorija na jugu zemlje, kojima sve više upravljaju marokanske bande uključene u proizvodnju kanabisa. Polovica od 5,7 milijardi eura godišnje potrošnje kokaina u Europi dolazi preko luke Rotterdam, tvrdi Europol.

Nizozemski policijski sindikat želi zapošljavanje dodatnih 2.000 policajaca, a kritičari karakteriziraju tvrdnje o rast organiziranog kriminala kao pokušaj dobivanja više novca od središnje vlasti.

Kristalni met Rekord Top News Zaplijenili 1,2 tone kristal meta - vrijedi milijardu dolara

Međutim, nalaz je u skladu s iscurenim izvješćem državnog tužitelja namijenjenom nizozemskoj vladi.

Iako je broj zabilježenih zločina u posljednjih devet godina smanjen za 25%, bilježi se da 3,5 milijuna kaznenih djela prolazi neregistrirano svake godine. Izvješće je također ukazalo strahove da vlasti nailaze na "nepremostive nedostatke".

Gradonačelnik Amsterdama, lokalne policijske snage i državni odvjetnik nizozemskog glavnog grada također su javno upozorili ovog mjeseca o rastu organiziranog kriminala.

Šef policije u Amsterdamu, Pieter-Jaap Aalbersberg, tvrdi da su njegove kolege potrošili 60% do 70% svog vremena pokušavajući suzbiti ilegalne poslove vezane za bande.

Mladi muškarci bili su spremni izvršiti atentate za samo 3000 eura, rekao je u intervjuu ovog mjeseca. "U 80-ima i 90-ima profesionalni ubojice iz inozemstva došli su ovdje za 50.000 eura", rekao je Aalbersberg. "Posljednjih godina vidimo dječake iz Amsterdama."

Suđenje Stjepanu Mauroviću Neriješeni zločin Top News Misterij smrti najopakijeg čovjeka u Lepoglavi

Policija se bori da stane na kraj najvećim zločinima i zbog toga im mogu promaknuti mnogi drugi.

Izvješće sindikata nizozemske policije, objavljeno u utorak, upozorava da se kriminalci koji ciljaju starije osobe i druge ranjive članove društva često prođu nekažnjeno, a samo oko 20% takvih zločina prijavljeno je policiji.

"Posebice krađa, prijevara i nasilje prema starijima i ranjivim osobama znatno su se povećali, a na to je ukazana nedovoljna pažnja".

Nizozemski ministar za pravdu i sigurnost Ferd Grapperhaus priznao je da je dobio policijski izvještaj upozoravajući na "nedostatak kapaciteta za borbu protiv organiziranog kriminala". Rekao je: "To je znak koji moramo ozbiljno shvatiti. Ova vlada priznaje da postoji potreba za ulaganjem u policiju. Zato ulažemo dodatni novac u narednim godinama: prosječno 267 milijuna eura svake godine. Imamo i fond za borbu protiv organiziranog kriminala (100 milijuna eura). 

Međutim, ministar pravosuđa ističe kako "nizozemska policija, zajedno s državnim odvjetnikom, postiže učinkovite rezultate u procesuiranju kaznenih djela vezanih za droge. Zato pojam narko-država nije kvalifikacija koju bih koristio."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.