Top News
3214 prikaza

'Posve je netočno da će ravnatelj svake škole biti branitelj'

Blaženka Divjak
HINA/ Admir Buljubašić
Ministrica obrazovanja kaže da prosvjetari, ako smatraju zakon nepravednim, neka ga mijenjaju, ali ne kroz njeno ministarstvo

O spornom naputku školama, kojim se prednost pri zapošljavanju na funkcije ravatelja daje braniteljima, ali i kritikama da se odmaknula od strategije kurikularne reforme, odgovara ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Puno bure u javnosti digao je vaš naputak školama vezan za izbor ravnatelja, prema kojemu bi nezaposleni branitelji imali prednost prilikom zapošljavanja na pozicije ravnatelja. Kad će se naputak početi primjenjivati?

Žao mi je što je došlo do pogrešnih interpretacija u javnosti i važno je razjasniti stvari. Sa školama upite rješavamo individualno, a da biste postali ravnatelj neke škole, morate zadovoljiti uvjete, poput osam godina radnog staža u obrazovanju, položenog stručnog ispita, potvrde o nekažnjavanju, kao i završen odgovarajući fakultet. U svakom slučaju, ove su upute posljedica novog Zakona o hrvatskim braniteljima koji daje prednost i za rukovodeća mjesta za sve ustanove kojima je osnivač država, grad ili županija te usklađivanja sa Zakonom o odgoju i obrazovanju.

Hoće li ravnatelj svake škole u Hrvatskoj biti ratni veteran, kao što se to posljednjih dana moglo čuti u javnosti?

 

Blaženka Divjak | Author: HINA/ Admir Buljubašić HINA/ Admir Buljubašić

To je krajnje neodgovorna te, na kraju krajeva, potpuno netočna i nerealna konstrukcija. Uvjeti za ravnatelja su jasni i visoki pa ih nije lako zadovoljiti. Nadalje, selekcijski postupak i dodatne uvjete prvi put uređujemo i izmjenama Zakonom o odgoju i obrazovanju koji je ovaj tjedan bio u saborskoj proceduri. Traži se da kandidat za ravnatelja pripremi i plan rada za pet godina mandata te ga predstavi školskom odboru. Uvodimo red i transparentnost u taj sustav zapošljavanja gdje ga, nažalost, nitko dosad nije uveo.

Ravnatelji su šokirani i tvrde da se naputkom ljude dovodi u diskriminacijski položaj. Najavili su i da će na Ustavnom sudu tražiti preispitivanje ustavnosti Zakona o braniteljima. Podržavate li ih u tome?

Naći ću se s predstavnicima ravnatelja kako bismo i njima odgovorili na eventualna pitanja koja su u nadležnosti našeg ministarstva. Ako smatraju Zakon o hrvatskim braniteljima nepravednim, imaju alate za njegovo preispitivanje, ali on nije u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mene samo zanima zašto se baš sad digla bura, a Zakon o hrvatskim braniteljima je na snazi šest mjeseci i odredbe se odnose na mnoge javne ustanove, a ne samo škole.

U javnim istupima ogradili ste se od svega navodeći kako naputak ‘nije vaša odluka’ i da se tu radi samo o poštovanju Zakona o braniteljima. No vi ste na Vladi digli ruku upravo za taj zakon koji sadrži odredbe o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja i članova njihovih obitelji. Snosite li dijelom ipak odgovornost na nastalu situaciju?

Ja sam, kao ministrica, svoje stručne kritike i očitovanje ispred ministarstva poslala na Vladu, čije su stručne i pravne službe procjenjivale trebaju li se implementirati. Zakon je donio Sabor, a ja sam legalist te zakone poštujem i provodim. S druge strane, naše ministarstvo će zapošljavanje u školama unaprijediti i učiniti transparentnijima izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, i to za sva zapošljavanja, pa tako i imenovanje ravnatelja.

U posljednje vrijeme mogu se u javnosti čuti kritike da ste se odmaknuli od strategije kurikularne reforme i da ono što radite ima vrlo malo veze s kurikularnom reformom. Ima onih koji kažu da kao ministrica imate samo PR, a da zapravo ništa ne radite. Vaš odgovor kritičarima?

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs | Author: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

Bizarne su te kritike na razini dosjetki, a ja odgovaram rezultatima u samo 11 mjeseci: dvije milijarde za znanost iz EU fondova u posljednjih šest mjeseci, 8000 novih stipendija za studente, osigurani preduvjeti za reformu nepošteno zaboravljenog strukovnog obrazovanja i povlačenje milijarde kuna za centre kompetentnosti, ulazak u ESA-u, a ući ćemo i u CERN, eksperimentalna provedba kurikularne reforme Škola za život ulazi na jesen u škole, a u zbornice je već ušla trenutačno je u edukaciji čak 5500 učitelja u suradnika. Sjećate li se ikad tako velike edukacije? Ima toga još...

Iz Sindikata hrvatskih učitelja upozoravaju da plaća učiteljima nije povećana, kao što se govori u zadnje vrijeme, nego da se ona vraća na iznos od prije tri uzastopna snižavanja. Oni tvrde da su sve političke priče o rastu plaća samo PR i da one neće rasti ni sljedećih godina.

Ako imate plaću X i na nju dobijete šest posto više, onda je to ipak veća plaća i važno je ispraviti ta smanjivanja od prije. Uz to, prije samo nekoliko tjedana zaključili smo s tim istim sindikatima nove granske kolektivne ugovore s doista boljim pravima za učitelje! Cilj za koji se zalažem je daljnje poboljšanje položaja učitelja i nastavnika, pa tako i materijalnih prava. Posebno za nagrađivanje onih koji se ističu rezultatima.

Učitelji tvrde da ih se ne cijeni te da nedostatak osnovnih alata za rad destimulira i učenike i učitelje. Koliko mandata treba da se sredi stanje u školstvu na zadovoljstvo svih?

To je sigurno posao za više mandata, no važno je da su liberali iz HNS-a prvi put otvorili prostor da struka vodi resor znanosti i obrazovanja. Moj tim i ja komuniciramo, što online, što uživo, s bazom sustava više nego i jedna ekipa u ministarstvu. Samo moj pomoćnik za strukovno obrazovanje Vlado Prskalo je obišao više od 200 škola diljem Hrvatske u osam mjeseci. Stalno javno nastupam s porukama kako su učitelji najvažniji dio sustava. Ističem da smo sad prvi put u opremanju svih osovnih škola informatičkom opremom, a to će se iduće godine proširiti ulaganjem u opremu za kabinete.

U Saboru ste branili Zakon o odgoju i obrazovanju. SDP se protivi odredbi o promicanju odgojnih vrednota kojima roditelji imaju pravo birati obrazovne sadržaje za svoje dijete. Kako bi to trebalo izgledati u praksi? Hoće li se to odnositi na obavezne predmete ili na, primjerice, građanski i zdravstveni odgoj?

 Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.