Top News
165 prikaza

Supruge bivših poljskih predsjednika protiv potpune zabrane pobačaja

Poljska prosvjed - pobačaj
Reuters/Pixsell
Aktualni zakon donesen 1993., koji je jako restriktivan ali se smatra "kompromisom" između crkve i države, dopušta pobačaj u tri slučaja: ako je ugrožen život ili zdravlje majke, ako prenatalni pregled ukazuje na teške malformacije ploda i ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta

Supruge trojice bivših poljskih predsjednika, Danuta Walesa, Jolanta Kwasniewska i Anna Komorowska, osudile su u utorak u otvorenom pismu prijedlog zakona o potpunoj zabrani pobačaja u Poljskoj.

Poljska prosvjed - pobačaj | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

"Primile smo s velikom zabrinutošću ideju o tome da se odustane od kompromisa iz 1993. o zakonu protiv pobačaja", napisale su bivše prve dame u otvorenom pismu čiji je tekst dobila na uvid agencija France Presse.

Aktualni zakon donesen 1993., koji je jako restriktivan ali se smatra "kompromisom" između crkve i države, dopušta pobačaj u tri slučaja: ako je ugrožen život ili zdravlje majke, ako prenatalni pregled ukazuje na teške malformacije ploda  i ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta.

Organizacije za borbu protiv pobačaja iznijele su parlamentu svoj prijedlog, koji ima potporu Katoličke Crkve i konzervativaca na vlasti, a kojim bi zakon postao još restriktivniji.

 Prema njihovom prijedlogu, pobačaj bi bio zabranjen u slučaju silovanja ili malformacije fetusa i jedino bi bio dopušten u slučaju da je ugrožen život majke. U prijedlogu se predviđa maksimalna kazna zatvora u trajanju od pet godina za osobu koja obavi pobačaj, dok važeći zakon predviđa dvije godine. 

"Svaki pobačaj je drama, ali ne možemo povećati dramu žena koje kroz to prolaze prisiljavajući ih da rode dijete začeto silovanjem ili da riskiraju svoj život i zdravlje ili svog djeteta", napisale su supruge bivših predsjednika Lecha Walese, Aleksandera Kwasniewskog i Bronislawa Komorowskog.

One ocjenjuje da bi odustajanje od sadašnjih odredbi zakona predstavljalo zamjenu jednog ekstremnog zakona, koji se trenutačno provodi, još ekstremnijim.

Liberalni zastupnici pozvali su suprugu aktualnog konzervativnog predsjednika Andrzeja Dude da zauzme stajalište o tom pitanju, ali je predsjedništvo priopćilo da se neće miješati u tu raspravu koja je već izazvala prosvjede na ulicama Poljske.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.