Top News
1272 prikaza

Ponižena Angela Merkel: Migranti je skupo koštaju

Angela Merkel
1/3
REUTERS
Prvi put od Drugog svjetskog rata, u Bavarskoj je CSU, inače sestrinska stranka CDU-a kojem je na čelu Angela Merkel, nije osvojila apsolutnu većinu u Bavarskoj

Angela Merkel plaća danak imigrantske politike. Na pokrajinskim izborima u Bavarskoj prvi put su velike stranke dobile značajno manju potporu, a neke male stranke dobile su znatno više glasova. 

No, ono što bi trebalo brinut Merkel je da je njezina sestrinska stranka CSU, koja je u bavarskoj dominirala u posljednjih 60 godina, osvojivši apsolutnu većinu na 12 od ukupno 13 izbora, ovaj put prošla znatno lošije. Kao što je to napisao njemački ugledni tjednik 'Der Spiegel' - kao da su se Bavarci odrekli nogometnog kluba Bayern Munchen.

A za svoje vladavine stranka desnog centra CSU je učinio mnogo dobrih stvari - zahvaljujući BMW-u koji posluje odlično, kako i Siemensu, u Bavarskoj je najviša stopa zaposlenosti i najniža stopa kriminala u zemlji, piše Guardian.

No, prema izlaznim anketama u nedjelju su osvojili tek 35,5 posto glasova naspram 47,7 koliko su osvojili prije pet godina. Slično se dogodilo i sa SPD-om, kao stranci lijevog centra. Prema izlaznim podacima, osvojili su upola manje glasova nego li na posljednjim izborima 2013. godine i pali s tadašnjih 21% na 10%. 

Angela Merkel Pokrajinski izbori Top News Najteži poraz partnera Angele Merkel zadnjih 60 godina

Na vrlo šarolikoj i fragmentiranoj političkoj sceni, s mnogo malih stranaka koje su dobile značajno više glasova i nekoliko velikih, koje su na ovim izborima dobile znatno manje glasova nego li na prošlim, dobitnici nisu samo krajnje desni AfD - Alternative für Deutschland.

Ova antimigrantska stranka, koja je ove godine debitirala u Bavarskoj, osvojila je 11 posto i prvi put ide u parlament. Međutim, zeleni, koji se zalažu za izbjeglice, čak su prošli bolje nego prošli put i udvostručili su svoj broj glasova na 18,5 posto, dok je mala liberalna stranka FDP također napredovala. 

Pad CSU-ove popularnosti mogao bi se i te kako osjetiti i u Bavarskoj, ali i u Berlinu kao i u Bruxellesu, jer će prvi put morati ulaziti u koaliciju. 

CSU je prvi put imala velikih problema 2015. godine kad su morali odgovoriti na migracijsku krizu i kad su morali balansirati zbog politike otvorenih vrata koju je provodila Angela Merkel i njezin CDU. 

Tada je prvi put zaiskrilo između dugogodišnjih političkih partnera, da je Horst Seehofer, predsjednik CSU-a i savezni ministar unutarnjih poslova umalo razvrgnuo koaliciju jer su naglo počeli gubiti na popularnosti.

Horst Seehofer, predsjednik CSU i ministar unutarnjih poslova Njemačke | Author: Michaela Rehle/REUTERS/PIXSELL Michaela Rehle/REUTERS/PIXSELL
Istovremeno u Munchenu, državni premijer Markus Söder uznemiren je zbog načina na koji je dio glasača CSU-a svoje glasove sad dao krajnje desnom AfD-u, no istovremeno, donedavno umjereni glasači u velikom su se broju okrenuli Zelenima.

Zbog toga je vrlo vjerojatno da će jedan od njih dvojice morati platiti glavom, a mnogi su uvjereni da je to upravo stariji - Seehofer.

To znači da se mogu očekivati i potresi u federalnoj vladi u Berlinu, a Merkel je nikad slabija jer je vladu sastavila od labave koalicije između CSU-a, CDU-a i SPD-a. Ova koalicija već je toliko oronula zbog sukobljavanja, različitosti u politici i zbog različitih osobnosti, da bi odlazak njezinog ministra unutarnjih poslova moglo u budućnosti paralizirati Vladu. 

No, paradoksalno, slabi CSU mogao bi pridonijeti većem broju ruku za kancelarku.

U nedjelju birači su presudili, a Merkel može biti zadovoljna da njezina dva najveća rivala nisu dobili dovoljno glasova. No, to ne znači da će odmah pristupiti rekonstrukciji vlade. Jer svjesna je da ono što njemačku vladajuću koaliciju drži trenutačno na vlasti je strah od alternative.

