Top News
1760 prikaza

'Predsjednik Ustavnog suda je plagirao doktorat'

Miroslav Šeparović
Patrik Macek/ PIXSELL
No, isto tako odbor je predbacio profesoru koji je prijavio Miroslava Šeparovića, 'akademsko uznemiravanje'

Predsjednik Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju Ivica Vilibić, potvrdio je Hini vjerodostojnost u medijima objavljenog mišljenja toga odbora u kojem se kaže da su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića "u najmanju ruku nekorektni" čime je prekršio Etički kodeks.

"Radi se o nekorektnom prenošenju, prepričavanju i sažimanju tuđih tekstova", kaže se u mišljenju Odbora za etiku za etiku i znanost u visokom obrazovanju od 23. studenoga 2017. donesenom po prijavi umirovljenog profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslava Miličića.

Hrvatski političari prepisivači TISKARSKE OMAŠKE Top News Političari prepisivači - od Hrvatske do Amerike

Miličić u prijavi primljenoj 1. veljače i dopunjenoj 17. veljače 2017., smatra da je Šeparović prepisao, odnosno plagirao doktorski rad pod naslovom "Dobrobit djeteta i načelo najboljeg interesa djeteta u praksi Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Republike Hrvatske".

Odbor je ocijenio prijavu Vjekoslava Miličića djelomično osnovanom i utvrdio da je Šeparović prekršio članak 8. Etičkog kodeksa u smislu nepreglednog i nepotpunog navođenja izvora, odnosno stavak 3. u smislu "plagiranja - prepisivanja ili preuzimanja ideja, misli i riječi drugih autora" bez navođenja izvora.

Iako ne postoji propisani način citiranja, a ponajmanje da sve što se citira treba biti u navodnicima, o tome postoji uvriježene akademska praksa, kao i Upute za izradu studentskih radova Alana Uzelca, koje je izdao Pravni fakultet u Zagrebu još 2002. godine, stoji u mišljenju.

Miroslav Šeparović | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Predsjednik povjerenstva, znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu Ivica Vilibić, kazao je da je mišljenje dostavljeno strankama i da se time nadležnost Odbora iscrpljuje. Odbor je donio mišljenje koje je neobavezujuću, kazao je i dodao da ne zna daljnju sudbinu toga postupka.

Također, Odbor je po prijavi Miroslava Šeparovića utvrdio da je Vjekoslav Miličić postupio protivno odredbama Etičkog kodeksa kad je kopije kaznene prijave protiv Šeparovića poslao na kućne adrese pojedinih sudaca Ustavnog suda, jer je "nedopustivo stvarati neprijateljsko akademsko okruženje uznemiravanjem".

Odbor je bio u središtu javnosti nakon što je u prosinca 2016. donio mišljenje da je tadašnji ministar znanosti Pavo Barišić preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a da pritom nije citirao izvore.

Dodjela diploma Sumrak obrazovanja Top News Sramota: Legalno pišu i prodaju akademske radove

Ustavni sud 25. travnja 2017. donio je odluku da postoji formalna nezakonitost i neustavnost Izmjena i dopuna Etičkog kodeksa Odbora, u postupku ocjene ustavnosti i zakonitosti Izmjena i dopuna Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, koju je u listopadu 2016. pokrenuo rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Odbor danas radi s pet članova, budući su četiri podnijela zahtjev Saboru za razrješenjem. Sabor nije raspravljao o njihovim zahtjevima, niti je još imao na dnevnom redu izviješće Odbora o radu za 2016. godinu, kaže Vilibić u zaključuje da unatoč tome Odbor funkcionira i radi u okvirima zakona. Mišljenja Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju o Šeparovićevoj disertaciji u utorak je u cijelosti objavio novinski portal Autograf, a Ustavni sud mišljenje, na upit Hine, nije komentirao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • VinkoBrozic 16:35 14.Veljača 2018.

    Taj takozvani Odbor za etiku se pod hitno mora razjuriti i izabrati normalne ljude.