Top News
527 prikaza

'Postojao je trenutak u kojem smo mislili da Putin može upotrijebiti nuklearno oružje'

1/3
REUTERS/PIXSELL
Burns je rekao da ga je Joe Biden, američki predsjednik, poslao da prenese izravno upozorenje Sergeju Nariškinu, šefu ruske obavještajne službe, na sastanku u Turskoj u studenom 2022.

Zapadni čelnici ne bi trebali biti zastrašeni prijetnjama Kremlja o nuklearnoj eskalaciji, rekao je William Burns, šef CIA-e u subotu u Londonu, usred rasprave o tome trebaju li se anglo-francuske rakete Storm Shadow koristiti unutar Rusije, javlja Guardian.

- Putin je nasilnik. Nastavit će s vremena na vrijeme zveckati oružjem - rekao je Burns.

- Ne možemo si priuštiti da nas zastraši to zveckanje oružjem... moramo imati na umu to. SAD pruža ogromnu potporu Ukrajini i siguran sam da će predsjednik razmotriti druge načine na koje ih možemo podržati -  rekao je Burns tijekom posjeta Londonu gdje se susreo sa šefom MI6 na konferenciji Financial Timesa.

Direktor CIA-e također je rekao da SAD jako naporno radi na novim prijedlozima za prekid vatre u Gazi s novim "tekstovima i kreativnim formulama". Novi plan, koji se smišlja uz pomoć posrednika iz Katara i Egipta, pojavit će se, nada se, "u sljedećih nekoliko dana".

 | Author: REUTERS/PIXSELL William Burns REUTERS/PIXSELL

Međutim, nije jasno, dodao je Burns, jesu li Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, i vođa Hamasa Yahya Sinwar zaista voljni postići dogovor. To je pitanje političke volje, rekao je: "Shvaćaju li čelnici obje strane da je dosta i da je došlo vrijeme da se konačno donesu teške odluke ili ne?".

Izrael je uspio "ozbiljno degradirati" Hamasove vojne sposobnosti u proteklih 11 mjeseci, rekao je Burns, ali ih nije eliminirao u ratu koji je stvorio ozbiljnu humanitarnu krizu. "Hamas je također i pokret i ideja", rekao je Burns i dodao da možete samo "ubiti ideju boljom idejom", što znači da je potrebno imati neku dugoročnu nadu za Palestince.

Što se tiče Ukrajine, Burnsa su pitali postoji li previše nervoze u Washingtonu i drugim zapadnim prijestolnicama zbog rizika od eskalacije rata davanjem dopuštenja da se Storm Shadow, projektil s dometom od najmanje 290 milja, koristi unutar Rusije.

TAJANSTVENI ŠEF CIA-E Top News Tko je čovjek zbog kojeg je Dodik naglo 'zavolio' BiH? Predvidio je Putinovu invaziju

"Nitko od nas ne bi trebao olako shvatiti rizike eskalacije", rekao je Burns publici u Londonu - i dodao da je unutar CIA-e zapravo postojalo uvjerenje da bi Rusija mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje na bojnom polju u Ukrajini u prvoj godini rata.

- Postojao je trenutak u jesen 2022. kada mislim da je postojao pravi rizik od potencijalne upotrebe taktičkog nuklearnog oružja od strane Rusije u Ukrajini - rekao je Burns, ali vjeruje da se takva zabrinutost ne bi trebale shvatiti preozbiljno.

- Nikad nisam mislio da bismo se time trebali nepotrebno zastrašivati - dodao je.

U to su vrijeme ruske trupe bile potisnute u sjevernoj Ukrajini i napustile su Kherson na jugu, što je potaknulo vjerovanje da bi Rusija mogla pokušati upotrijebiti nuklearno oružje ako dođe do poraza. U svakom slučaju, linija bojišnice se ubrzo nakon toga stabilizirala.

Burns je rekao da ga je Joe Biden, američki predsjednik, poslao da prenese izravno upozorenje Sergeju Nariškinu, šefu ruske obavještajne službe, na sastanku u Turskoj u studenom 2022. “kako bi jasno stavio do znanja koje su posljedice ako dođe do takve eskalacije” – i da je sličan pristup na snazi ​​i danas.

Do sada je Bijela kuća oklijevala oko dopuštanja uporabe Storm Shadowa i drugih projektila dugog dometa unutar Rusije, unatoč opetovanim molbama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, uključujući i onu izrečenu u petak.

Burns je izrazio zabrinutost da Iran razmatra treba li Rusiji isporučiti balističke projektile, ali nije želio potvrditi vjeruje li CIA da su to i učinili. Bila bi to “dramatična eskalacija” odnosa između dvaju zemalja; Teheran je Rusiji do sada isporučio samo manje učinkovite bespilotne letjelice za upotrebu u Ukrajini.

Šef MI6-a sir Richard Moore rekao je da postoji zabrinutost da ruski špijuni postaju sve bezobzirniji u Velikoj Britaniji, Europi i drugdje kako se rat u Ukrajini nastavlja. "Mislim da su ruske obavještajne službe malo podivljale, iskreno", rekao je šef britanske obavještajne službe.

 | Author: REUTERS/PIXSELL Vladimir Putin REUTERS/PIXSELL

Rusija mijenja nuklearnu doktrinu

Eskalacija rata u Ukrajini zbog poteza Washingtona i akcija "kolektivnog Zapada" primorali su Rusiju da nanovo preispita svoju nuklearnu doktrinu, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov. Rusija je u nedjelju najavila promjene u politici koja određuje uvjete i okolnosti pod kojima bi se koristilo nuklearno oružje, no nije navela nikakve detalje svog plana.

Postojeća ruska nuklearna doktrina, koju je 2020. dekretom odredio predsjednik Vladimir Putin, kaže da Rusija može upotrijebiti nuklearno oružje ako je neprijatelj napadne nuklearnim oružjem ili u slučaju konvencionalnog napada koji bi ugrozio opstanak države.

NEPOZNATI PUTIN (8) Top News Putinov prvi suradnik ljetovao kod Todorića na Smokvici, popili 85 boca viskija i votke!

Peskov je, kako prenose agencije, zaokret u politici nuklearne doktrine pripisao "izazovima i prijetnjama zemalja tzv. kolektivnog Zapada". Moskva, naime, uzima u obzir mogućnost da Ukrajina počne koristiti američko dalekometno oružje u napadima duboko u ruskom teritoriju, dodaje Peskov.

Ukrajina već dulje vrijeme traži dozvolu od saveznika da zapadnim oružjem gađa meta duboko u teritoriju Rusije, a ti zahtjevi su sve glasniji nakon što je Rusija pojačala napade na ukrajinsku energetsku i drugu infrastrukturu te stambene objekte.

"Očito je da će Ukrajina to učiniti. Sve to uzimamo u obzir", rekao je Peskov.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.