Top News
4894 prikaza

Krah Britanije: Najgore ih tek čeka sa Škotskom i Irskom

Glasanje o Brexitu
Press Association/PIXSELL
Ništa ne znači to što je premijerka May jedva preživjela glasanje o povjerenju njoj, trpi poraz za porazom kao uvod u još gore

Britanska premijerka provukla se u Westminsteru kroz iglene uši pri glasanju o nepovjerenju parlamenta njoj. 325 zastupnika izjasnilo se da joj još uvijek daje povjerenje, dok je njih 309 glasalo za nepovjerenje Theresi May. Samo, slaba je to, jako mršava pobjeda. Zapravo, s obzirom da je čak i nakon njenog povijesnog, rekordnog poraza pri glasanju o Brexitu, bilo vjerojatno da će glasanje parlamenta o povjerenju premijerku, ovako usko preživljavanje sve je samo ne razlog za slavlje.

Još uvijek je sasvim na mjestu reći da je s odbacivanjem njenog sporazuma o Brexitu, njezin poraz potpun. Theresa May bila je toga svjesna, sjedeći u britanskom Parlamentu, dok je njezin neprijatelj, šef laburista Jeremy Corbyn, urlao i tražio glasanje o povjerenju. 

Njezin je plan za Brexit jasno i glasno odbijen, sa 432 prema 202, u raspadu sustava koji nije viđen u Velikoj Britaniji od dvadesetih godina prošlog stoljeća, pa čak i od još i ranije. A to kako su se Torijevci nosili s raspetljavanjem gordijskog čvora kojeg su gotovo nesvjesno pokrenuli prije tri godine i kojeg Corbyn opisuje kao "čistu nesposobnost".

Možda najdepresivnija vijest koja je proizašla iz drame u Parlamentu jest ta da, za Veliku Britaniju, ovo je i dalje tek početak obračuna oko Brexita. I nema niti će biti jednostavnog ili jasnog puta iz ove egzistencijalne krize koja, kako je May već upozorila, može dovesti do raspada na nacionalnoj razini ako Sjeverna Irska ili Škotska odluče otići svojim putem i vezati se uz Uniju.

Dodatno, Velika se Britanija, piše Foreign Policy, odjedanput našla sama na svjetskoj sceni. Od prvog travnja, kako stvari trenutno stoje (a čini se da se ne rađa nikakav plan B), Velika Britanija više neće biti dio EU-a. Time će izgubiti porezne granice i "duty-free" trgovanje s gotovo pola milijarde ljudi. A nitko se ne žuri Britaniji ponuditi bolje uvjete, posebno ne stari i vrlo "posebni" saveznik, SAD.

Brexit Betrayal marš u organizaciji Ukip-a u centru Londona NOVA PRAVILA Top News Britanski avioni neće moći letjeti unutar Europske unije

Jedan od prvih snova pristaša Brexita bio je bijeg od Brisela kako bi London dogovorio bolje uvjete trgovine s Washingtonom i drugim trgovinskim partnerima. No, teško da će se to uskoro dogoditi, posebno pod predsjednikom Donaldom Trumpom.

"Jako je teško vidjeti jasan put prema nekakvom dogovoru s SAD-om ili bilo kojom trećom državom barem jedno čitavo desetljeće", kaže Michael Leigh, nekadašnji šef ureda za proširenje Europske komisije. Svi potencijalni partneri - bila to SAD, Australija, Indija ili netko drugi imaju uvjete i zahtjeve koje će Velika Britanija teško progutati.

Trump, koji je bio "navijač" za Brexit od samog početka, i izabran je samo nekoliko mjeseci nakon referenduma, dodatno je otežao svaki korak Theresi May, posebno kada je njezin prijedlog dogovora okarakterizirao kao "odličnim za EU". Nakon toga je bacio sumnju na to može li uopće s njome pregovarati.

"Trump je jasan oko toga da će svaka vrsta dogovora biti Amerika prva, a povući će se pitanje svih tema koje imaju veze s TTIP-jem kojeg je Trump napustio, kao i mnoge druge multilateralne trgovinske dogovore", kaže Leigh koji tvrdi da će se teme poput fitosanitarnih regulacija, hormona u govedini, i milijun drugih pitanja "vratiti na stol".

