Ekonomix
171 prikaza

Izbjeglice rade po cijeli dan za 20 centi po satu

Imigranti iz Afrike
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Imigranti moraju napustiti prihvatne centre. Svakodnevno dolaze tisuće novih nesretnika

Mjesecima se piše o tisućama i tisućama izbjeglica koje dolaze na splavima (teško bi te naplavine bilo nazvati brodovima) na Lampedusu i na obale Sicilije u potrazi za boljim životom. 

Nakon što mediji izvijeste o stotinama utopljenih i/ili desecima spašenih tu priča staje. 

Znamo da postoje neki prihvatni centri i da imaju nedovoljne kapacitete, ali što nakon toga? Ne znamo i nitko ne smatra važnim da znamo.

Dobar primjer za medijsko “ispuhavanje” priče je situacija u mjestu Ventimiglia, na granici između Italije i Francuske. 

Reporteri uživo javljali su se od tamo nekoliko dana za sve svjetske televizije. U pozadini umorne izbjeglice iz Libije, Sudana, Eritreje. 

Nisu im htjeli dopustiti prijeći francusku granicu. Svijet se zgražao nad dramatičnim snimkama. 

U međuvremenu se dogodio Donald Trump, Grčka, dogovor svjetskih sila s Iranom. Imigranti su ostali zaboravljeni na stijenama. 

Prošlo je više od mjesec dana otkako su blokirani u Liguriji. Temperatura na Balzi rossi, na stijenama na kojima spavaju, posljednjih dana je 43 stupnja.

Više su puta kupili kartu za vlak Ventimiglia - Pariz, koja košta 67 eura. Policija ih “presretne”na putu i vraća natrag. 

Vlasti tvrde da je većina odustala i vratila se na talijanski jug. Pedesetak najupornijih još čeka šansu za prelazak granice.

Svjetla su se ugasila, kamere otišle. Sad se tik do izbjeglica na stijenama sunčaju i kupaju domaći i turisti. Zašto je većina otišla na jug otkuda su i došli, zapitat će se mnogi. 

Jer na jugu ima posla, sličnog onom koji se nudio tisućama crnaca na američkom Jugu. Nevladine udruge Terra!Onlus, DaSud i Terrelibere.org objavile su izvješće pod nazivom “Filiera Sporca”, Prljava putanja, koje govori o branju agruma u Kalabriji i na Siciliji. 

Imigranti moraju napustiti prihvatne centre. Svakodnevno dolaze tisuće novih nesretnika.

Policija, prema izvješću, zatvara oba oka i pušta ih da tumaraju zemljom, bez dokumenata i novca. Na određenim punktovima čekaju ih vlasnici plantaža naranača i limuna koji im nude posao. 

Za 20 centi po satu rade 14 sati na dan. Spavaju u barakama, u kojima se ljeti umire od vrućine, a zimi od hladnoće.

Ono malo novca što zarade prisiljeni su potrošiti u točno određenim prodavaonicama, tvrdi organizacija Terrelibere.org. Sustav je uhodan i funkcionira savršeno. 

Zone u kojima je prisutno ropstvo su: Paterno na Siciliji, između Rosarna i Taurianove u Kalabriji i Cosenza. Izvještaj je detaljan i iscrpan. Hoće li itko reagirati?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.