Top News
3364 prikaza

Pravda! - Krvnik Mladić smrt će dočekati iza rešetaka

Ratko Mladić na suđenju u Haagu
MARTIN MEISSNER/REUTERS/PIXSELL
Srpski general Ratko Mladić 22 godine nakon podizanja optužnice zbog genocida i zločina protiv čovječnosti na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju kažnjen je prvostupanjskom presudom doživotnog zatvora

Nakon što je 11 godina proveo u bijegu ratnom zločincu se od 2012. sudilo po 11 točaka optužnice. Ratko Mladić dobio je doživotnu kaznu zatvora.

Pojašnjavajući presudu, sudac Orie kazao je:

- Najmanje od 1994. do ljeta 1995. optuženi je otvoreno govorio kako se želi osvetiti muslimanima iz Srebrenice te kako bi 'oni davno nestali' da se nisu upetljale zapadne sile i međunarodna zajednica.

Optuženi je imao kao cilj eksterminaciju jednog naroda i bio je vitalan faktor u zločinačkom pothvatu u Srebrenici - kaže Orie.

Optuženi je također odgovoran i za otmicu UNPROFOR-ovaca i njihovo izlaganje bombardiranju - kaže Orie te nastavlja o presudi:

Ratko Mladić NIJE kriv za genocid, ali je kriv za ujedinjen zločinački pothvat u sklopu kojeg je počinjen genocid. Kriv je za zločine protiv čovječnosti, deportacije, ubojstva, nasilno raseljavanje, sišrenje terora te kršenje pravila ratovanja. Zbog svega toga, dobio je doživotnu kaznu zatvora.

Suđenje je trajalo 530 dana, a optužba je dovela 169 svjedoka protiv krvnika koji je zaslužan za smrt više od 8 tisuća muslimana u pokolju u Srebrenici, kao i brojne druge zločine. Sud ga drži odgovornim i za napade na civile tijekom opsade grada Sarajeva, od snajperističkih napada na građane do granatiranja tržnice.

Masovna grobnica u Srebrenici | Author: Matthias Schrader/DPA/PIXSELL Matthias Schrader/DPA/PIXSELL

Ispred sudnice navodno se dogodio incident nakon što je došao mladić koji je mahao srpskom zastavom, a potjerati ga je pokušala Bakira Hasečić, predsjednica udruge "Žena - žrtva rata". Intervenirala je policija.

Mladićevo se ime u regiji i diljem svijeta povezuje sa najtežim zločinima na tlu Europe nakon završetka Drugog svjetskog rata. Ispred sudnice podignut je bijeli šator u kojem vise fotografije ubijenih.

Dok je sudac Orie govorio o namjernom 'uklanjanju' Bošnjaka iz zaštićene enklave Srebrenica, Mladić je gledao u pod i odmahivao glavom. Većina ubojstava može se karakterizirati kao 'eksterminacija', rekao je sudac tijekom obrazlaganja. Sud zaključuje da su u i oko Srebrenice počinjeni zločini genocida, eksterminacije i organiziranog etničkog čišćenja, no da se u ostalim općinama poput Foče, Prijedora, Sanskog mosta i drugih sasvim sigurno jesu dogodili zločini nad Bošnjačkim stanovništvom no ne s namjerom istrebljenja.

Zaključuju i kako je otmica UN-ovih zaposlenika također jasno kršenje članka 3 Ženevske konvencije.

Sudac se tada osvrnuo na Mladićevu ulogu u svim tim događajima.

Optuženi je bio aktivno uključen u planiranje akcija vojske Republike Srpske, donošenje odluka i provedbu istih.

Mladić je u tom trenutku tražio pauzu koja se sa pet minuta protegla na više od 20 minuta. Čitanje presude nastavilo se nakon 45 minuta, a Mladićevi odvjetnici tvrde da pati od hipertenzije te traže ili prekid čitanja presude ili da se preskoči obrazloženje te odmah pročita presuda kako se Mladić ne 'pati'.

Masovna grobnica u Srebrenici | Author: Matthias Schrader/DPA/PIXSELL Matthias Schrader/DPA/PIXSELL

Sudac Orie odlučio je nastaviti s obrazlaganjem, a Mladić je ustao i počeo urlati na suca: 'Sve što ste rekli je laž, lažete!!'

Orie odlučuje da se Ratka Mladića izbaci iz sudnice, te smjesti u prostoriju gdje će sjesti na kauč i moći pratiti izlaganje presude na ekranu.

Optuženi je blokirao dolazak humanitarne pomoći, promicao agendu deportacije i premještanja Bošnjačkog i Hrvatskog stanovništva. I dalje je predan ideji etnički 'čistih' enklava, koje je htio očistiti kako bi tamo živjeli samo bosanski Srbi - kaže sudac Orie. Navodi i kako je u Sarajevu tijekom opsade cilj bio širenje terora te da je grad 'pretjerano granatiran', kao i da su tijekom opsade namjerno napadani civili.

Mladić je davao naredbe svojim jedinicama, dobavljao pomoć i oružje, naređivao zračne napade na Sarajevo te čak i krojio politiku tijekom pregovora. Uvelike je sudjelovao u zločinačkom pothvatu koji se odigravao u Bosni tijekom rata u devedesetima - objasnio je sudac Orie i napomenuo kako je Mladić naredio bombardiranje Sarajeva bez ikakve odgovornosti prema civilima u gradu već je, dapače, dao naredbu da se 'cilja bošnjačke i hrvatske' kvartove.

Primarni cilj akcije u Srebrenici bila je potpuna eksterminacija muslimanskog stanovništva, i tu su se odigrali eksterminacija, genocid i ubojstva. Nakon toga tijela su više puta premještana kako bi se sakrio zločin. Optuženi je aktivno davao naredbe vojnicima u Srebrenici, posebno drinskom korpusu. Mladićevi postupci toliko su pridonijeli akciji da smatramo da se Srebrenica bez njegovog utjecaja ne bi niti dogodila - objašnjava Orie.

Napominje kako je i njegovo negiranje zločina u Srebrenici, sakrivanje dokaza i laganje važan faktor pri odluci o presudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.