Štoviše, dok stoji sama, Velika Britanija nikome nije prioritet. Na primjer, Leigh je primijetio, Australija i Novi Zeland trenutno pregovaraju s EU i to im je prioritet nad bilo kakvim dogovorima s Britanijom. Tržište od 450 milijuna "teže" je od 65 milijuna.

Azija također ne nudi ništa, Indija želi više viza, što je nemoguća tražbina od Brexit Britanije. I prema Haroldu Jamesu, političkom ekonomistu sa sveučilišta Princeton, dogovor sa Kinom, radi Trumpovih trgovinskih ratova, također je "gotovo nemoguć u ovom trenutku".

Jednako je važno, kako god da se Brexit drama odvije, to da je čitava stvar Veliku Britaniju koštala golemu količinu kredibiliteta u EU, SAD-u i ostatku svijeta, kažu analitičari. Još uz to, dok May neslavno gubi i gleda raspad svog krhkog dogovora što ga nije uspjela "izgurati", čini se kako EU više nije toliko motivirana niti da Velika Britanija ostane članica kao što je dugo bila.

"Na neki su se način Europljani već pripremili na ideju života bez Velike Britanije", kaže James.

EU izbori su vrlo blizu, svibnju, i Bruxelles se boji nadodavanja još zastupnika sa lijeve ili desne strane koji predstavljaju anti EU sentimente ili su dio anti-EU koalicija. Čak i ako London kaže "da" još jednom referendum o Brexitu, europski će partneri biti skeptični.

"Ako može još jedan, zašto onda ne još jedan, i još jedan", kaže James.

Lekcija koja ostaje, kaže James i slažu se drugi eksperti za trgovinu, jest da je teško, ako ne i nemoguće, naprosto okrenuti leđa trgovinskom bloku poput EU. James je u šali odnos ljubavi i mržnje između otoka i kontinenta opisao kao vezu Elizabeth Taylor i Richarda Burtona.

Brexit Betrayal marš u organizaciji Ukip-a u centru Londona Na pomolu klanje Top News Veliki obrat: Britanija ipak može odustati od Brexita

"Geografija je jako tvrdoglava stvar, i Velika Britanija je samo nekoliko milja udaljena od Francuske obale. Proteklih 50 godina Velika Britanija je bila fizički i svojim zakonima blizu Europi, a ona je najveće tržište na svijetu", kaže Mauro Guillén, sa sveučilišta Pennsylvania’s Wharton School of Business.

Kao članica WTO-a, Velika bi Britanija trebala moći zadržati otvorene trgovinske veze sa svim drugim WTO članicama (iako će London vjerojatno imati nekih problema s post-Brexit tarifnim planovima). Usprkos tome, u zraku visi budućnost ključnih britanskih industrija kao što je bankarstvo i avijacija - te njihov pristup drugim tržištima na svijetu je u pitanju, tvrdi Guillén. EasyJet, primjerice, koji će imati vlasnike van EU muči se da dobije sve potrebne dozvole da nastavi letjeti unutar Europe.

Sve u svemu, samonametnuta britanska noćna mora služiti će kao opomena za sve anti-EU stranke diljem kontinenta.

"To će sada pogurati ljude koji su kritični oko EU da se transformiraju iznutra", kaže James, koji pri tome misli na stavove trenutne desne vlade u Italiji s Matteom Salvinijem koji želi formirati euroskeptičnu alijansu s vođom stranke koja je na vlasti u Poljskoj, Jaroslawom Kaczynskim.

"Obje će strane reći, ne, ne, ne - nemojte raditi što je Velika Britanija učinila".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • GRDASIC 16:38 19.Siječanj 2019.

    Što se tiče GB imat će iste probleme s Irskom i Škotskom kao i mi sa susjedima. I bolje je da su se osamostalili, bolje za njih. Europska unija dokazala se kao grobnica nacija, kao izrabljivačko jezgro starih kolonijalnih sila ... prikaži još! koje su uvukle novoprimljene članice u ropstvo i kolonijalnu ovisnost o uvozu ama baš svega.

  • CICA 19:10 18.Siječanj 2019.

    gotova je britanska emparija , sada slobodno mozete da pustite na slobodu te vrane koji drzite u tornju kao simbol vase snage vjekovima, gotovi ste , hey imam ideju mozete da trgujete sa siptarima na kosovu, cujem da im treba ... prikaži još! keks 'plazma' koji su uvodili iz srbije

  • BESTpartizan 17:05 16.Siječanj 2019.

    britanija bye bye