Top News
3147 prikaza

Prljava tajna: Najgori ISIL-ovci su na slobodi

ISIL-ove trupe u Siriji
Day Donaldson
Čak i šef obavještajne službe Islamske države uspio je dobiti slobodan prolaz

Raqqa je oslobođena, Islamska država je pred slomom, ali njihov trag ostaje. Ostaju i mitovi o njihovom bijegu iz dojučerašnjeg sjedišta samoprozvanog halifata. BBC donosi eksplozivnu priču o planiranom i dogovorenom bijegu stotina ISIL-vih džihadista i njihovih obitelji iz Raqqe. U konvoju dugom nekoliko kilometara svoje utočište su našli i brojni strani džihadisti, zajedno s tonama streljiva i oružja. Isprva su svi negirali svoju upletenost u dogovor. Amerikanci, kao najveći vojni saveznici lokalnih kurdskih snaga, isprva nisu htjeli ništa komentirati. Sa svoje strane, barem tako tvrdi BBC, ni Kurdi nisu bili ništa voljniji reći što se točno dogodilo. 

Nekih 250 boraca ISIL-a dobilo je dopuštenje da napuste Raqqu, s 3.500 članova njihovih obitelji.

"Nismo htjeli da itko ode", kazao je pukovnik Ryan Dillon, glasnogovornik operacije Inherent Resolve, koalicije država protiv ISIL-a

"Ali to ide u srž naše strategije i suradnje s lokalnim vođama na terenu. Sve se svodi na Sirijce - oni su ti koji se bore i umiru, donose odluke o operacijama ", kaže on.

Jezidi Grozni zločini Top News Luđaci: "Dali su mi da pojedem svoju bebu"

Dok je zapadnjački časnik nazočio pregovorima, oni nisu sudjelovali u raspravama. Pukovnik Dillon, međutim, tvrdi da su Raqqu napustila samo četvorica stranih boraca i sada su u pritvoru SDF-a, sirijskih pobunjenika predvođenih kurdskim borcima. BBC, pak, otkriva i jednu drugu stranu priče. Abu Musab Huthaifa bio je jedan od najpoznatijih likova u Raqqi. Šef ISIL-ove obavještajne službe bio je u konvoju na putu izvan grada 12. listopada. Ali sada je iza rešetaka, a njegova priča odražava posljednje dane smrvljenog kalifata.

Islamska država nikada ne pregovara. Ubojice bez kompromisa - to je neprijatelj koji igra po drugačijim pravilima. Barem tako ide mit. Ali u Raqqi nije se ponašao drugačije od bilo koje druge gubitničke strane. Stjerani u kut, iscrpljeni i u strahu za svoje obitelji, borci ISIL-a sjeli su za pregovarački stol pod prijetnjom američkih bombi.

"Zračni napadi su su trajali gotovo 10 sati. Ubili su oko 500 ili 600 ljudi, boraca i njihovih obitelji ", kaže Abu Musab Huthaifa.

"Nakon 10 sati ponovno su započeli pregovori. Oni koji su prvotno odbacili sporazum promijenili su svoje mišljenje. I tako smo napustili Raqqu", kaže Abu Musab.

Abu Bakr al-Baghdadi Vođa ISIL-a Top News Islamski krvnik: Ženu je našao preko interneta

Tri su prethodna pokušaja pregovaranja o mirovnom sporazumu propala. "Samo smo ponijeli naše osobno oružje i ostavili iza sebe sva teška oružja. Ali ionako nismo imali teška oružja ", kaže Abu Musab.

Sada u zatvoru na tursko-sirijskoj granici, on je otkrio detalje o onome što se događalo konvoju kada je sigurno stigao na teritorij ISIL-a. Kaže da je konvoj otišao u sela istočne Sirije, nedaleko od granice s Irakom. Tisuće su pobjegle, kaže on. Pokušaj bijega Abu Musaba služi kao upozorenje Zapadu zbog prijetnje oslobođenih iz Raqqe.

Kako je jedan od najzloglasnijih ISIL-ovaca mogao pobjeći kroz neprijateljski teritorij i gotovo izbjeći zarobljavanje? Abu Musab imao je dobar plan, odlučio je platiti krijumčarima ljudi i uzdati se u njihovu pomoć. Međutim, krijumčari su ga napustili negdje u bespućima Sirije i pokušavao se sam snaći. Nije mu to uspjelo i završio je u rukama Slobodne sirijske vojske i oni su ga predali u ruke Turskoj, gdje se i danas nalazi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.