Angela Merkel NEODLUČNA Top News Merkel može spasiti Europu - zašto to ne želi napraviti?

Ove godine odaziv birača bio je veći nego 2013. Od oko 9,5 milijuna birača s pravom glasa, na izbore je izašlo 72,4 posto, dok je prije pet godina odaziv bio 63,6 %.

SPD, stranka koja je spasila Angelu Merkel prošle godine, ušavši s njom u koaliciju, osvojili su tek 9,7 posto glasova, upola manje nego li 2013. i tako izgubili drugo mjesto po snazi, no CSU je najveći gubitnik jer su 2013. osvojili 47,7 posto glasova i osvojili 101 od 180 mjesta u parlamentu, javlja CNN.  

Izbori će dobro uzdrmati 18. bavarski državni parlament koji će sada imati ukupno 205 mjesta.

CSU će imati 85 mjesta (u odnosu na 101 mjesto 2013.), Zeleni 38 mjesta (u usporedbi s 18), Slobodni birači 27 (u usporedbi sa 19), SPD 22 (u usporedbi s 42), nove parlamentarne stranke AfD i FDP imat će 22, odnosno 11.

Andrea Nahles, predsjednica njemačkog SPD-a | Author: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL
Čelnica SPD-a Andrea Nahles nije eksplicitno imenovala Merkel kao glavnog krivca za njihov loš izborni rezultat, ali je rekla da je koalicija razlog za lošiji izborni rezultat: "Čini se da nismo uspjeli uvjeriti biračko tijelo, a to je žalosno. Svakako, jedan od razloga zašto nismo dobro prošli na izborima bili su loši odnosi unutar velike koalicije ovdje u Berlinu", rekla je, dodajući kako su sukobi naštetili svim strankama u vladajućoj koaliciji. 
"Jedno je sigurno: ovo se mora promijeniti."

Alice Weidel, rivalka iz tzv. ekstremnog desnog AfD-a, izjavila je da u Berlinu "više nema velike koalicije".

Angela Merkel u bivšem zatvoru Stasija u Berlinu Iz doba pakla Top News Merkel mora skidati idiotski Hitlerov zakon o pobačaju

"Oni koji su danas glasali za AfD u Bavarskoj također kažu kako Merkel mora otići, drage dame i gospodo", rekla je.

"Očistite put za nove izbore, otvorite put za nove politike u našoj zemlji", najavljuje Weidel na valu uspjeha i ulaska u parlament.  

Analitičar politike Leopold Traugott iz Open Europe izjavio je za CNN:

"Već dugo traju rasprave o Merkeličinoj velikoj koaliciji, ali nakon ovih izbora, situacija za njih bit će još gora. Sve tri uključene partije svjesne su da se trenutačno stvari ne razvijaju u njihovu korist, a to su birači jasno pokazali i na izborima u Bavarskoj.", smatra Traugott.

Alice Weidel predsjednica ultradesnog AfD-a | Author: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Merkel, kojoj je ovo već četvrti mandat, morat će se na kongresu CDU-au prosincu jako potruditi da opravda povjerenje. Da bi izbjegla pobunu u koaliciji morala bi protresti svoj kabinet prije kongresa, dakle u idućih mjesec i pol dana.

Bavarski državni premijer Markus Soeder iz CSU-a rekao je da se iz nedjeljnih izbora moraju naučiti lekcije. 

"Danas nije lagan dan za CSU. Nismo postigli dobar rezultat, rezultati su bolni za nas", kazao je.

Demokratski prosvjed u Chemnitzu protiv nacista Korijen uzroka Life Ultra desničari ostaci su bivše bijede 'crvenog istoka'

"Prihvaćamo ovaj rezultat s dovoljnom poniznošću i moramo izvući pouke, moramo analizirati. Unatoč svemu, jedno je sigurno: unatoč određenim raspravama i komentarima i prognozama, CSU nije samo najjača strana, ona ima ovlasti da formira vladu. "

Umjereni konzervativci iz CSU-a mogla bi se međutim, naći u vrlo neugodnoj situaciji da moraju formirati vladu u koaliciji s lijevim Zelenima, jer i jedni i drugi isključuju bilo kakvu mogućnost saveza s AfD-om.

Tako izgleda da Bavarska slijedi izborne trendove u drugim dijelovima Europe. Populističke anti-migrantske stranke širom regije razbijale su tradicionalne baze podrške s lijeve i desne strane, što je dovelo do lomljenih rezultata izbora i većeg broja koalicijskih vlada.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.