Top News
330 prikaza

Poljakinje u generalni štrajk zbog zabrane pobačaja

Antivladin prosvjed u Varšavi 27. veljače 2016.
Jan A. Nicolas/DPA/PIXSELL
Sada je pobačaj dopušten samo u slučaju silovanja i opasnosti po ženu. Vlada želi zabraniti i to

Radnice u Poljskoj pozvale su sve građane u generalni štrajk u toj zemlji s namjerom da na jedan dan u što većoj mjeri blokiraju nacionalnu ekonomiju kako bi upozorile vrlo konzervativnu vladu da dodatno ne pooštrava zabranu pobačaja. Trenutno važeći zakon pobačaj dopušta samo ukoliko je trudnoćom ugrožen život žene ili ako je riječ o trudnoći kao posljedici silovanja. Desničarska vlada Stranke zakona i pravde, s premijerkom Beatom Szydlo na čelu, sklona je podržati grupu "Stop pobačaju", koja priprema zakon kojim bi se pobačaj ukinuo čak i u slučaju sadašnjih rijetkih iznimki.

The Krakow post navodi da će se štrajkati i prosvjedovati u 60 poljskih gradova i 10 europskih metropola. Organizatori pozivaju da se sudionici odjenu u crno, zbog čega se štrajk neslužbeno naziva i "crni prosvjed" i da svi koji se odazovu fotografiraju scene s prosvjeda, te potom fotografije objavljuju na internetu. Određeni broj tvrtki najavio je da će se solidarizirati i odazvati prosvjedu. Trenutno se po važećem zakonu u Poljskoj godišnje obavi 2000 pobačaja, ali se procjenjuje da se ilegalno obavi čak 150.000, najčešće pomoću tableta koje žene kupuju na internetu.

Diljem svijeta danas 59 zemalja ima zakone o pobačaju koji ga dopuštaju ako je trudnoćom ozbiljno ugroženo zdravlje žene. Još 66 zemalja dopušta ga samo ako je riječ o opasnosti po ženin život. No, s najavljenim još rigoroznijim zakonom, Poljska bi pala ispod standarda čak i takvih zemalja. Najgore stanje po tom pitanje u EU je u Sjevernoj Irskoj, gdje pobačaj nije dopušten apsolutno u nijednom slučaju, a kazna za ženu može biti doživotni zatvor.

Trenutno je raspoloženje građana u Poljskoj takvoj da se čak 74 posto Poljaka protivi potpunoj zabrani pobačaja, unatoč tome što se 87 posto od 38,5 milijuna građana izjašnjava katolicima. 2014. 37 posto poljskih građana podržavalo je izbor na pobačaj, dok ih daljnjih osam posto nije imalo čvrst stav po tom pitanju. Od tada, sudeći po sve brojnijim prosvjedima, postotak građana za pravo na izbor, sve je veći. Poljska je politički otišla snažno udesno otkako su 2005. vlast osvojili braća blizanci Lech i Jarosław Kaczyński, osnivači Stranke zakona i pravde.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.